La Vanguardia (Català)

El príncep que vol ‘escombrar’ el desert

MOHAMED BIN SALMAN ÉS EL NOU PRÍNCEP HEREU DE L’ARÀBIA SAUDITA. ALS 31 ANYS ES PRESENTA COM UNA FURA AMB VISIÓ DE FUTUR I UN FALCÓ EN POLÍTICA EXTERIOR

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

Com el seu avi el rei Abdulaziz, Mohamed bin Salman fa gairebé dos metres, però, a diferència del primer graó de la dinastia Al Saud, l’actual hereu no és un home eixut marcat per l’austeritat de la tova i la sorra, sinó un exemplar robust amb un pes polític al país que ha traspassat les fronteres del desert.

Després de la mort del rei Abdulaziz, el 1953, s’han succeït al tron sis dels seus 45 fills mascles, una cadena trencada per l’actual rei Salman, que poc després de succeir, el gener del 2015, el rei Abdal·lah va optar pel canvi generacion­al. Va apartar del camí del tron un altre dels seus germans, el príncep Muqrim, per situar com a primer hereu el seu nebot Muhammad bin Naief, de 58 anys, i com a segon hereu, el seu propi fill Mohamed bin Salman, de 31.

Elegint com a primer successor el seu nebot, Salman va acontentar el consell de família, però, alhora, va començar a alimentar la imatge del seu fill fins que, arribat el moment, que ja ha arribat, col·locar-lo en la primera posició. Bin Salman no només és ministre de Defensa i president de l’empresa pública de petroli sinó que, sobretot, és l’ideòleg del programa Visió 2030, un pla de diversific­ació de l’economia ambiciós per posar fi a la dependènci­a del petroli. A diferència d’altres prínceps saudites, Bin Salman no va estudiar en una universita­t estrangera sinó en la de Riad; les seves idees renovadore­s no són importades de les aules dels Estats Units o Anglaterra; la seva intuïció política es va desenvolup­ar al costat dels seus companys d’estudis, saudites com ell, fills d’unes noves elits emergents que busquen el seu espai, queixoses dels privilegis de la casa reial saudita i temorosos que l’immobilism­e del règim acabi arruïnant el país.

Mohamed bin Salman s’assembla massa al seu pare, que des dels 20 anys va exercir el seu domini a Jiddah, la segona ciutat del país de la qual va ser governador i on va assajar els mínims canvis que el país ha experiment­at en els últims. Des del seu feu de Jiddah, Salman va ser rei en l’ombra, mentre el seu germà Abdal·lah va ocupar el tron i ara, conscient de la seva pròpia decrepitud, ha deixat el país en mans del seu fill.

Mohamed bin Salman ha anat ocupant totes les àrees de poder, alhora ha creat el seu propi personatge. És amant dels esports nàutics, fanàtic dels avenços tecnològic­s i de la cultura japonesa, en un país on està prohibit el cinema, els concerts i el teatre i fins i tot les antenes parabòliqu­es. Bin Salman va aprofitar la seva visita als Estats Units, per entrevista­r-se amb Donald Trump, i es va desplaçar fins a Silicon Valley (Califòrnia) per reunir-se amb Mark Zuckerberg. Si a la Casa Blanca, Bin Salman va portar la indumentàr­ia tradiciona­l saudita, amb camisola blanca, capa de pèl de camell i turbant, en la reunió amb el creador de Facebook duia texans i americana informal. Tota una operació d’imatge dissenyada per convertir Mohamed bin Salman en un adalil de modernitat. I per si falten proves hi ha el disseny de la seva biografia oficial on es destaca que té una sola dona, Sarah bint Mashur bin Abdelaziz, la seva cosina germana i mare dels seus tres fills i que, a més, no pretén, tal com l’empara la llei islàmica, exercir el seu dret a sumar noves consorts sense abans divorciars­e de la primera.

La imatge de Bin Salman es fonamenta en els seus desitjos d’escombrar la sorra del desert sense fer gaire pols entre els guardians de l’ortodòxia islàmica i en el seu lideratge en política exterior. Si dins del país, la seva visió de futur és pròpia d’una fura, en ofensiva exterior és tot un falcó disposat a recuperar el paper hegemònic de l’Aràbia Saudita a la regió tot i a costa de desestabil­itzar-la amb les seves incursions al Iemen i Síria i d’enemistar-se amb els veïns de Qatar.

Responsabl­e de Visió 2030, Bin Salman serà el primer net del rei Abdulaziz que heretarà el tron

 ??  ?? Mohamed bin Salman, el 21 de juny, amb Mark Zuckerberg a Sillicon Valley
Mohamed bin Salman, el 21 de juny, amb Mark Zuckerberg a Sillicon Valley

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain