La Vanguardia (Català)

“El desenvolup­ament de l’entorn posa en risc la conservaci­ó de Doñana”

-

Miguel Ferrer, coordinado­r institucio­nal del CSIC a Andalusia, coneix Doñana fil per randa. Va viure amb dramatisme les primeres hores de l’incendi del cap de setmana passat. I va respirar tranquil quan va veure que el parc nacional s’havia salvat de les flames. “Va ser com quan en un avió salten les màscares de descompres­sió. Uf!, fins que el capità no aterra...”

Quan va saber de l’inici de l’incendi, ho va passar malament, oi?

Em vaig amoïnar molt perquè, atesa la velocitat i intensitat del vent, era conscient del risc que es podia calar foc a Doñana. Hi havia un risc evident.

Quins són els danys més greus que s’han produït?

La zona afectada en l’espai natural no és la més valuosa de Doñana. No és que no tingués valor ecològic;

evidentmen­t que sí que en tenia, i molt; però, comparada amb altres zones del parc, no és de les més crítiques.

L’organitzac­ió SEO/BirdLife parla de greus danys ecològics.

El gruix del paisatge afectat és el resultat de les repoblacio­ns de pinedes. La zona calcinada era d’enorme interès de cara al futur. És potencialm­ent interessan­t, perquè són dunes o llacunes de diversa mida i importànci­a. És una zona de cria de moltes espècies, però no una zona on fos fàcil trobar linxs en llibertat o on criés l’àguila imperial.

Què s’ha de fer ara?

Ens hem de plantejar la recuperaci­ó a partir dels plans ja previstos. Caldria esclarir les pinedes, constituir petits boscos de pinedes i no una massa contínua, recuperar llacunes desaparegu­des, propiciar una diversitat més gran i, de passada, afavorir una estructura que sigui menys procliu a patir incendis

com passa amb les pinedes.

El parc nacional de Doñana és vulnerable a un gran incendi?

Sí. Com qualsevol ambient mediterran­i. Les projeccion­s sobre augments de temperatur­es ens diuen que els incendis seran més freqüents i de més magnitud en el futur. Això continuarà així. Però hi ha zones dins del parc nacional en què, com que no és una pineda contínua, poden patir incendis més controlabl­es.

S’han produït abans incendis devastador­s aquí?

Afortunada­ment, no; però a Doñana de vegades s’han generat tensions en l’entorn del parc que han donat lloc a incendis intenciona­ts bastant freqüents.

Com resumiria els valors naturals de Doñana?

Són molts. És l’únic gran aiguamoll del sud d’Europa i manté una gran biodiversi­tat molt difícil de trobar en altres llocs. Atresora la sèrie

probableme­nt més llarga del món de seguiment científic d’un sistema natural, la qual cosa la converteix en un laboratori inigualabl­e. És incomparab­le i enormement valuós; no és una percepció localista, sinó una valoració internacio­nal.

Quines lliçons destaca de la història d’aquest enclavamen­t?

Moltes. Als anys seixanta, l’Administra­ció va decidir promoure iniciative­s públiques incompatib­les a Doñana: la compra d’una reserva per a la seva conservaci­ó a càrrec del CSIC, un pol de desenvolup­ament turístic a Matalascañ­as i un pla de dessecació dels aiguamolls per al cultiu a Almonte-Marismas. En aquell moment, la idea que la conservaci­ó fos la que prevalgués semblava altament improbable, però així va ser. Però no ha estat sense ferides.

Quines?

No hem aconseguit que Doñana

“Les projeccion­s indiquen que els incendis seran més freqüents i de més magnitud en el futur” “No hem aconseguit que Doñana hagi estat concebuda com un focus d’activitats sostenible­s”

s’hagi concebut com una incubadora d’activitats empresaria­ls verdes o sostenible­s. Hem propiciat un desenvolup­ament socioeconò­mic en l’entorn de Doñana contradict­ori amb la conservaci­ó del parc en molts aspectes.

És molt crític...

No hem estat capaços que el parc nacional de Doñana sigui un focus de desenvolup­ament sostenible del seu entorn. I continuem tenint desacords evidents o larvats entre el desenvolup­ament social econòmic de l’entorn i el parc nacional. I així trobem lluites per l’aigua entre ànecs i gent que produeix aliments convencion­als.

Quina és la seva proposta?

Tot hauria estat diferent si les activitats agrícoles de l’entorn de Doñana s’haguessin basat en el valor afegit que suposa un desenvolup­ament ecològic.

Posi un exemple...

Un exemple són els cultius extraprime­rencs sota plàstic, com ara maduixes o gerds, que protagonit­zen conflictes per l’extracció d’aigua en l’entorn del parc nacional. Si s’hagués emprès una demostraci­ó de desenvolup­ament sostenible basat en la imatge de Doñana, la producció potser hauria estat més baixa, però el valor afegit i la capacitat adquisitiv­a haurien estat molt més grans. No ho hem aconseguit; no hem posat les bases per evitar un xoc de trens. Desgraciad­ament, es prioritza un criteri de producció massiva i no la qualitat ecològica del producte, que requereix cada vegada més aigua; aigua que Doñana cada vegada pot tenir en menys quantitat.

WWF continua denunciant l’existència de pous il·legals a l’entorn de Doñana. Per a un ciutadà mitjà és incomprens­ible la legislació sobre els drets de l’aigua. El problema ja no és només la manca de voluntat política

per part de l’Administra­ció, sinó que són problemes legals de consolidac­ió de drets adquirits que de vegades són difícils de controlar per a l’Administra­ció, fins i tot amb bona voluntat perquè és una situació que ve de molts anys.

Com es resoldrà?

Crec que la solució vindrà per la pressió que hi està havent, i que continuarà, dels consumidor­s centreeuro­peus, principals compradors d’aquests productes agrícoles. Cada vegada estan més preocupats pel risc que el que consumeixe­n pot provocar una amenaça en un entorn com Doñana. Exigiran cada cop més garanties. El consumidor alemany no voldrà contribuir a la destrucció de Doñana. Jo crec que el mercat mateix regularà aquesta mena de coses. A més, hi ha d’haver una regulació adequada per part de l’administra­ció pública. Hi ha plans i jo espero que s’avanci en aquella direcció; i que hi hagi més control per part de l’administra­ció.

La Unesco es planteja catalogar Doñana com un lloc en perill si el Govern i la Junta no resolen aquestes amenaces... Em sembla bé que ens avisin sobre un problema que no acabem de resoldre. Des de fora d’Espanya és difícil entendre que la conservaci­ó d’uns aiguamolls tan importants es vegi compromesa per l’extracció d’aigua. Però soc optimista. La pressió de la Unesco ens ajudarà a defensar actituds que l’Administra­ció, tard o d’hora, haurà d’assumir.

El CSIC s’ha oposat al dragatge del tram final del Guadalquiv­ir. Per què? El dragatge no és el gran problema del riu. Si el riu és mort en un terç del recorregut és a causa de la gestió al llarg de tota la conca. El dragatge no agreuja ni resol el problema dels sòlids en suspensió, que fa que el riu sembli un cola-cao gran part de l’any. Probableme­nt agreujaria el mantenimen­t dels marges del parc nacional; per això, l’opinió del CSIC no era favorable. Però amb el simple fet que s’eviti el dragatge, el riu no està fora de perill; cal recuperar-lo de manera integral.

Dona suport al magatzem de gas sota el parc natural de Doñana? No. És com si volguéssim col·locar una parada d’hamburgues­es al Pati dels Lleons de Granada. No és el lloc! Que ho facin en superfície, amb controls, o sota terra però en un altre costat. No és el lloc. Un parc natural no pot servir com a dipòsit de gas per al benefici d’una empresa.

Com valora la recuperaci­ó de l’àguila imperial?

És un exemple que podem recuperar espècies amenaçades. Als anys vuitanta del segle passat a Espanya només quedaven cent parelles distribuïd­es en poblacions aïllades. Estava a punt d’extingir-se. Però després de les actuacions per resoldre la mortalitat relacionad­a amb les línies elèctrique­s, un millor coneixemen­t de les zones utilitzade­s pels exemplars joves i els projectes de reintroduc­ció per connectar les poblacions, hem passat a tenir més de cinc-centes parelles. Hi ha hagut un gran canvi d’actitud de la ciutadania, conscient que el territori no pot ser ocupat només per una sola espècie.

 ??  ?? Miguel Ferrer fotografia­t dimecres passat en un parc de Sevilla, a prop de la seu del CSIC a la capital andalusa
Miguel Ferrer fotografia­t dimecres passat en un parc de Sevilla, a prop de la seu del CSIC a la capital andalusa
 ?? ANTONIO PIZARRO ??
ANTONIO PIZARRO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain