La Vanguardia (Català)

Nostàlgia del ‘Fvtvre’

-

Ala samarreta que lluïa el xef Massimo Bottura en l’aniversari de la llista The world 50 best restaurant­s, que es va celebrar dimarts a Barcelona, es podia llegir Fvtvre, escrit simulant la grafia grega. La raó? Als cinc xefs dels restaurant­s que en algun moment han encapçalat el rànquing britànic se’ls va demanar que parlessin sobre el futur de la gastronomi­a. I l’italià volia deixar clar que no hi ha demà sense una mirada al passat. L’amo de l’Osteria Francescan­a (Mòdena) va parlar de la cultura com a motivació; de sostenibil­itat i de la seva batalla contra el malbaratam­ent, a través dels cinc menjadors socials que ha impulsat, l’últim a Londres.

Part del públic va trobar a faltar conclusion­s contundent­s sobre en quina direcció avança la cosa, malgrat que els xefs van explicar d’on venen i cap a on van els seus propis projectes. Vam saber que els germans d’El Celler de Can Roca, amb la inquietud d’humanitzar l’ofici, han instaurat una doble brigada per erradicar els horaris salvatges a les cuines; que el danès Redzepi vol focalitzar-se en l’educació perquè els nens respectin l’entorn; que els socis de l’actual número u, el novaiorquè­s Eleven Madison Park, procuren que la sala sigui tan respectada com els fogons.

I Ferran Adrià? L’únic lliure dels lligams de la llista, en la qual encara rivalitzen els altres quatre, va dedicar uns minutets a parlar del que serà El Bulli en la seva segona vida i després va fer una lúcida anàlisi d’avenços, èxits i mancances a la cuina. Escoltar-los convidava a qüestionar-se si aquells personatge­s que van canviar el rumb de la història de la gastronomi­a, als que sobre l’escenari costava de consensuar un pronòstic del demà, eren conscients que el fvtvre, amb grafia grega, com a la samarreta de Bottura, el van cultivar un dia ells mateixos. I en l’aire, alguns van percebre una certa nostàlgia d’aquell fvtvre.

 ?? C. ANGLADA ?? Roca, Redzepi, Bottura, Adrià i Guidara
C. ANGLADA Roca, Redzepi, Bottura, Adrià i Guidara

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain