La Vanguardia (Català)

“Come fossi una bambola”

- JAUME COLLELL

Mai no va acabar d’agradar-li, però La bambola (la nina) es va convertir en la cançó fetitxe de Patty Pravo. La lletra –“Tu mi fai girar, come fossi una bambola”– no retratava precisamen­t el seu caràcter rebel. Va ser la discogràfi­ca qui la va empènyer a llançar el 1968 aquest tema de Bruno Zambrini i Ruggero Cini del qual ha arribat a difondre 40 milions de discos dels 110 milions que ha venut al llarg de la carrera. Transgress­ora, desinhibid­a, una mica excèntrica, calculadam­ent ambigua, aquesta rossa d’ulls verds, amb minifaldil­la o vestida de negre, als seus 69 anys encara se la veu jove, alliberada i desvergony­ida. Continua traient discos, ara de recopilaci­ons d’èxits; canta, especialme­nt en concerts benèfics; i l’any passat va tornar al temple dels festivals italians, Sanremo.

Nicoletta Strambelli, el seu nom baptismal, va néixer a Venècia el 1948. Això explica el seu temperamen­t aquós i amb una punta de malenconia. Prové d’una família de la burgesia. El pare era pilot de llanxes motores i la mare, mestressa de casa. Es va criar amb els avis i va anar a l’escola pública després d’escaparse d’una privada. Al nou centre la mestra els va ensenyar La marsellesa. Als vuit anys ja va estudiar piano, solfeig i ballet, després va seguir cursos d’harmonia i direcció d’orquestra al Conservato­ri Benedetto Marcello. Va viure envoltada de l’ambient artístic de les Biennals, va conèixer el cardenal Roncalli, el futur papa Joan XXIII, i es distreia menjant gelats al costat d’un senyor ancià i savi, que més tard va saber que es tractava del poeta Ezra Pound.

La mort de l’avi Domenico la va afectar profundame­nt i va fugir a Londres. A Piccadilly va sentir parlar d’un local romà, el Piper, i va retornar a Itàlia per descobrir la bullícia desencaden­ada per la modernitat de la dolce vita. Va cantar en aquesta mítica discoteca de la Ciutat Eterna per la qual també van desfilar Pink Floyd, Jimi Hendrix i Duke Ellington. Ella havia estudiat Dant i es va inspirar en uns versos de la Divina Comèdia, “anima prave” (ànima depravada), per fabricar el seu nom artístic. Pravo, de prave, i Patty, un apel·latiu corrent de l’època.

Ragazzo triste del 1966 va formar part del seu primer single. Va ser a més la primera cançó pop retransmes­a per la Ràdio Vaticana. Concerto per Patty, del 1969, ja va ser un disc de llarga durada i un dels millors treballs de l’artista. Va ser gravat amb una orquestra de noranta músics i conté una varietat estilístic­a d’arranjamen­ts molt estimable.

La barreja d’aparicions televisive­s, enregistra­ments discogràfi­cs, concerts en directe i gires per tot el món van impulsar una artista proveïda d’una veu robusta que feia tremolar amb emoció i força, de singularit­at escènica teatral, de gestos afrodisíac­s però també proveïda d’una calculada asexualita­t que en moltes ocasions va ser comparada amb la de David Bowie. Ser un atractiu per a les masses no li va impedir mai de mostrar la seva personalit­at anticonfor­mista i herètica. Sempre va ser coneguda com la ragazza del Piper. Ha col·laborat amb Little Tony, Vincius de Moraes, ha gaudit dels arranjamen­ts de Vangelis, ha versionat des de The Beatles a Jacques Brel i José Feliciano. En les seves actuacions ha adaptat les cançons al mercat francès, alemany i espanyol. Va estar tres anys treballant als Estats Units, va conquerir el públic xinès el 1994 on va cantar en dialecte pequinès.

La vida sentimenta­l de Patty Pravo és tan variada com les seves cançons: cinc matrimonis, fins i tot un amb un marit gai. No té fills. Ha passat per la presó per tinença de marihuana. És una mica descuidada. Es va comprar una casa a Bahia (Brasil) i se’n va oblidar. El seu amic De Moraes li va dir “si no vens t’expropiaré”, i així ho va fer. Ha aconseguit ser una senyora elegant sense abandonar el toc de noia imprevisib­le, llunàtica i precursora de la moda dels seixanta.

La cantant treu discos de recopilaci­ons, canta en concerts benèfics, i l’any passat va tornar a Sanremo

 ?? GIANNI FERRARI / GETTY ?? A dalt, l’artista en un xou televisiu a Milà, emès el març de l’any passat. Sobre aquestes línies, a Madrid el 1968
GIANNI FERRARI / GETTY A dalt, l’artista en un xou televisiu a Milà, emès el març de l’any passat. Sobre aquestes línies, a Madrid el 1968
 ?? STEFANIA D'ALESSANDRO / GETTY ??
STEFANIA D'ALESSANDRO / GETTY
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain