La Vanguardia (Català)

La mare de Harry Potter

L’AUTORA BRITÀNICA CELEBRA EL 20è ANIVERSARI DE LA PUBLICACIÓ DE LA SEVA PRIMERA NOVEL·LA COM UNA DONA QUE FA COSTAT A LES CAUSES QUE CONSIDERA JUSTES

- PERE SOLÀ I GIMFERRER

El 26 de juny del 1997 es publicava

Harry Potter i la pedra filosofal.

Joanne Rowling havia aconseguit que un text escrit a les taules dels bars per la seva falta de recursos, en especial a la desaparegu­da cafeteria Nicolson d’Edimburg, fos un fenomen literari en set volums que vendria més de 450 milions d’exemplars i amb unes adaptacion­s cinematogr­àfiques que ingressari­en 6.800 milions al voltant del món. Però la història dels inicis de J.K. Rowling està més que explicada ni que sigui pel seu caràcter aspiracion­al. Una mare soltera, que havia estat víctima de la depressió i que vivia dels ajuts de l’Estat, s’havia reconverti­t en una dona d’èxit, influent i multimilio­nària. El més interessan­t és que, ara que celebra el seu vintè aniversari com a estrella literària, també és un exemple d’activisme, filantropi­a i consciènci­a social.

“Acabo de deixar de seguir un home que pensava que era intel·ligent i divertit perquè ha dit meuca a Theresa May”, va dir el mes passat en el seu compte personal de Twitter. No la molestava que aquell home detestés les polítiques de la primera ministra conservado­ra (l’escriptora dona suport obertament al Partit Laborista i és amiga personal de Gordon Brown) però estava farta dels insults de la “vella escola de la misogínia”. “Si no pots estar en desacord amb una dona sense deixar anar aquests insults vells i fastigosos, que et bombin a tu i les teves visions polítiques”, va deixar caure. L’escriptora que es va haver d’inventar unes inicials per dissimular que no era un home i no espantar els consumidor­s masculins de literatura fantàstica (la K és de Kathleen, el nom de la seva àvia) tornava a demostrar que té idees pròpies i que no tolera els micromascl­ismes. L’actriu Emma Watson, que es va donar a conèixer com a Hermione Granger, l’alumna més llesta de Hogwarts, no era l’única feminista de l’anomenat Pottervers­e.

Ser una estrella i tenir seguidors, en certa manera, és com tenir superpoder­s. Es pot utilitzar l’aparador de milions de persones per fer el mal, per no fer res útil per ningú o per fer el bé, i ella té uns ideals per defensar ara que està a punt de fer 52 anys. Una altra de les seves batalles més recents és contra Donald Trump, l’irascible president dels Estats Units, que no dubta a comparar amb Voldemort, el malvat de les seves novel·les. Mentre Trump criticava l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, per voler tranquil·litzar els ciutadans durant l’atac terrorista del 3 de juny passat, ella li responia que això que desconeixi­a es deia “lideratge” i que la policia havia actuat de manera exemplar. Al maig ja l’havia definit com un “home molt, molt, molt petit” per empènyer el primer ministre de Montenegro, Dusko Markovik, durant la cimera de l’OTAN a Brussel·les.

Abans del Brexit, va intentar sense èxit influir en l’opinió pública demanant que el Regne Unit decidís quedar-se a la Unió Europea. En un assaig va destacar la seva herència francesa i alemanya, a més del fet que havia pogut viure tant a França com a Portugal (la seva primera filla és mig portuguesa, filla de Jorge Arantes, el seu primer marit, amb qui va tenir un conflictiu matrimoni als noranta). “M’encanta tenir aquestes aliances múltiples i associacio­ns culturals. Ens fan més forts, no més febles”, afirmava a l’assaig. Després de destinar més d’un milió d’euros a la campanya dels unionistes d’Escòcia, el Regne Unit havia optat per satisfer les voluntats de Donald Trump i Vladímir Putin i desestabil­itzar la Unió Europea.

Tot i això, Rowling sol ser més valent a les xarxes socials que a les seves pròpies obres. Va defensar que una actriu negra com Noma Dumezweni interpreté­s el personatge d’Hermione en el muntatge teatral de Harry Potter i el llegat

maleït, la seqüela de la saga d’èxit, quan alguns fans van criticar la decisió amb arguments racistes. Però on era aquella defensa de la diversitat racial en les adaptacion­s cinematogr­àfiques? Es pot dir el mateix de l’homosexual­itat d’Albus Dumbledore i la seva defensa dels drets LGTB. El 2007 va afirmar que el director de Hogwarts era gai quan la marca de Harry Potter ja havia triomfat i amb prou feines hi havia indicis als llibres. Més que donar visibilita­t, Dumbledore havia estat víctima d’un armari màgic.

La jugada, que consti, no li ha sortit gens malament. Mentre tocava el cel amb els dits es va casar amb el metge Neil Murray, amb el qual ha tingut dos fills, i es calcula que en total ha ingressat més de 2.000 milions d’euros durant la seva carrera, que quedarien en menys de la meitat després de complir amb les obligacion­s fiscals i haver dedicat més de 150 milions a accions filantròpi­ques com la lluita contra la pobresa a Haití, la investigac­ió de l’esclerosi múltiple (malaltia que va patir la seva mare) o Metges sense Fronteres. La revista Forbes va publicar que només el 2016 podria haver ingressat al voltant de 83 milions amb la publicació de Harry Potter i el llegat maleït, la taquilla del muntatge al West-End londinenc, l’èxit de la pel·lícula Animals fantàstics i on trobar-los que complement­a l’univers fantàstic, les entrades al Món

Màgic de Harry Potter dels parcs d’Universal i els exemplars que encara es venen de Harry Potter.

Descriu Donald Trump com un home “molt petit” i li troba una semblança amb Voldemort

 ?? CREDITO AQUI ?? Nascuda a Yate (Anglaterra), es va mudar amb la seva filla a Edimburg quan es va separar del marit
CREDITO AQUI Nascuda a Yate (Anglaterra), es va mudar amb la seva filla a Edimburg quan es va separar del marit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain