La Vanguardia (Català)

Claveguere­s i periodisme

- ARTURO SAN AGUSTÍN

L’entrevista, ambientada a la manera soviètica, però ja amb Khrusxov al Kremlin, que Jordi Évole li va fer a la televisió a l’agent encobert, comissari de policia o el que sigui, José Manuel Villarejo, va esvalotar alguns ciutadans. Concretame­nt un grup de dones simpàtique­s i educades que solen esmorzar diàriament a la cafeteria Farga, la de la Diagonal. L’expressió claveguere­s de l’Estat sempre espanta la bona gent, que no té per què estar ben informada. Quan un periodista està en el que alguns defineixen com un bon moment profession­al, aconseguir una entrevista amb algú com Villarejo és apuntar-se un bon punt. Però a partir de certa edat, també profession­al, entens que el periodista ha estat utilitzat pel presumpte dolent per aconseguir el seu objectiu. Perquè els presumptes dolents no parlen quan vol un periodista sinó quan els interessa a ells. O quan li interessa a això que en diem poder. El millor exemple és el feliç cas Watergate, que, d’ençà que el president Trump segueix amb els seus murs i les seves coses, torna a estar de moda.

No van ser dos periodiste­s els que es van carregar Richard Nixon, aquell altre president que rumiava molt i suava en excés. Va ser el mateix poder el que va utilitzar dos periodiste­s per deslliurar-se d’un dels seus que li pesava massa. Va ser el mateix poder el que els va ajudar. Però a tots ens agraden determinad­es pel·lícules. I quan un personatge com Villarejo es posa la gorra i diu que no té por que el matin, el testimoni es converteix en espectacle, en pel·lícula.

Voler ignorar les anomenades claveguere­s de l’Estat, que, per cert i encara que ens repugni, són necessàrie­s, és una opció. I fer creure a alguns ciutadans que existeixen o poden existir estats on no són o no seran necessàrie­s aquelles claveguere­s és simplement mentir, enganyar. I això és potser el que ha de procurar deixar molt clar el periodista que s’enfronta a un agent encobert o amb gorra. Una cosa que no sempre passa. Està bé que per a l’ambientaci­ó d’una entrevista a la televisió el realitzado­r s’inspiri fins i tot en la sèrie Caso cerrado, però això és una cosa que el periodista ha de delimitar. Perquè la televisió, es vulgui o no, sempre acaba sent espectacle i no sempre periodisme.

Els que vulguin saber què són les claveguere­s de l’Estat potser haurien de llegir les revelacion­s d’Alexandre de Marenches, que va ser director dels serveis secrets de França. El llibre es titula Secrets d’Estat i és una extraordin­ària entrevista de Christine Ockrent en la qual es demostra, per exemple, que si els soviètics es van entestar i van aconseguir arribar els primers a Berlín només va ser per aconseguir els arxius de la Gestapo on constava que molts francesos exemplars van treballar per als nazis. Aquells joves, pressionat­s, als quals se’ls va fer xantatge, es van convertir després en companys de viatge dels soviètics, en intel·lectuals i periodiste­s que, entre altres coses, denunciave­n les claveguere­s de l’Estat. Francès, per

descomptat.

Al discret comte de Marenches se’l coneixia amb el sobrenom de Porthos.

 ?? LA SEXTA ?? José Villarejo en la seva aparició a la televisió diumenge
LA SEXTA José Villarejo en la seva aparició a la televisió diumenge
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain