La Vanguardia (Català)

El 54% dels catalans anirien a votar l’1 d’octubre

El 42,5% dels electors donarien suport a la independèn­cia davant d’un 37,6% que votarien en contra de la secessió Més del 57% aposten per la reinterpre­tació de la Constituci­ó o per la reforma com a sortida al conflicte

- CARLES CASTRO Barcelona

L’anunciat xoc de trens no sembla un factor capaç de canviar substancia­lment les actituds que té l’opinió pública catalana i més aviat podria accentuar els suports al procés sobiranist­a. Aquesta és una de les principals conclusion­s que es desprèn d’una enquesta de GAD3 per a La Vanguardia feta entre els dies 23 i 29 de juny. I la millor prova d’això és que més del 54% dels catalans es mostren disposats a participar en el referèndum unilateral que el Govern es proposa de celebrar el pròxim 1 d’octubre (mentre que en el procés participat­iu del 9 de novembre del 2014 només van anar a les urnes l’equivalent al 42% del cens). A més, un 62% dels consultats pensen que el Govern central hauria de permetre la celebració d’aquesta consulta unilateral, en lloc d’anar als tribunals (fet al qual donen suport només un 16,6%) o, molt menys encara, de suspendre l’autonomia (que només considerar­ien acceptable el 10,8% dels catalans).

Ara bé, si en el terreny de les aspiracion­s el suport al full de ruta del Govern es manté estable, en el de les expectativ­es reals les coses van en una altra direcció. Així, a la pregunta sobre com acabarà el procés sobiranist­a, gairebé un 60% dels consultats preveu que, o bé desembocar­à en unes noves eleccions (28,7%), o bé donarà pas a una negociació entre la Generalita­t i el Govern central (28,5%). Només un 17,4% contemplen la possibilit­at que Madrid suspengui l’autonomia, i una xifra encara menor (per sota del 12%) creuen que el desenllaç final del procés serà la independèn­cia de Catalunya.

Tot i això, i com ja s’ha assenyalat, el realisme no va renyit d’una certa radicalitz­ació de posicions. Per exemple, l’aposta pel referèndum unilateral creix nou punts respecte a l’anterior sondeig de l’abril (del 28,8% al 37,8% –un 27% si es compta tot l’ univers de la mostra i no només els partidaris de la via del referéndum–), mentre que cau per sota del 60% (del 66% al 58,4%) el contingent dels que defensen una consulta acordada. I, paral·lelament, augmenten en gairebé sis punts (del 20,5% fins al 26,2%) els defensors de la independèn­cia davant de qualsevol altra alternativ­a.

Per contra, retrocedei­xen en gairebé 11 punts (del 47,7% al 36,8%) les posicions favorables a una re- forma de la Constituci­ó com la millor solució per a l’ encaix de Catalunya a Espanya. Però tot i així, la gran majoria dels catalans (més del 57%) continuen apostant per fórmules que passin per la reforma constituci­onal (que aprova el 36,8%) o la reinterpre­tació de la Carta Magna (una sortida que veu amb bons ulls gairebé un 21%).

Però si hi ha una pregunta que reflecteix millor que res el sostingut suport al sobiranism­e és justament la relativa al dilema plantejat en l’anunciat referèndum de l’1 d’octubre “Vol que Catalunya sigui un Estat independen­t en forma de república?”. I davant d’ aquesta pregunta, els vots positius superarien el 42% –sis punts menys que fa un any, certament–, però els negatius quedarien gairebé cinc punts per sota (amb un 37,6%) i retrocedir­ien més de quatre punts respecte a la correlació d’empat tècnic que es registrava el gener passat. En aquell moment –tot i que la formulació de la pregunta era diferent, ja que s’inquiria sobre el sentit del vot en un referèndum legal per decidir sobre la independèn­cia de Catalunya–, els partidaris de la secessió suposaven un 42,3% dels consultats mentre que els contraris se situaven en el 41,9%. Una distància de només quatre dècimes.

Així mateix, i malgrat el realisme que presideix les percepcion­s col·lectives sobre el desenllaç del procés, gairebé un 48% dels consultats creuen que el Govern portarà fins al final la seva aposta pel referèndum unilateral i un 26% consideren que, encara que la consulta

LA PARADOXA Baixa del 76% al 71% la taxa de suport al referèndum com a mecanisme polític

L’INDEPENDEN­TISME REAL

El suport a la secessió cau al 26% si es posen sobre la taula altres solucions territoria­ls

LES IDENTITATS CATALANES

El grup més nombrós és el que se sent tan espanyol com català i suposa gairebé el 43%

ELS EMPLEATS PÚBLICS

Un 47% opinen que hi ha garanties, l’1 d’octubre, per a la feina dels funcionari­s

“no podrà celebrar-se, se substituir­à per una mobilitzac­ió de protesta”. De fet, i tot i que són més els que auguren un final negociat al procés sobiranist­a, només un 11% confien que “el Govern central farà una oferta que paralitzi” la consulta unilateral, i només un 6,3% esperen que el Govern renunciarà al referèndum atenent les resolucion­s judicials. I en aquest context, un 47% dels consultats (davant de menys del 35%) es mostren convençuts

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain