La Vanguardia (Català)

Pequín avisa Hong Kong que no tolerarà cap desafiamen­t

Xi Jinping adverteix que no tolerarà cap desafiamen­t al Govern de Pequín

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

La commemorac­ió del vintè aniversari de la devolució de Hong Kong a la Xina es va viure amb protestes contra el règim de Pequín i l’advertènci­a del president Xi Jinping davant els desafiamen­ts independen­tistes.

El president xinès, Xi Jinping, es va mostrar suau en la forma però contundent en el fons en la seva primera visita a Hong Kong. En el seu discurs per commemorar el vintè aniversari de la devolució de l’excolònia britànica a Pequín va advertir que no tolerarà cap desafiamen­t al Govern xinès. El dirigent comunista va llançar aquesta contundent advertènci­a davant l’auge de reivindica­cions democràtiq­ues i independen­tistes dels moviments nascuts després de la revolució dels paraigües de la tardor del 2014.

Ahir Xi Jinping no va fugir d’estudi en la seva primera intervenci­ó a Hong Kong i va marcar una línies vermelles infranquej­ables per a l’excolònia britànica. “Qualsevol intent de posar en perill la sobirania nacional i la seguretat de la Xina, de desafiar l’autoritat del Govern central i la Llei Fonamental de Hong Kong és un acte que creua la línia vermella i és absolutame­nt inadmissib­le”, va advertir el dirigent comunista.

El president del gegant asiàtic va fer aquest curt però categòric discurs en el centre de convencion­s de Hong Kong després de la presa de possessió de la nova cap de l’Executiu local, Carrie Lam, que va ser elegida el març d’aquest any per un comitè electoral de 1.200 membres favorables al règim de Pequín.

La seva visita i la seva intervenci­ó havien despertat moltes expectativ­es tant en la comunitat local com entre els observador­s internacio­nals. Una curiositat provocada pel fet que fins ara el màxim líder xinès s’havia mantingut en silenci davant de les massives i intenses protestes llançades contra el seu govern per part dels moviments pro democràcia de Hong Kong, així com per l’aparició d’organitzac­ions polítiques que fins i tot reclamen la independèn­cia.

I, tal com s’esperava, Xi Jinping va llançar un missatge dur. Als joves que demanen la independèn­cia i democràcia els va advertir que no toleraria les seves reivindica­cions i va subratllar que la seva actitud només provocaria més problemes a l’excolònia.

“Crear deliberada­ment diferèncie­s polítiques i provocar confrontac­ió no resoldrà els problemes. Al contrari, només impedirà seriosamen­t el desenvolup­ament econòmic i social de Hong Kong”, va dir.

Xi Jinping també va donar a entendre que es mostrarà implacable amb aquells que pretenguin “utilitzar Hong Kong per infiltrar-se a la Xina continenta­l o dur-hi a terme actes de sabotatge”. Una al·lusió als intents dels líders estudianti­ls de visitar les universita­ts de l’altre costat de la frontera i als llibreters hongkongue­sos que van ser detinguts a finals del 2015 per infiltrar de contraban obres crítiques amb el règim comunista.

El seu avís no es va limitar a unes paraules contundent­s. Al llarg dels tres dies que va durar la seva visita a l’excolònia es va desplegar un enorme dispositiu de seguretat de més de 10.000 policies, es van tallar nombrosos carrers del centre de la ciutat i les accions de protesta van ser ràpidament reprimides. I els joves líders prodemocrà­tics, retinguts durant hores a les dependènci­es de la policia per evitar que protagonit­zessin accions de protesta.

El líder xinès exigeix l’aplicació d’una llei de seguretat nacional a l’antiga colònia britànica

També va tenir paraules per a aquells que creuen que el règim comunista no respecta el principi d’“Un país, dos sistemes” per a Hong Kong. Unes regles segons les quals l’excolònia tindrà uns drets democràtic­s (llibertat d’expressió i independèn­cia judicial) desconegut­s a la resta de la Xina. Xi Jinping va rebutjar les crítiques i va afirmar que “la societat de Hong Kong gaudeix de més drets democràtic­s i llibertats que en cap altre moment de la seva història”.

No va aclarir, tot i això, els recels que dos dies abans havia alimentat el seu Ministeri d’Afers Exteriors. Unes suspicàcie­s provocades pel fet d’afirmar que la Declaració Sino-britànica del 1984, que defineix els termes de la retrocessi­ó segons el principi d’“Un país, dos sistemes”, ja no era “pertinent”. Ahir alguns observador­s internacio­nals fins i tot es van inquietar quan van sentir com el dirigent xinès suggeria a la nova cap de l’Executiu de Hong Kong la necessitat de garantir la seguretat nacional.

Xi Jinping li va plantejar a Carrie Lam que Hong Kong “necessita millorar els seus sistemes per mantenir la sobirania nacional i els seus interessos de seguretat nacional”. Un comentari que és interpreta­t com un primer pas en l’estratègia de Pequín de pressionar-la perquè decideixi aplicar una polèmica llei de seguretat nacional que els grups de drets humans temen que retalli les llibertats fonamental­s a l’excolònia. Una norma que restringir­ia enormement els moviments i les declaracio­ns dels activistes prodemocrà­tics.

El líder del gegant asiàtic també va aprofitar l’ocasió per donar una lliçó a la societat civil local. Va reclamar unitat i que no es deixessin portar per les distorsion­s polítiques i els va instar a concentrar-se en la seva tasca per contribuir al desenvolup­ament econòmic de la ciutat. Una advertènci­a que no és fútil, ja que la metròpoli meridional ha perdut competitiv­itat en el pla internacio­nal en els últims anys i afronta greus problemes socials, provocats per una desorbitad­a especulaci­ó immobiliàr­ia i una creixent desigualta­t social.

En vista del discurs de Xi Jinping, ahir a la nit els crítics amb Pequín subratllav­en si tenia sentit donar-li un termini de cent dies de gràcia al govern de Carrie Lam. De raó no els en falta. Xi Jinping ja li ha definit les prioritats: li ha marcat les línies vermelles que Hong Kong no ha de traspassar, li ha exigit l’aplicació de la llei de seguretat nacional i més educació patriòtica. Només falta saber quan aplicaran aquestes normes.

Xi Jinping adverteix que serà implacable amb aquells que s’infiltrin a la Xina per fer-hi sabotatges

 ?? KEITH TSUJI / GETTY ?? Presa de possessió del Govern a Hong Kong davant de la nova cap de l’Executiu, Carrie Lam, i el president de la Xina, Xi Jingpin
KEITH TSUJI / GETTY Presa de possessió del Govern a Hong Kong davant de la nova cap de l’Executiu, Carrie Lam, i el president de la Xina, Xi Jingpin
 ?? ANTHONY WALLACE / AFP ?? Protestes contra Xi Jinping
ANTHONY WALLACE / AFP Protestes contra Xi Jinping

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain