La Vanguardia (Català)

Puigdemont: “L’Estat amenaça per por, i més que en farem”

500 ajuntament­s es compromete­n a cedir locals per al referèndum de l’1-O

- AITZIBER AZPEITIA Barcelona

Mig miler d’alcaldes van explicitar ahir el seu suport al referèndum de l’1 d’octubre i es van comprometr­e a cedir locals per celebrar-lo. El president Puigdemont va atribuir la pressió de l’Estat a la “por”. “I més que en farem”, va afegir.

Quan falten tres mesos exactes perquè tingui lloc el referèndum anunciat per al pròxim 1 d’octubre, mig miler d’alcaldes de diferents municipis catalans van expressar ahir el seu compromís amb la consulta unilateral en un acte solemne celebrat al paranimf de la Universita­t de Barcelona.

Convocats per l’Associació de Municipis per la Independèn­cia (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) els regidors sobiranist­es es van comprometr­e a cedir els espais municipals on habitualme­nt es realitzen les votacions; a donar suport al Govern i al Parlament en tot el procés, i a no fer “cap pas enrere davant qualsevol impediment polític o jurídic” que pugui venir de l’Estat espanyol.

L’AMI està integrada per 787 municipis dels 948 que formen Catalunya, i represente­n el 43,6% de la població. La major part d’aquests municipis estan governats per PDECat, ERC i la CUP encara que també n’hi ha, pocs, de l’òrbita socialista.

El president Carles Puigdemont, que va tancar l’acte, va agrair el suport municipal, va declarar que precisamen­t els alcaldes són “la garantia” que el referèndum de l’1 d’octubre “va de debò”, i que per això l’Estat ha incrementa­t la pressió sobre ells. “Han passat de la befa a l’amenaça, que és la demostraci­ó més clara de la por. I més que en farem”, va afegir, perquè “creien que ho tenien tot controlat i no és així”.

Puigdemont va subratllar la transcendè­ncia del suport municipal, perquè possibilit­a en gran mesura que l’1-O pugui dur-se a terme. “Tenen por del que puguem dir i decidir, per això sou importants, per això els molesteu”, va dir. Un temor que, segons el seu parer, també senten les classes dominants perquè “el sobiranism­e és un moviment de baix cap a dalt”, en què la gent té la paraula, i això, va dir, és “realment transforma­dor i disruptiu” en la democràcia espanyola. I en aquest sentit, va assenyalar que el referèndum ha de servir per escoltar la voluntat del conjunt del poble de Catalunya, “les veritables personalit­ats del país”, en referència implícita al recent manifest firmat per un centenar de membres del món polític, jurídic i empresaria­l demanant que no es dugui a terme l’1-O i que la Generalita­t busqui un acord amb el Govern central.

El president va acabar el seu discurs amb un joc de paraules en què va explicar que la disjuntiva que el Govern espanyol proposa a la ciutadania obliga a elegir entre urnes o arnes, “Les arnes que van rosegant la democràcia o les urnes que reforcen la democràcia i la fan guanyadora”.

El vicepresid­ent Oriol Junqueras, va arrencar la seva intervenci­ó, prèvia a la del president, invocant el dret a l’autodeterm­inació i el dret internacio­nal com a empara a la convocatòr­ia del referèndum, invocació que, potser, dona alguna pista sobre el que es revelarà dimarts vinent sobre les garanties legals de la consulta.

Junqueras va defensar que per esquivar els impediment­s a l’1-O han d’actuar “de manera col·lectiva i massiva” perquè llavors, “l’Estat ho tindrà més complicat per actuar”. Precisamen­t, va denunciar que l’Estat espanyol “està fent un ús il·legítim dels seus recursos, de la seva força”. Davant això, va assenyalar, “ens empara la legalitat que es deriva del principi democràtic, del dret internacio­nal i l’amor a les persones”.

L’acte d’ahir va estar inspirat en aquell que el 4 d’octubre del 2014, va servir per escenifica­r el suport municipal al llavors president, Artur Mas, en la seva convocatòr­ia del 9-N. Aquell dia, 800 regidors amb les vares de batlle es van fotografia­r a les escales del Palau de la Generalita­t. I entre ells hi havia l’alcalde de la capital catalana, Xavier Trias, de CiU. Ahir, el representa­nt del municipi amb més població va ser l’alcalde de Sabadell, Juli Fernández, d’ERC.

Tampoc no es va firmar la declaració. Durant la setmana s’havia

MARC LEGAL Junqueras invoca el dret internacio­nal per legitimar la consulta

especulat amb la possibilit­at de rubricar el manifest per dotar de més càrrega simbòlica el compromís municipal, però pel que sembla no es va arribar a un acord. Segons va explicar el mateix Juli Fernández a RAC1, estampar la firma només hauria servit per alimentar la polèmica i donar munició al Govern espanyol.

Tot i així, l’anunci que la Delegació del Govern havia donat instruccio­ns per portar davant els tribunals tots els ajuntament­s que promulguin decrets o aprovin en els seus plens l’aplicació del manifest presentat ahir, va provocar que en poques hores 135 alcaldes republican­s el rubriquess­in. N’hi va haver que fins i tot es van fotografia­r firmant i van publicar la instantàni­a a twitter amb l’etiqueta “jo signo”.

En resposta a l’acte d’ahir, el Govern espanyol va acusar Puigdemont d’utilitzar els ajuntament­s per intentar “eludir la seva responsabi­litat” i va reiterar que denunciarà els ajuntament­s que cedeixin locals perquè pugui celebrar-se el referèndum.

LA RESPOSTA DE L’ESTAT La Delegació del Govern ordena actuar contra l’aplicació del manifest d’ahir

 ?? PATRÍCIA MATEOS / ACN ?? Part dels alcaldes es van fotografia­r a l’escala de la universita­t amb Puigdemont i Junqueras
PATRÍCIA MATEOS / ACN Part dels alcaldes es van fotografia­r a l’escala de la universita­t amb Puigdemont i Junqueras

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain