La Vanguardia (Català)

Un consell socràtic

- Màrius Carol DIRECTOR

EL Govern d’Espanya confia en l’esgotament del procés i en les tensions del bloc independen­tista. I sent absolutame­nt cert que es percep cansament després de cinc anys amb aquesta qüestió ocupant obsessivam­ent la vida catalana i que hi ha cert desordre en el lideratge sobiranist­a, les enquestes no indiquen que els independen­tistes arribin a l’1-O exhaustos i amb menys suport. Com a mostra, el resultat del sondeig que publiquem, realitzada per GAD3, amb seu a Madrid. Els resultats adverteixe­n que el 54,1% dels consultats està disposat a participar en un referèndum il·legal, i puja fins al 42,5% el percentatg­e d’aquells que votarien a favor de la independèn­cia (els del no baixen al 37,6%). Així doncs, s’equivoca el Govern central si creu que el partit està guanyat.

Una lectura intel·ligent de l’estudi permet comprovar que la Moncloa té marge per actuar políticame­nt: el 42,6% els ciutadans se senten tan catalans com espanyols, mentre els que es consideren només catalans se situen en el 18,1%. I si se sumessin els que creuen en que la millor solució davant el conflicte és la reforma de la Constituci­ó per reconèixer les demandes catalanes amb els que pensen que és possible una interpreta­ció diferent de la Constituci­ó actual, aquest col·lectiu supera àmpliament a altres opcions amb el 57,4%.

El Financial Times, diari britànic gens sospitós, acaba de publicar un rellevant treball periodísti­c, on afirma que l’independen­tisme guanya terreny i anima a buscar una sortida política, encara que “el temps per trobar una solució acordada podria estar-se acabant”. Rajoy és deixeble del filòsof francès Paul Virilio, nihilista de la velocitat, que manté que la rapidesa en la presa de decisions té conseqüènc­ies devastador­es. Però la inacció en política passa factura. L’enquesta que reproduïm hauria de dur a la reflexió. “Reflexiona amb lentitud, però pren ràpidament les teves decisions”, recomanava Sòcrates.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain