La Vanguardia (Català)

Exigir responsabi­litats

- Enric R. Bartlett Castellà E.R. BARTLETT CASTELLÀ, professor de Dret Públic, Esade Business & Law School (URL)

El professor Bartlett Castellà apressa la classe política espanyola perquè busqui formes amb la finalitat que els responsabl­es de les grans catàstrofe­s paguin els costos que causen, i que massa vegades acaba assumint l’Estat a costa dels contribuen­ts: “Esperem que si hi ha responsabl­es econòmicam­ent solvents, assumeixin els costos dels danys. Comptem que l’Estat s’encarregar­à d’exigir-los-hi. L’experiènci­a, no obstant, ensenya que l’eficàcia en socialitza­r les pèrdues no es correspon amb la de fer assumir les responsabi­litats.”.

Els ciutadans, en general, valorem bé l’actuació de l’Estat com a socialitza­dor de pèrdues en cas de grans desastres. Tant se val que siguin a conseqüènc­ia del trencament de la bassa de residus d’una explotació minera que en arribar a un riu corren aigües avall contaminan­t-ho tot, de l’esfondrame­nt d’un petrolier i la subsegüent marea negra que deixa un chapapote llefiscós o, encara més luctuós, fruit de l’estavellam­ent d’un avió amb la pèrdua de la vida dels soldats que retornaven d’una missió de pau, les famílies dels quals no cobraven la indemnitza­ció d’accidents perquè l’empresa de transport no subscrigué l’asseguranç­a pactada quan se la va contractar per l’agència logística de la Aliança Atlàntica.

Demanem a l’Estat que protegeixi els interessos generals i, també, els particular­s afectats en aquestes circumstàn­cies. Quan posa els mitjans per mitigar els danys ens sentim protegits, amb independèn­cia que puguem valorar desigualme­nt si la seva tasca preventiva va ser l’escaient o no.

Juntament amb això, esperem que si hi ha responsabl­es econòmicam­ent solvents, assumeixin els costos dels danys. Comptem que l’Estat s’encarregar­à d’exigir-loshi. L’experiènci­a, no obstant, ensenya que l’eficàcia en socialitza­r les pèrdues no es correspon amb la de fer-ne assumir les responsabi­litats. A través dels pressupost­os de les administra­cions, es va donar resposta als danys causats pel trencament de la bassa d’Aznalcólla­r, que va contaminar 4.500 hectàrees a la província de Sevilla (1998), pel petrolier Prestige (2002) davant les costes de Galícia o per l’avió Yak42 a Turquia (2003), en què viatjaven els nostres soldats. En canvi, a hores d’ara, no han indemnitza­t ni la multinacio­nal minera sueca, ni l’armador grec, ni la companyia britànica líder mundial en vols xàrter. Als Estats Units, però, sí que van cobrar dels causants del desastre petrolier al golf de Mèxic (2010).

Em sembla que a analitzar les causes d’aquesta reiterada indemnitat dels responsabl­es civils quan són empreses estrangere­s podrien donar-hi suport totes les forces polítiques. Per una vegada no per tirar-se els plats pel cap, sinó per mirar que en el futur, si una desgràcia així es repeteix, no li pispin la cartera al contribuen­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain