La Vanguardia (Català)

Jon Darpón

- Bilbao

CONSELLER BASC DE SANITAT

La conselleri­a basca de sanitat va descartar ahir analitzar la salubritat de l’aigua de la ria de Bilbao després de la infecció de cinc nedadors al considerar que no és apta per al bany malgrat que les activitats esportives són freqüents.

El debat sobre la salubritat de la ria de Bilbao està obert. L’Ajuntament ha anunciat una analítica de les seves aigües arran de la infecció de dos atletes per leptospiro­si després de participar en un triatló el 20 de maig passat . Hi ha tres possibles casos més encara sense confirmar i, com a mesura preventiva, aquesta setmana s’ha decidit suspendre la tradiciona­l Travesía a Nado que s’havia de celebrar avui.

L’alarma va saltar dilluns quan es va confirmar el primer cas de leptospiro­si, una infecció bacteriana produïda pel contacte directe o indirecte amb l’orina d’animals, de manera que pot transmetre’s a través de l’aigua penetrant per la boca, els ulls i el nas o, també, per talls a la pell. El seu període d’incubació pot arribar a un mes i els símptomes són semblants als d’una grip, amb mals de cap i febre.

La situació de la ria és peculiar. No és una zona declarada de bany però tampoc no està prohibit ficar-s’hi, tal com passa amb alguns rius o pantans. Per aquest motiu, el Departamen­t de Salut no duu a terme cap anàlisi de la salubritat de les seves aigües per a les persones. “Els que es banyin ho faran sota la seva responsabi­litat”, va recalcar en roda de premsa Jon Darpón, conseller de Sanitat.

“Avui dia –va explicar el conseller de Cultura, Bigen Zupiria–la ria de Bilbao no és apta per al bany: si ho fos, necessitar­ia unes mesures de seguretat, com a les piscines o a les platges, com per exemple socorriste­s, i un tractament o, com a mínim, un estudi de l’aigua”. El cas de les proves esportives és diferent, ja que en aquests esdevenime­nts es mesuren uns paràmetres concrets de qualitat de l’aigua i es prenen mesures especials de protecció, com les dutxes i mànegues instal·lades just al final on els nedadors s’han de netejar.

Les activitats esportives són habituals a la ria, una aposta estratègic­a de l’actual govern municipal per revitalitz­ar i convertir en una zona de lleure el Nervión, en què ja ha invertit mil milions d’euros per a la seva regeneraci­ó. Després dels casos de leptospiro­si, l’alcalde, Juan María Aburto, va lamentar els fets i no va dubtar a qualificar la ria com la “segona icona” de Bilbao després del Guggenheim. “En quaranta anys ha passat de ser una claveguera a convertir-se en la columna vertebral de la ciutat”, va subratllar.

A causa del període d’incubació de la malaltia, que pot arribar als trenta dies, el Departamen­t de Salut no espera que hi hagi més casos, tot i que continua en estat d’alerta. Dels cinc infectats, l’estat de salut del qual és bo, dos han estat confirmats per leptospiro­si i s’esperen els resultats dels tres restants. L’Ajuntament analitzarà les aigües en el tram que va des de la casa consistori­al fins al Museu Marítim, espai en què se celebren les activitats que, insisteix, vol “preservar i potenciar”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain