La Vanguardia (Català)

Conflictes vaticans

El jesuïta espanyol Ladaria dirigirà la Congregaci­ó per a la Doctrina de la Fe

- Ciutat del Vaticà. Correspons­al EUSEBIO VAL

La decisió del papa Francesc de rellevar al prefecte de la Congregaci­ó per a la Doctrina de la Fe és una mostra de les tensions que pateix la cúria vaticana a conseqüènc­ia del programa reformista de l’actual Papa, que no compta amb el suport dels més conservado­rs.

Francesc va prendre ahir una dràstica decisió no renovant el mandat del prefecte de la Congregaci­ó per a la Doctrina de la Fe, el cardenal alemany Gerhard Ludwig Müller, que s’havia alineat públicamen­t amb els sectors conservado­rs reticents a alguns canvis impulsats pel Papa en el terreny de la pastoral familiar, com l’obertura als divorciats tornats a casar.

Prescindir de Müller no ha estat una mesura fàcil, ja que el va nomenar Benet XVI, fa cinc anys. Significa, en el fons, una aguditzaci­ó del pols que el papa argentí manté amb potents sectors dins i fora de la cúria. A Müller el substituir­à el seu actual número dos, l’arquebisbe espanyol Lluís Francesc Ladaria Ferrer, jesuïta i també conservado­r, però més discret.

El relleu va ser una notícia important al Vaticà. Marca, potser, un abans i un després en el curs reformista del papa argentí i posa en evidència novament les fortes tensions internes a la Santa Seu.

La Congregaci­ó per a la Doctrina de la Fe –l’antic Sant Ofici– és un dicasteri fonamental. Actua com a guardià teològic de l’ortodòxia catòlica. S’ocupa, a més, de tramitar els casos de pederàstia eclesial que arriben de tot el món. Sobre aquest tema, per cert, ha estat blanc de crítiques per la suposada lentitud i escassa transparèn­cia. Al capdavant de la congregaci­ó hi va estar durant molt anys, abans de ser elegit pontífex, Joseph Ratzinger.

La marxa de Müller no ha estat una gran sorpresa. Es veia venir, tot i que hi havia dubtes sobre si Francesc s’atreviria a fer-ho tan aviat. El moment de fer-se pública reforça la imatge d’un pontificat en dificultat­s, d’un Francesc a qui li costa imposar la seva visió de l’Església catòlica. Es produeix, a més, només dos dies després de l’excedència extraordin­ària concedida al cardenal australià George Pell, prefecte de la poderosa Secretaria per a l’Economia, perquè torni al seu país i es defensi davant els tribunals de les acusacions de pederàstia que la policia de l’estat de Victòria ha presentat contra ell. També Pell, amant de la litúrgia tradiciona­l, ha sostingut aquests anys posicions conservado­res i ha desafiat Francesc, tot i formar part encara del consell de nou cardenals de tot el món, el C9, que es reuneix cada dos mesos per assessorar el Papa sobre la reforma de la cúria i altres qüestions de govern de l’Església.

El desacord ideològic entre Francesc i Müller ja es va posar de manifest durant el sínode extraordin­ari sobre la família, el 2014. L’exhortació apostòlica conclusiva dels dos sínodes consecutiu­s sobre la família, Amoris Laetizia, va enfonsar les discrepànc­ies. Müller sempre va alertar del perill que, amb l’admissió als sagraments de la confessió i la comunió –encara que molt condiciona­da segons cada cas– dels divorciats tornats a casar, s’estigués qüestionan­t la sagrada indissolub­ilitat del matrimoni catòlic.

Segons ha transcendi­t del Vaticà, a Müller se li va oferir un càrrec alternatiu, però no l’ha acceptat i ha preferit retirar-se.

Monsenyor Ladaria, intel·lectualmen­t molt preparat, persona afable i reservada, també té un perfil conservado­r. L’agost de l’any passat, el Papa el va nomenar president de la comissió que ha d’estudiar la delicada qüestió del diaconat femení, un pas que seria molt apreciat pels cercles progressis­tes. Ladaria és natural de Manacor (Mallorca) i té 73 anys. Va estudiar Filosofia i Teologia a la Universita­t de Comillas i també en una universita­t jesuïta alemanya, Sankt Georgen, a Frankfurt. Ladaria es va doctorar a la Universita­t Gregoriana de Roma, de la qual va arribar a ser vicerector. Des del 2008 és secretari de la Congregaci­ó per a la Doctrina de la Fe.

El canvi posa en evidencia la tensió interna al Vaticà davant les reformes que impulsa Bergoglio

 ?? RICCARDO DE LUCA / AP ?? L’arquebisbe mallorquí Lluís Francesc Ladaria, de 73 anys, el 2008
RICCARDO DE LUCA / AP L’arquebisbe mallorquí Lluís Francesc Ladaria, de 73 anys, el 2008

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain