La Vanguardia (Català)

Jugadors que tornen

Deulofeu s’afegeix a la reduïda sèrie de traspassos que s’han guanyat el retorn al Camp Nou

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

L’extrem Gerard Deulofeu s’afegeix a l’elenc de futboliste­s sorgits de la Masia blaugrana que al seu dia van deixar el club a la recerca de fortuna en altres equips i ara tornen per buscar la titularita­t amb l’ajuda de l’experiènci­a obtinguda fora del Camp Nou.

Fa quatre anys va ser cedit a l’Everton i, després de passar pel club anglès, el Sevilla i el Milan, Gerard Deulofeu s’ha guanyat el retorn al Barcelona. Sortir de la Masia o del primer equip del Barcelona sota la fórmula de traspàs o cessió no és gaire difícil gràcies a la bona reputació del futbol formatiu blaugrana, el que és complicat és triomfar fora i tornar al Camp Nou. Bojan, Samper, Tello, Cuenca, Munir o Halilovic són exemples recents de promeses que van migrar per madurar i completar la seva formació però no han progressat prou com per tenir un lloc al selecte vestidor blaugrana.

El de Deulofeu és un cas excepciona­l i fluctuant, com el mateix jugador. No havia convençut ningú fins que al gener va ser deixat al Milan i en els últims mesos s’ha apoderat de la banda dreta de San Siro. S’ha revaloritz­at i el Barcelona ha decidit executar l’opció de compra per 12 milions d’euros en una operació que semblava merament especulati­va. Amb Messi, Neymar, Suárez i Alcácer, on és el lloc de Deulofeu? A l’equip que proporcion­i més beneficis al Barça. Però el jugador va sorprendre divendres amb la seva idea de quedar-se. Segons estipula el seu contracte, té l’última paraula a l’hora de decidir un destí. “Estic molt content de tornar al Barcelona –va manifestar–. Ha estat casa meva i ha estat una pena que no hagi tingut una oportunita­t abans. Ja està parlat. Aquest any em quedo al Barça segur. Soc ambiciós i vull jugar amb els millors”.

Si no hi ha un canvi d’opinió sobtat abans del tancament del mercat l’atacant de Riudarenes passarà a formar part del grup de futboliste­s formats en les categories inferiors que han arribat al primer equip per camins tortuosos. L’últim precedent és el de Denis Suárez, recuperat fa un any després de tres campanyes de cessió al Sevilla i el Vila-real. L’anterior, el de Rafinha, que va passar del Barça B al Celta. Una temporada amb el club gallec a les ordres de Luis Enrique va ser suficient com perquè pogués tornar a Barcelona apadrinat per l’entrenador asturià.

Molt més tortuosa va resultar la trajectòri­a de Jordi Alba, que va abandonar la Masia per enrolar-se al cadet del Cornellà. Va passar al filial del València i va ascendir al primer equip abans de ser cedit al Nàstic. Va tornar a Mestalla, on Unai Emery va descobrir que aquell extrem havia de ser en realitat un lateral. Va triomfar en aquesta demarcació i el 2012 el Barcelona va pagar 14 milions d’euros per un jugador que havia descartat set anys abans.

Pel seu pas efímer i la seva edat primerenca potser Aleix Vidal no va somiar gaire a jugar amb el Barcelona. Onze clubs després de sortir de la Masia, incloent-hi el Reial Madrid –divisions inferiors– i el Panthrakik­os grec, va tornar al Barça procedent del Sevilla a canvi de 17 milions.

Quatre anys va trigar el juvenil Gerard Piqué a retornar al Barça després d’un periple pel Manchester United i el Saragossa. En canvi Cesc Fàbregas es va fer un nom durant set temporades a l’Arsenal abans de tornar per 34 milions, però després de tres cursos al Barça va tornar a la Premier.

Amb el desig de Deulofeu d’establir-se almenys una campanya a Barcelona, la nòmina d’atacants queda completa, amb la qual cosa es descartari­a l’opció d’efectuar aquest estiu el fitxatge d’un davanter d’alt nivell, i cost proporcion­al, com Dembélé. Això implica més capacitat de maniobra econòmica per treballar en la gran prioritat del Barça de Valverde: Verratti.

LA SITUACIÓ És fàcil sortir amb el diploma de la Masia, el que és difícil és madurar fora fins al nivell que exigeix el Camp Nou

DAVANTERA COMPLETA El club guanya marge de maniobra econòmic per emprendre el fitxatge prioritari: Marco Verratti

 ?? PIOTR NOWAK / AFP ?? Gerard Deulofeu divendres davant del migcampist­a alemany Gerhardt a la final del campionat d’Europa sub-21
PIOTR NOWAK / AFP Gerard Deulofeu divendres davant del migcampist­a alemany Gerhardt a la final del campionat d’Europa sub-21

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain