La Vanguardia (Català)

‘Setmana roja’ a Canàries

Alexis Ravelo fa un salt a la novel·la històrica i narra la Setmana Roja de La Palma, els dies en què la rebel·lió franquista va fracassar a les illes

- LUIS BENVENUTY

El novel·lista Alexis Ravelo recupera a Los milagros prohibidos la memòria dels primers dies de la Guerra Civil a l’arxipèlag canari, quan un error de comunicaci­ó dels feixistes va permetre al govern armar-se i resistir una setmana l’atac dels militars amotinats.

Una altra novel·la sobre la guerra civil espanyola. Un no pot reprimir un llarg esbufec d’elefant davant les expectativ­es que desperten, inicialmen­t, les 327 pàgines de Los milagros prohibidos, d’Alexis Ravelo. A sobre es desenvolup­a a l’illa de La Palma, a la quinta forca, en un escenari claustrofò­bic, en poc més de 700 quilòmetre­s quadrats de principalm­ent roques volcànique­s: no trobaran un lloc tan petit on tots els camins es fan tan llargs. La Palma és un racó paradisíac que, si se t’entravessa, es torna molt inquietant. A més, se suposa que l’autor de

Los milagros prohibidos és dels bons, que cal donar-li una oportunita­t, que si li ha agafat per aquí, doncs... El de Tenerife ha guanyat el premi Hammett, el Tormo de Las Casas Ahorcadas, el Novela Negra Ciudad de Getafe... I també ha escrit molts contes, obres de teatre, històries per a nens i per a joves. I de xaval va ser cambrer i... Ara va i, tot inquiet, fa un salt a la novel·la històrica. Afortunada­ment es llegeix molt de pressa. Fins i tot els més reticents podran acabar-la sense esforç.

Recorden Señales, la pel·lícula de M. Night Shyamalan? Explica les peripècies d’una família de grangers de Pennsilvàn­ia durant una invasió alienígena del planeta. Són molt lluny de l’enrenou. La seva granja està tan aïllada que no tenen ni idea del que passa a la resta del món, de com va la invasió... “La Setmana Roja de l’illa de La Palma va ser un episodi relativame­nt poc conegut de la Guerra Civil, sobretot poc conegut a la Península”, va detallar uns quants dies enrere el mateix Ravelo.

L’autor va passar un parell de dies a Barcelona promociona­nt aquest llançament de Siruela, gaudint en actitud planera de les exageracio­ns de càmera ràpida de la gran ciutat, sorprenent-se del moviment que algunes llibreries molt bufones del centre de l’urbs presenten durant els matins dels dies laborals, i del fet que algunes fins i tot disposen de cafeteria, cuina i un pati al fons on, a més de menjar i beure, un també pot fumar un cigarret després de l’altre.

“Durant molt de temps, fins a pràcticame­nt els vuitanta, el record de l’episodi de la Setmana Roja de La Palma només va ser recollit per la memòria petita de l’illa, pel boca a orella. Fa molt que volia escriure aquesta història. En un primer moment l’aixecament no triomfa perquè el telegrafis­ta no porta el missatge al capità, sinó al delegat del Govern, que forma una milícia de tres mil homes en defensa de la República. I a Tenerife triguen tres dies a assabentar-se que l’aixecament no va triomfar ni a La Palma ni a l’illa de La Gomera”. Però aquella ‘Setmana Roja’ amb prou feines va durar... “El 25 de juliol va arribar al port de Santa Cruz de La Palma el canoner Canalejas amb ordres de sotmetre la capital. Per evitar una confrontac­ió a la ciutat i creient que els reforços arribarien aviat, els milicians van fugir a la muntanya i allà, atrapats a l’illa però protegits per la seva orografia, es van convertir en els primers maquis. Sí, aquestes illes són com unes cagadetes al mapa, però per dins són infinites, abruptes, molt perilloses. Els castellans van trigar 20 anys a conquerir Tenerife! Als anys quaranta encara hi havia alçats a les muntanyes, alguns dels quals van mantenir la dignitat sent fidels a si mateixos”.

Ravelo ens explica aquesta història des del punt de vista dels seus protagonis­tes, des del seu aïllament i circumstàn­cia,

des de molt a prop. I per això recupera d’una manera molt acurada el lèxic d’aquell moment, els seus costums més quotidians, la seva manera de menjar i cuinar, la roba... Al cap de molt poques pàgines l’autor ja aconseguei­x que el cantaire accent d’aquelles terres ressoni tota l’estona al cervell del lector. Un hi viatja. Ravelo va començar a documentar-se fa sis anys, i en fa

dos es va posar a escriure Los milagros prohibidos.

“Volia explicar la història des del punt de vista dels seus protagonis­tes, com si l’expliquess­in ells, mirant el món amb els ulls d’un altre”. Los milagros prohibidos també és la història d’un triangle amorós entorn d’Emilia. A un costat hi ha Agustín, el seu marit, el mestre republicà fugit a la muntanya... I a l’altre Floro, el falangista que el persegueix, que rastreja les seves empremtes... I malgrat que les afinitats i simpaties polítiques de l’autor construeix­en els personatge­s, a la fi no són tan maniqueus com caldria esperar. “El llibre és un cant a la coherència, una crida al record”, opina ell.

“Sí, és veritat que ja s’han escrit molts llibres sobre la Guerra Civil, però entenc que la majoria s’han fet interpreta­nt la història des del present. Jo vull transmetre una sensació d’aïllament i incertesa que per aquelles dates es vivia a l’illa. Crec que en aquelles muntanyes es van amagar moltes claus que ens permetran entendre més bé què va passar en aquella guerra... i el que va passar després...”. Ravelo també diu que sí, que aquests paratges es poden tornar molt inquietant­s, però que els illencs vencen la claustrofò­bia mirant a l’horitzó, a l’infinit.

“L’aixecament va punxar perquè el telegrafis­ta va portar el missatge al delegat del Govern, i no al capità” “Els castellans van trigar 20 anys a conquerir Tenerife! Als anys 40 encara hi havia alçats a les muntanyes”

 ?? DAVID AIROB ?? L’escriptor canari Alexis Ravelo fa poc a Barcelona
DAVID AIROB L’escriptor canari Alexis Ravelo fa poc a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain