La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

La posició dels catalans respecte a la possibilit­at d’un referèndum a l’octubre, i els vint anys de la devolució de l’excolònia de Hong Kong a la Xina.

XI Jinping, el president xinès, va presidir divendres la desfilada militar més gran organitzad­a a Hong Kong des que la Gran Bretanya va tornar al gegant asiàtic aquest territori. Es van complir ahir vint anys d’aquell dia, i el president xinès està realitzant-hi una visita de tres jornades per celebrar-ho. Més de tres mil soldats, així com un centenar de vehicles, inclosos portamissi­ls i helicòpter­s, van participar en la parada, celebrada a la base de Shek Kong, al nord de Hong Kong. Observador­s occidental­s l’han interpreta­da com una manifestac­ió de força xinesa per intimidar, entre d’altres, el moviment independen­tista de Hong Kong.

La història de Hong Kong és peculiar. La Xina va cedir aquest territori a la Gran Bretanya el 1842, després de la primera guerra de l’opi. Cinquanta-sis anys després, els britànics van obtenir una concessió per noranta-nou anys. En els decennis dels setanta i els vuitanta del segle XX, Hong Kong va experiment­ar un gran desenvolup­ament econòmic i, gràcies a les seves indústries tecnològiq­ues, es va convertir en un dels tigres asiàtics. Els qui el van visitar en aquella època, o en la primera meitat dels noranta, van descobrir una societat jove, consumista, amb notable poder adquisitiu i no pocs punts en comú amb els països occidental­s més avançats. Després, el 1997, i en compliment del tractat vuitcentis­ta, la Gran Bretanya va tornar Hong Kong a la Xina, que li va concedir un règim administra­tiu especial. Es va dir llavors que l’excolònia es regiria seguint el principi “un país, dos sistemes”, pel qual la Xina, malgrat integrar-la, li concedia un alt grau d’autonomia en els següents cinquanta anys. Però, com era de preveure, el xoc entre una societat dinàmica i acostumada al respecte dels drets humans i el gran país comunista no va trigar a manifestar-se. El 2014, Hong Kong, que reuneix uns set milions d’habitants en poc més de mil quilòmetre­s quadrats, va viure una revolució democràtic­a que va ocupar els carrers durant setmanes. Des d’aleshores, s’ha enfortit el moviment proindepen­dència, que Pequín veu amb desgrat. Les espases estan enlaire. Amnistia Internacio­nal va denunciar al gener que els drets humans no havien estat mai tan vulnerats a Hong Kong, des del 1997, com ara.

Amb tota probabilit­at, i malgrat el pacte de devolució, la Xina provarà d’anar laminant a poc a poc les especifici­tats del règim de Hong Kong. La seva força és enorme, en especial si la comparem amb la dels demòcrates de Hong Kong. Però la determinac­ió d’aquests últims és també considerab­le. El conflicte, de més o menys intensitat, està doncs servit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain