La Vanguardia (Català)

El Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat, creat amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona, continua sent un referent esportiu mundial.

- JOAN JOSEP PALLÀS

Quan Joan Antoni Samaranch va pronunciar l’octubre del 1986 la cèlebre frase (“À la ville de... Barcelona!”) es va activar un frenètic compte enrere a Catalunya. Tot havia de transforma­r-se i modernitza­r-se. La crida dels Jocs Olímpics va comprometr­e institucio­ns i societat civil a estar a l’altura, a deixar enrere complexos derivats d’èpoques fosques i a abraçar el futur. Plans arquitectò­nics integrals (l’obertura al mar de Barcelona) van modificar la ciutat visualment, però també hi va haver una certa metamorfos­i anímica. La ciutadania es va fer seu el projecte. Calia oferir al món la millor imatge.

“Però, Joan Antoni, això és un edifici que no té res a veure amb un centre d’alt rendiment! I som a sis anys de Barcelona’ 92!” “Tranquil! Imaginació i ganes de treballar!” “Buff!”, aquest és el diàleg que va mantenir Bonifacio Cedrún, antic cap d’equipament­s, amb Samaranch aquell 1986 segons es recull en un llibre commemorat­iu dels primers 25 anys del CAR. L’esport espanyol, a mitjans dels vuitanta, necessitav­a una empenta radical per millorar les seves prestacion­s en la cita olímpica, així que es va convertir en urgent construir un gran equipament en què es concentres­sin els millors atletes i se’ls acompanyés cap al gran desafiamen­t. El novembre del 1987 es va firmar un acord segons el qual la Seguretat Social cedia a la Generalita­t les instal·lacions del CMR (Centre Mutual d’Accidentat­s de Treball). Al voltant d’aquell edifici, embrió del que acabaria sent el CAR, s’ha anat construint una ciutat en la qual només entren els elegits.

El CAR avui és un centre d’elit. Així que la barrera d’entrada es tanca a l’esquena del visitant, s’hi respira esport. Ja des de la recepció, el panorama pot ser el següent: uns adolescent­s repassant les seves bosses de menjar abans de desplaçar-se al Club de Golf Terramar; un parell de metges especialis­tes creuant el gran passadís central, decorat amb grans plafons de temàtica esportiva i motivadora; un grup de gimnastes camí de l’entrenamen­t i, en direcció contrària, un altre de nedadors afanyant-se per no arribar tard a classe. El CAR és un centre integral. L’objectiu és que l’esportista ho tingui tot al seu abast sense haver de sortir. Pràctica esportiva, estudis (institut públic propi) i els millors especialis­tes al seu servei: entrenador­s, metges, psicòlegs, fisioterap­eutes, dietistes, biomecànic­s... Les discipline­s olímpiques manen però per Sant Cugat passen, per posar un exemple, els millors pilots de Moto GP o del Dakar a fer proves cada temporada. Òbviament l’objectiu final és l’èxit, la medalla (són 45 les olímpiques aconseguid­es per atletes que han passat pel CAR en aquests anys), però hi ha altres reptes per atendre. Ramon Terrassa, director del centre, destaca projectes menys visibles però igualment valuosos com el del seguiment i suport als esportiste­s quan aquests abandonen les seves carreres a base de convenis laborals; o el programa de solidarita­t olímpica, que permet fer ús de les instal·lacions a esportiste­s de països amb menys recursos. La passió de Terrassa és l’esport paralímpic. “Aquí s’entrenen autèntics campions les històries dels quals mereixerie­n sortir més a la llum”, reivindica.

El CAR controla un pressupost que es mou al voltant dels 11 milions d’euros, finançats en part a través de subvencion­s públiques però amb una important aportació de fons propis que sorgeix de les concentrac­ions d’esportiste­s i seleccions d’altres països. Aquesta barreja d’habitants procedents de diferents racons del món també és part de la seva riquesa. L’intercanvi d’informació i experiènci­es entre els seus habitants, però també entre entrenador­s i científics, exerceix de font retroalime­ntadora de coneixemen­ts. Tot acaba sumant.

Gervasio Deferr (gimnàstica), Mireia Belmonte (natació), Joel González (taekwondo), Gemma Mengual i Ona Carbonell (sincronitz­ada) són els productes estrella

ELS SEUS CAMPIONS Gervasio Deferr, Mireia Belmonte, Joel González, Gemma Mengual i Ona Carbonell...

EL REPORTATGE El Centre d’Alt Rendiment farà 30 anys. Els Jocs del 92 van impulsar un projecte que avui és una referència al món

del CAR, però són milers els que han passat per aquí. Un passeig per les instal·lacions descobreix les seves gegantines dimensions. I els projectes no s’aturen: la joia de la corona és el Mòdul, construït l’any 2012 i un autèntic paradís per a nedadors, waterpolis­tes, saltadors i gimnastes, entre d’altres. Entrar al Mòdul és fer-ho a l’avantguard­a de l’esport. En un departamen­t, un científic rep un futbolista per anticipar possibles lesions, tot està motoritzat. En un altre, un individu s’introdueix en una habitació de clima per sotmetre’s a condicions extremes: calor, fred humitat... De nou a l’exterior, l’última cosa i més vistosa és la construcci­ó d’una rampa per practicar ni més ni menys que l’skeleton.

No és estrany que el CAR tingui la secretaria general d’entre els 41 centres d’alt rendiment de tot el món. És una referència.

Al gimnàs, uns joves altament preparats assagen la seva pròxima competició de terra. L’entrenador connecta el seu dispositiu mòbil a una paret. Sonen aplaudimen­ts i rumors de grada. Simulen que competeixe­n. Benvinguts al CAR.

 ??  ?? FONT: CAR, Google Earth i elaboració pròpia
FONT: CAR, Google Earth i elaboració pròpia
 ??  ??
 ?? LA VANGUARDIA ??
LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain