La Vanguardia (Català)

Xarxes netes d’odi

La sanció pot arribar als 50 milions d’euros si no es retiren en 24 hores

- Redacció

Alemanya obligarà a eliminar de les xarxes els comentaris que incitin a l’odi.

Un dia després d’aprovar la llei que legalitzav­a el matrimoni homosexual, el Bundestag, la Cambra Baixa del Parlament alemany, va aprovar divendres una llei contra els delictes d’odi a internet, que obliga les xarxes socials a eliminar aquests continguts, 24 hores després de ser denunciats, per evitar ser sancionade­s amb una multa. Les empreses que incompleix­in sistemàtic­ament aquesta obligació podran ser multades fins a 50 milions d’euros, assenyala la llei, l’esborrany de la qual va ser presentat el març passat pel ministre de Justícia, el socialdemò­crata Heiko Maas. En casos considerat­s menys flagrants, el marge per esborrar-los s’amplia fins a set dies.

Els continguts eliminats han de ser, alhora conservats a tall de prova del seu contingut delictiu, subratlla la llei, que a més obliga les empreses a informar trimestral­ment sobre la seva gestió de les denúncies dels usuaris.

En aquest sentit, la llei –dirigida contra continguts que incorrin en injúries, amenaces, incitació a la violència i delictes d’odi– estableix que els administra­dors de les plataforme­s han de tenir un procedimen­t eficaç i transparen­t en matèria de gestió de denúncies, identifica­ble, de fàcil accés i sempre disponible per a l’usuari.

El ministre de Justícia va subratllar que amb la llei –que es va aconseguir consensuar fa una setmana després de mesos de debat–, es posa fi a la “llei verbal del més fort” a la xarxa i va agregar que, lluny d’atemptar contra la llibertat d’opinió, constituei­x una condició per poder exercir-la.

Activistes pro drets humans, defensors de la llibertat a la xarxa i les grans empreses tecnològiq­ues de Sillicon Valley s’havien pronunciat en contra del projecte de llei presentat per Maas, que no va comptar, per a la seva aprovació, amb els vots dels diputats d’esquerra.

Van criticar que la llei delega en les empreses la responsabi­litat de decidir quins continguts són legals i quins no i veuen, per això, el perill que es restringei­xi la llibertat d’expressió.

Segons els detractors d’aquesta llei, les xarxes socials, per por de ser multades, podrien optar per eliminar continguts que es troben en el límit del que es considera legal, sense analitzar en detall si en realitat no són constituti­us de delictes i per tant podrien continuar penjats a la xarxa.

Per la seva part, Twitter, una de les empreses afectades per aquesta llei del Parlament alemany, està consideran­t –segons The Washington Post– introduir una nova funcionali­tat que permetria als seus usuaris marcar aquells continguts que creguin que són inapropiat­s o falsos, de la mateixa manera que ara poden informar de tuits que es consideren nocius, abusius o correu brossa. Facebook ja va introduir una caracterís­tica similar el desembre de l’any passat, encara que de moment només per als seus usuaris dels Estats Units. El temor, com ja ha passat amb altres eines similars, és que s’acabin utilitzant per enganyar el sistema, després que campanyes organitzad­es provoquess­in que determinad­es persones, del tot innocents, veiessin com els seus comptes eren suspesos.

Per als detractors, la llei atempta contra la llibertat d’expressió i pot fer que s’elimini contingut legal

 ?? MICHAEL SOHN / AP ?? El ministre alemany de Justícia, Heiko Mass, va presentar l’esborrany de la llei al març
MICHAEL SOHN / AP El ministre alemany de Justícia, Heiko Mass, va presentar l’esborrany de la llei al març

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain