La Vanguardia (Català)

Creixen les botigues de roba especialit­zades en roba vella i usada, per la qual s’arriben a pagar preus alts.

- Barcelona

Venen peces utilitzade­s i velles (aquesta és la crua traducció de vintage) de primeres firmes, edicions limitades i alta costura a preus alts. Per a molts excessius. Però ells, els especialis­tes, asseguren que són els que correspone­n o en tot cas els que estan disposats a pagar els clients que sospiren pel luxe de segona mà. Un públic cada vegada més nombrós, més entrenat i més exigent que ha fet créixer aquest sector difícil i amb molt intrusisme, en el qual al final només saben moure-s’hi bé els qui realment entenen de moda i s’han rodejat d’aquesta cultura vintage. Només ells saben reconèixer l’autenticit­at d’una armilla Double RL de Ralph Lauren, la condició que exigeix un Kelly de Hermès de segona mà o la bellesa d’un Chanel Couture dels seixanta. També són els únics que saben com acondicion­ar aquell material per exposar-lo en botigues tant físiques com virtuals que no fan olor a vell i, fet que és encara més difícil, amaguen amb pany i clau el nom dels seus proveïdors més efectius.

Com funciona aquest mercat? Doncs per començar cal entendre que no té res a veure amb els mercats ambulants de segona mà que proliferen en moltes ciutats. Ni tan sols amb moltes fires que pengen el cartell de vintage per atreure el públic àvid de la moda d’altres èpoques. I després, cada especialis­ta té el seu propi mètode.

Hi ha qui posa en dipòsit les peces que ofereixen directamen­t els clients i que només s’accepten en el cas que estiguin en perfecte estat. Així és com funcionen a Cotton Vintage, la botiga que té triple accés (un punt de venda virtual a CottonVint­age.es i dos de físics a Barcelona, als carrers Enric Granados i Laforja). Allà Diego Redondo selecciona, amb una exigència que ratlla la obsessió, el més cuidat i net de primeres marques que li aporten, entre d’altres, les seves fidels clientes (i algun client).

Com a superespec­ialista en Chanel, és capaç de localitzar tant un Timeless (la bossa de mà típica de la cadena) embuatat de la primera etapa de Lagerfeld a la maison com un per estrenar de la temporada en curs. Yves Saint Laurent i Louboutin són les altres dues marques més aviciades en aquesta casa en la qual hi ha moltes peces dels seixanta, però més dels vuitantai de principis dels dos mil. “Tots els clients deixen aquí, durant temps indefinit i amb permanènci­a mínima de quatre mesos, el que volen vendre, i si ho retiren abans del termini abonen un 10% del valor de taxació de l’article”.

Aquesta és una manera de treballar típica en aquestes botigues habituals des de fa ja dècades a Nova York, Milà i París i que van començar a aterrar a Barcelona cal al 2009, just quan va obrir Cotton Vintage i també l’any en què Penélope Cruz va sorprendre en el lliurament dels Oscar amb un Pierre Balmain de segona mà. Va ser el que va trobar al número 9044 de Burton Way, a Beverly Hills (Los Angeles). A la botiga Lily et Cie, propietat de l’arrogant col·leccionist­a de moda Rita Watnick, l’actriu madrilenya no només va trobar el vestit de la seva vida, sinó que a més va obrir els ulls a molts que fins llavors considerav­en una vulgaritat comprar roba utilitzada.

Aquest no és en absolut el cas de Gema Galdón. Llicenciad­a en Belles Arts ven els seus propis tocats a Les Catherinet­tes, però a més ha convertit la seva obsessió per Ralph Lauren, en especial per tot el de Double RL, en un negoci. Ella, tot i això, ha renunciat a proveir-se en el mercat espanyol. Aquesta valenciana que es va formar a Loewe (també va dedicar a aquesta marca el treball de final de carrera) viatja constantme­nt a París i Nova York per aconseguir l’exclusiu producte que ven en LesCatheri­nettes.com. Reconeix que és molt complicat trobar les peces de col·leccionist­a en què s’ha especialit­zat, però absolutame­nt fàcil desprendre-se’n. “Abans d’agafar l’avió de tornada ja ho tinc tot venut”.

Si Galdón diu que no és fàcil trobar aquest tipus de peces és perquè, segons ella mateixa explica, hi ha una competènci­a brutal al sector: “és un circuit molt tancat, no hi entra qualsevol”. De tota manera, explica que “moltes vegades el traiem de subhastes i d’altres el recuperem d’herències... Quan mor alguna

SECRET PROFESSION­AL Els especialis­tes van a subhastes i a clientes secretes per assortir les seves botigues COM NOU A les botigues, físiques o virtuals, tot sembla nou i res no fa olor de ranci

senyora o senyor, amb un bon armari, els hereus solen vendre’l ràpid i cal estar atent”, explica. Però, ¿qui s’assabenta d’aquestes subhastes i del desballest­ament d’aquestes herències a porta tancada? Galdón ho resumeix molt gràficamen­t: “Tinc els meus propis camells”, diu amb una rialla.

Quant a la xarxa, Hardly Ever Worn It l’ecommerce és el lloc més sol·licitat. Amb clientes com Kate Moss (que tant compra com ven), comerciali­tza articles moltes vegades vintage i altres per estrenar a preus alts, però que comparats amb els de botiga són una ganga. Exemple? La gavardina de Dior que a la botiga està a més de mil euros, per menys de 400 euros. Prada o Chanel són les marques més sol·licitades en aquest web en què, com en totes, el públic femení arrasa amb el que arriba. Però també hi ha coses per a ells, els homes, que tenen a Tom Ford la marca de capçalera. És possible comprar, però també vendre pujant una foto al web. La botiga és la que rep els diners i els lliura al venedor (menys una comissió del voltant del 25%) així que el producte ha estat lliurat.

A Espanya és més coneguda Vesiarie Collective, fundada fa set anys a França, que té el rècord de venda d’un Hermès. Ni més ni menys que un Birkin venut en 17 segons per ¡50.000 euros! Però els que busquen les peces de col·leccionist­a a cop de clic coincideix­en que la més recomanabl­e és High Fashion Society. Aquí és on les celebritat­s solen vendre el seu armari per recaptar diners per a finalitats benèfiques. Les bosses de mà de Chanel, Hermès, Balenciaga i Louis Vuitton són els best-seller d’aquesta botiga que permet un estalvi d’almenys mil euros a les bosses de mà icòniques, però atemporals. I per trobar autèntique­s rareses? Amb aquestes edicions limitades que no es veuen ni a les revistes? Doncs diuen que Videdressi­ng és el lloc per a aquest públic encara més sofisticat.

 ??  ?? Best- sellers. A Cotton Vintage volen les bosses de mà de Chanel(la del costat d’aquestes línies costa 890 euros i la nova 3.400 euros) i les peces de Yves Saint Lauren (el vestit taronja costa 890 euros i
la brusa 190 euros). També és possible trobar...
Best- sellers. A Cotton Vintage volen les bosses de mà de Chanel(la del costat d’aquestes línies costa 890 euros i la nova 3.400 euros) i les peces de Yves Saint Lauren (el vestit taronja costa 890 euros i la brusa 190 euros). També és possible trobar...
 ??  ??
 ??  ?? FOTOS: ANA JIMENEZ REMACHA
Internacio­nal. La responsabl­e de Les Catherinet­tes sent devoció per les peces de Double RL de Ralph Lauren (armilles). A més és especialis­ta en barrets i tocats nous (els que firma ella i que van acompanyar la desfilada de...
FOTOS: ANA JIMENEZ REMACHA Internacio­nal. La responsabl­e de Les Catherinet­tes sent devoció per les peces de Double RL de Ralph Lauren (armilles). A més és especialis­ta en barrets i tocats nous (els que firma ella i que van acompanyar la desfilada de...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain