La Vanguardia (Català)

Setmana de protesta

Policies i activistes democràtic­s han mantingut un dur pols davant la visita del president xinès a Hong Kong

- Hong Kong. Correspons­al ISIDRE AMBRÓS

Les protestes s’han apoderat per una setmana de Hong Kong, una ciutat poc habituada als aldarulls públics. Al llarg de tota una setmana els activistes prodemocrà­tics han estat jugant al gat i la rata amb les forces de policia locals. Un pols que es va iniciar tres dies abans que arribés el president xinès. Xi Jinping, i que no va acabar fins que no va haver marxat, ahir dissabte.

Les escaramuss­es van començar dilluns, quan Joshua Wong, el jove hongkonguè­s que es va convertir en el rostre de la revolució dels paraigües a la tardor del 2014, va protagonit­zar el primer acte de protesta. Amb una dotzena de manifestan­ts, va cobrir amb un vel negre l’estàtua de la flor bauhinia, que Pequín va regalar a Hong Kong el 1997, quan va tornar a la Xina, i que la ciutat va assumir com a símbol des d’aleshores. La policia va retirar immediatam­ent el vel del monument, que s’erigeix davant el centre de convencion­s i s’ha convertit en visita obligada pels turistes xinesos de l’altre costat de la frontera.

“Un país, dos sistemes, és una mentida des de fa 20 anys”, corejaven en Joshua i els seus amics, mentre els guàrdies retiraven la pancarta negra. Un eslògan que va provocar que un policia els increpés: “Insulteu el vostre país. Sou xinesos!”.

El monument a la bauhinia va ser, així mateix, l’escenari d’una nova protesta. Joshua Wong i altres joves activistes van protagonit­zar una seguda al voltant i dins de la flor dimecres, la vigília de l’arribada de Xi a la ciutat. En aquesta ocasió la iniciativa va acabar amb la detenció de 26 persones i una protesta a les portes de la comissaria on estaven retinguts. Alguns d’ells es van quedar a les dependènci­es policials fins a la matinada de divendres, com el mateix Johua.

Però Wong i els seus companys del partit Demosisto, que dirigeix, encara van tornar a protagonit­zar una altra manifestac­ió i van acabar de nou a les dependènci­es policials. Van ser emmanillat­s i detinguts divendres a la nit, quan participav­en en una marxa per exigir més llibertats i cridar l’atenció sobre la situació del dissident xinès i premi Nobel Liu Xiaobo. En aquesta ocasió van ser agredits per un grup de manifestan­ts pro-xinesos que els van envoltar i els van atacar. “La policia no va fer res. Els van deixar actuar, fins que va optar per detenir-nos i mantenir-nos retinguts fins aquest matí [ahir per al lector]”, va explicar el mateix Wong en una roda de premsa al Parlament.

Quan van ser posats en llibertat, Xi Jinping ja estava a l’interior del centre de convencion­s, on va tenir lloc la commemorac­ió del vintè aniversari de la retrocessi­ó de Hong Kong a la Xina. Després d’aquest acte, el líder xinès va tornar a Pequín i Joshua Wong i altres activistes democràtic­s encara van participar ahir a la tarda en la tradiciona­l marxa contra el règim comunista que els hongkongue­sos fan el primer de juliol per protestar per la reincorpor­ació a la Xina. Va ser el darrer acte d’una setmana de protestes liderades pel David Joshua Wong contra el gegant Xi, que no va arribar a saber-ne res.

L’infatigabl­e activista Joshua Wong s’ha passat la setmana de detenció en detenció

 ?? ANTHONY WALLACE / AFP ?? Detenció de l’activista Joshua Wong al costat del monument a la bauhinia, dimecres a Hong Kong
ANTHONY WALLACE / AFP Detenció de l’activista Joshua Wong al costat del monument a la bauhinia, dimecres a Hong Kong

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain