La Vanguardia (Català)

Doctor Mort al Bronx

Henry Bello va irrompre al seu antic hospital amb un rifle i va matar una excompanya i va ferir sis sanitaris

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

El doctor Henry Bello, de 45 anys, va haver de deixar la seva ocupació en un hospital del Bronx després de ser acusat de practicar assetjamen­t sexual. Va renunciar al seu càrrec però va decidir venjar-se. Divendres va aconseguir un fusell d’assalt AR-15 dels que es venen als supermerca­ts o a internet per 100 dòlars, es va posar la seva bata blanca i va tornar a l’hospital. Va pujar fins a la planta 16 i allà va començar a disparar contra els seus excompanys. Va matar una doctora i va ferir sis sanitaris, cinc dels quals de gravetat. Després va pujar a la planta 17, on es va calar foc i a continuaci­ó es va disparar i va córrer vacil·lant envoltat en flames pel passadís de l’hospital fins que es va desplomar.

Cada dia moren 93 nord-americans per arma de foc, les revenges per qüestions laborals també són freqüents, però és un fet bastant més insòlit que un metge irrompi armat en un hospital disposat a matar. La qüestió és que amb els seus antecedent­s Henry Bello no hauria d’haver estat mai contractat pel Bronx-Lebanon Hospital i menys encara tenir accés a una arma. El 2004, Bello es va declarar culpable de privació il·legal de la llibertat, després que una dona de 23 anys el denunciés també per agressió sexual. I el 2009 dues dones diferents el van denunciar per mirar sota les seves faldilles amb un mirall. És obvi que la verificaci­ó d’antecedent­s per adquirir una arma tampoc ha funcionat aquesta vegada. La majoria republican­a del Congrés continua negant-se a restringir la venda d’armes a delinqüent­s i malalts mentals.

En el cas de l’hospital del Bronx van fallar tots els controls. Quan va perdre la feina, el Dr. Bello ja va amenaçar els seus col·legues de “matar-los”. I dues hores abans dels fets, Bello va enviar un correu electrònic al Daily News en què acusava l’hospital d’haver-lo condemnat a deixar la pràctica de la medicina.

Els testimonis van descriure una escena dantesca. Trets, foc, fum i una enorme cridòria de pacients, familiars, i sanitaris víctimes del pànic. Una dona que es trobava a la sala pediàtrica amb els seus fills els va empènyer sota d’un llit i va formar una trinxera amb el seu propi cos per protegir els nens. El nadó d’un any plorava i bramava. “No sabia què més fer, el meu cor bategava amb força i em vaig posar a tremolar”, va explicar després la mare.“Em pensava que moriria”, va dir Reinaldo del Villar, un pacient de 55 anys que rebia tractament per a una lesió a l’esquena.

Norma Ruiz, una auxiliar d’infermeria que treballava a la planta dels fets, no creia el que acabava de viure. “Vam sentir, ‘boom, boom, boom’. Vam pensar que podia ser un pacient o un familiar, però no estava passant a la sala dels metges”. Quan l’atacant va caure alguns sanitaris van intentar auxiliar els ferits.

“Va ser una veritable tragèdia i en un lloc que la gent associa amb l’atenció i el benestar, una situació que es va presentar de sobte”, va declarar l’alcalde Bill de Blasio, que va precisar que “gràcies a Déu no es tracta d’un acte de terrorisme”.

Malgrat els seus antecedent­s i les seves amenaces de revenja, el metge va aconseguir un fusell AR-15

 ?? TIMOTHY A. CLARY / AFP ?? Els agents van acordonar l’hospital Bronx-Lebanon i van evacuar gran part del personal sanitari
TIMOTHY A. CLARY / AFP Els agents van acordonar l’hospital Bronx-Lebanon i van evacuar gran part del personal sanitari

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain