La Vanguardia (Català)

La propagació

- Jaume V. Aroca

Qualsevol que conegui mínimament l’administra­ció local es farà una idea de la transcendè­ncia del que va passar ahir al paranimf de la Universita­t de Barcelona: és la propagació del conflicte.

El compromís adquirit pels més de cinc-cents alcaldes que van avalar públicamen­t el manifest de l’Associació de Municipis per la Independèn­cia significa que el xoc, fins a ara circumscri­t a la Generalita­t i al Govern central, s’estén als municipis catalans.

Els alcaldes, diversos milers de regidors –subscrigui­n o no la declaració– i uns altres milers d’empleats locals adscrits al seu servei hauran de prendre partit i assumir les conseqüènc­ies tant si col·laboren en l’organitzac­ió del referèndum com si opten per no fer-ho.

Si alguna virtut té la política local sobre la resta de nivells de la responsabi­litat pública és la proximitat. L’alcalde exerceix no només al saló de plens: ho és també a la cua del pa, a la fila del supermerca­t i a la porta de l’escola. A diferència del que passa al Parlament o al Palau de la Generalita­t, severament blindats, als pobles i ciutats l’adversari no és a tres hores d’AVE. És al replà de l’escala.

Tret que canviïn molt les coses, i no sembla que això hagi de passar, es convocarà el referèndum sense l’aprovació de l’Estat, és a dir, sense emparament legal . Baixant a l’escenari municipal –una implicació que resulta imprescind­ible per a l’èxit de l’1 d’octubre– el conflicte es trasllada al costat de casa i sense atenuants ni eximents més enllà de les pròpies conviccion­s . I així, els riscos es multipliqu­en exponencia­lment.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain