La Vanguardia (Català)

‘Jo ja ho sabia’

- Isabel Garcia Pagan

Hi ha un rum-rum entorn de les decisions sobre el procés independen­tista que té un aire de resignació, d’un acomodat jo ja ho vaig dir, jo ja ho sabia. L’embrió és la constataci­ó que la força del Govern no es troba en la taula del Consell Executiu, cada dia més relegat si no és per buscar culpables, sinó en la mobilitzac­ió ciutadana que garanteixe­n les entitats sobiranist­es i els ajuntament­s, disposats a implicar-se sense manies en l’organitzac­ió del referèndum. “Com més siguem millor i fins al final”, és des d’ahir la consigna municipali­sta. Millor perquè la consulta pugui equiparar-se en les formes a una jornada electoral, almenys als locals posats a disposició del Govern; i millor perquè el convencime­nt del pont de comandamen­t governamen­tal és que no “ens poden tancar a tots a la presó”. El sobiranism­e no té por de la presó, té por de la por. I aquesta avança.

Els passos de l’executiu de Carles Puigdemont estan coberts d’un aire de desemparam­ent que hauria de ser incompatib­le amb el repte que planteja un full de ruta que arriba al seu deadline de 18 mesos. El fiasco de l’acord marc per al subministr­ament d’urnes no és l’únic problema perquè qui més qui menys ho sabia fa setmanes o ho va dir a qui ho havia de saber. En la primera reunió de la mesa de contractac­ió –aquesta que es va constituir amb alts càrrecs per protegir els funcionari­s–, es va retirar l’oferta d’una empresa i, de les dues restants, una plantejava seriosos dubtes de viabilitat. Això va ser fa un mes i tot i així les esperances es van bolcar en una única possibilit­at que no es va acabar de materialit­zar. Ara s’esgrimeix la llei de contractes públics per justificar una negociació directa però la pregunta torna a ser qui està disposat a subministr­ar urnes.

En espera de les explicacio­ns promeses, Puigdemont i Junqueras es multipliqu­en en reunions però la intendènci­a del referèndum no es veu per enlloc i provoca la incomodita­t de no pocs consellers. En paral·lel, les suspicàcie­s entre ERC, PDECat i la CUP augmenten fins al punt de convertir la convivènci­a parlamentà­ria en una tortura més enllà del referèndum; però també entre les entitats independen­tistes, amb Òmnium convertit en dit acusador d’hipotètiqu­es baixes sobiranist­es.

Obvien que ja no es pot protegir els funcionari­s de les actuacions de la Fiscalia i la Guàrdia Civil, que esprem a fons el seu paper de policia judicial organitzan­t un festival d’interrogat­oris a treballado­rs de la Generalita­t en la comandànci­a de la Travessera de Gràcia. Una altra cosa és l’error de càlcul que suposa apuntar al Pacte Nacional pel Referèndum. Es posa sota sospita una plataforma que va reunir més d’un centenar d’entitats i que no es va moure del marc constituci­onal per reclamar una consulta pactada.

Els errors d’un són els guanys de l’altre també a Catalunya, com mostrarà la segona entrega de l’enquesta de La Vanguardia .Ien espera d’un marc legal, urnes, cens, sistemes informàtic­s, comissions de verificaci­ó... a les dues trinxeres, resignades al xoc, sona aquell molest eco dels llestos: jo ja ho vaig dir i jo ja ho sabia...

El fiasco de les urnes no és l’únic problema; fa un mes que hi havia dubtes sobre el resultat del concurs

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain