La Vanguardia (Català)

La impunitat dels incomparei­xents

Alguns càrrecs s’emparen en el Consell d’Estat per no comparèixe­r a les comissions d’investigac­ió malgrat el Codi Penal

- ÀLEX TORT Barcelona

Una imatge prou eloqüent: la presidenta de la comissió sobre l’operació Catalunya, Alba Vergés, esperant en va l’assistènci­a del testimoni. Una situació que s’ha repetit els dies 20, 27 i 30 de juny al Parlament de Catalunya. Les dues últimes sessions van durar pocs minuts, ja que de les cinc persones a les quals es va requerir la seva presència, cap d’elles va fer-ho: l’excap de la UDEF, José Luis Olivera; l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Manuel Montobbio; el cap del gabinet de la Presidènci­a, Jorge Moragas, i els policies Manuel Vázquez i Enrique García. Els quatre últims van avisar que no hi assistirie­n; d’Olivera no es va tenir cap notícia i de Montobbio tampoc per a la segona petició de compareixe­nça.

El motiu que al·leguen per no assistir a la comissió és que al Parlament no li competeix citar-los. Si l’eficàcia de les comissions d’investigac­ió del Parlament i de les Corts fa anys que es posa en dubte perquè estan farcides de retrets i exhibicion­s dialèctiqu­es, la incomparei­xença agreuja encara més la desconfian­ça. Amb tot, des del Parlament

es denuncia que no s’està complint el que estableix l’Estatut i el reglament de la Cambra catalana i que incorren en un delicte de desobedièn­cia recollit en el Codi Penal. Però per què al Congrés i al Senat hi acudeix pràcticame­nt tothom que hi és cridat i a la Cambra catalana hi ha qui rebutja anar-hi? S’hi pot posar remei?

A l’empara del Consell d’Estat

El Consell d’Estat, en un dictamen del juliol del 1986, va entendre que el control parlamenta­ri de les assemblees legislativ­es de les Comunitats Autònomes s’ha de circumscri­ure a l’actuació dels òrgans i autoritats de la mateixa comunitat autònoma, sense que pugui afectar els de l’Administra­ció de l’Estat. Agafant-ho com a referència, des que el Parlament gallec va sol·licitar la presència d’autoritats a la comissió d’investigac­ió pel cas Prestige, el 2003, al llarg dels anys s’ha gairebé calcat el mateix argument emès pel Consell d’Estat: les comissions autonòmiqu­es “no tenen potestat per requerir la compareixe­nça d’autoritats, funcionari­s o agents de l’Administra­ció General de l’Estat ni la documentac­ió referida a l’execució de funcions de la seva competènci­a”.

Cal recordar, però, que el Consell d’Estat és un òrgan consultiu;

és a dir, es poden atendre les seves recomanaci­ons o no.

Excuses legals a mida

Fins divendres passat a la comissió sobre l’operació Catalunya s’han celebrat deu sessions ordinàries en les quals han faltat almenys tretze persones cridades a comparèixe­r. Tant les cinc persones esmentades anteriorme­nt que no van comparèixe­r a la comissió per l’operació Catalunya, com Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría, fan valer els successius dictàmens del Consell d’Estat. Però en aquest cas el Consell d’Estat ha emès un nou dictamen, amb modificaci­ons fetes possibleme­nt a mida de Fernández Díaz, que ja no és ministre de l’Interior: “No resulta obligat atendre el requerimen­t de compareixe­nça que pugui dirigir-se al president i la vicepresid­enta, ministres i exministre­s, alts càrrecs i ex-alts càrrecs de l’Administra­ció General de l’Estat i membres en actiu o en altres situacions administra­tives de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat”.

L’article 502 del Codi Penal, clau

Tant l’Estatut com la Constituci­ó declaren l’obligatori­etat de comparèixe­r a les comissions d’investigac­ió i remeten a un possible delicte que recull l’article 502 del

Codi Penal, el de desobedièn­cia: “Aquells que, havent estat requerits en forma legal i sota apercebime­nt, deixessin de comparèixe­r davant d’una comissió d’investigac­ió de les Corts Generals o d’una Assemblea Legislativ­a de Comunitat Autònoma, seran castigats com a reus del delicte de desobedièn­cia”. A banda, adverteix que si el reu és “autoritat” o “funcionari públic” tindrà afegida una suspensió de feina de sis mesos a dos anys. Per als que faltin a la veritat, presó de sis mesos a un any o multa de 12 a 24 mesos.

No hi ha jurisprudè­ncia

Un dels grans problemes per tractar de dilucidar si hi ha responsabi­litats penals és que, tal com assenyala la catedràtic­a de Dret Penal de la Universita­t d’Alacant, María del Mar Carrasco, en el seu treball Tutela penal de las comisiones parlamenta­rias de investigac­ión, l’aplicació pràctica de delictes de desobedièn­cia per incomparei­xença “ha estat extremadam­ent escassa; no hi ha registres de jurisprudè­ncia ni del delicte d’incomparei­xença ni tampoc del de fals testimoni”. Els casos no han arribat mai al jutge. El 2013, a la comissió d’investigac­ió al Parlament valencià sobre la Caja de Ahorros del Mediterrán­eo, per exemple, el fiscal va arxitora var les diligèncie­s per incomparei­xences perquè als implicats no se’ls va notificar prèviament les conseqüènc­ies que podria tenir no presentar-s’hi.

Comissió Pujol: primera queixa

El primer cop que el Parlament va queixar-se de les incomparei­xences va ser el 2015, en el marc de la comissió d’investigac­ió sobre el cas Pujol. La Mesa va donar compte el 13 de juliol de l’absència de set personalit­ats, entre les quals el llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i el director del CNI, Félix Sanz. Tanmateix, el dia següent la Fiscalia Superior de Catalunya notifica al Parlament que inhibia el cas en favor de la Fiscalia del Tribunal Suprem. Aquí es perd la pista. La Cambra catalana assegura que no té constància de la decisió de la Fiscalia del Suprem. Així doncs, aquí tampoc hi hagut cap conseqüènc­ia pràctica.

Es pot obligar a comparèixe­r?

“La invocació als dictàmens del Consell d’Estat és la palanca de la impunitat”, assegura David Fernàndez, que va ser president de la comissió Pujol. Per l’exdiputat de la CUP, l’article 502 “és clar”, però ell hi veu “un sistema dual del Codi Penal” i un “blindatge de les elits”.

Per Joan Vintró, jurista que va ser assessor de la ponència redac-

de l’Estatut del 2006, no pertoca que les incomparei­xences quedin sense càstig. “La protecció jurídica és la mateixa per a tothom i si no hi acudeixes és desobedièn­cia”, i considera que “tot i que el Consell d’Estat digui que el Parlament no té competènci­es sobre els treballado­rs públics de l’Administra­ció de l’Estat, es tracta d’investigar sobre qüestions que afecten tothom”. “L’Estatut ja és prou clar”, i coincideix amb Fernàndez que “la Fiscalia actua quan li sembla”.

En canvi, Francesc de Carreras, catedràtic de Dret Constituci­onal, creu que el criteri del Consell d’Estat és encertat. Però va més enllà: “En un sistema de repartimen­t com el nostre, el Parlament no té competènci­es per fer una investigac­ió” com la de l’operació Catalunya. “Els ciutadans catalans també estan representa­ts pel Congrés i el Senat”, considera De Carreras, que argumenta que, davant de la duplicitat, li correspon a les Corts indagar sobre aquesta qüestió. Per al també catedràtic de Dret Constituci­onal Xavier Arbós “la discussió està en veure si realment el Parlament té competènci­es”, però constata que “és estrany que no es pugui investigar aquí un presumpte mal funcioname­nt policial que ha incidit en la reputació de polítics catalans...”.

 ?? MARTA PEREZ / EFE ?? La presidenta de la comissió sobre l’operació Catalunya, Alba Vergés, espera en va l’arribada del periodista Eduardo Inda
MARTA PEREZ / EFE La presidenta de la comissió sobre l’operació Catalunya, Alba Vergés, espera en va l’arribada del periodista Eduardo Inda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain