La Vanguardia (Català)

El corrent de fons català

-

Quan falten tres mesos per a la data fixada pel Govern de la Generalita­t per a la celebració d’un referèndum unilateral sobre la independèn­cia o no de Catalunya, les posicions respecte de la qüestió continuen polaritzad­es, segons el Baròmetre de juliol realitzat per GAD3 per La Vanguardia, que assenyala que un 54,1% dels consultats estan disposats a anar a votar encara que sigui declarat il·legal, quan en el procés participat­iu del 9 de novembre del 2014 van ser el 42% (2,3 milions de persones). Això no significa que existeixi un suport majoritari a què el referèndum sigui unilateral. De fet, el 71,7% dels consultats vol que el conflicte es resolgui amb un referèndum (quatre punts menys que fa un any), però d’ells el 58,4% desitjaria que fos una consulta acordada amb el Govern central i només el 37,8% vol que sigui unilateral.

L’últim any s’ha produït un descens del suport a l’independen­tisme, que ha passat del 48,4% al 42,5%, però l’enquesta detecta un repunt de 6 dècimes respecte al Baròmetre d’abril, mentre que els que es mostren en contra baixen més de quatre punts (del 39,7% al 35,3%). La majoria de catalans afirmen que la solució al problema és una reforma de la Constituci­ó que reconegui les seves aspiracion­s o, fins i tot, una interpreta­ció diferent de la Carta Magna (51,1%), gairebé el doble que els que veuen la independèn­cia com a única sortida (26,2%). També són majoria els qui pensen que el procés acabarà amb l’obertura de negociacio­ns entre els dos governs (29,9%) o amb unes noves eleccions autonòmiqu­es (28,8%) –que, per cert, tornarien a guanyar les forces sobiranist­es–, davant un escanyolit 11,9% que creuen que culminarà amb la independèn­cia. La complexita­t de la qüestió política es mostra en les aparents contradicc­ions que revela el Baròmetre. És evident que existeix un corrent de fons majoritari que pensa que els catalans tenen dret a expressar la voluntat de continuar o no a Espanya, però que aquesta voluntat s’ha de realitzar partint d’una negociació amb l’Estat en la qual es contemplin totes les opcions.

La desconfian­ça cap al futur de la situació política augmenta en la mesura que els ciutadans s’adonen de l’inexistent diàleg entre les dues parts enfrontade­s en aquest conflicte. Així mateix, la ciutadania tampoc no percep com una sortida al problema l’apel·lació constant a la justícia i a les seves conseqüènc­ies com a única resposta a la confrontac­ió política. Aquesta imatge de bloqueig pot influir que creixi lleument la voluntat d’anar a les urnes i votar per la independèn­cia. Per aquestes mateixes raons, gairebé la meitat dels consultats (47,6%) creuen que el Govern arribarà fins al final en el seu repte a l’Estat, és a dir, que tractarà de celebrar la consulta de l’1 d’octubre. Paral·lelament, són majoria (62,1%) els que pensen que el Govern central hauria de permetre que el referèndum es realitzés, davant el 16,6% que creu que els tribunals l’haurien de suspendre i únicament un 10,8 esperen que se suspengui l’autonomia.

L’enquesta, com ha ocorregut en d’altres anteriorme­nt, revela una majoria consistent de catalans que es manifesta insatisfet­a amb l’actual encaix de Catalunya a Espanya sense que això els porti a propugnar la independèn­cia. Més del 57% creu que la solució seria una reforma o una reinterpre­tació de la Constituci­ó. És a dir, donen suport a una sortida basada en la negociació i l’exercici de la política amb majúscules.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain