La Vanguardia (Català)

Disposats a perdre

- Cristina Sánchez Miret C. SÁNCHEZ MIRET, sociòloga

No és demòcrata aquell que no està disposat a perdre una votació. Imagineu-vos com s’ha de definir, per tant, aquell que no està ni disposat que una votació es produeixi. Em sembla que és bàsic tenir clar aquest axioma, més encara avui que ja fa massa dies que ser demòcrata o no ser-ho està posat en entredit més que mai; i no només per efectes de la bafarada de postverita­t que ens inunda.

La nostra escena política està presidida per la paraula democràcia, per deixar-nos ben clar que ja no sabem –si és que ho hem sabut mai– què és ser o no ser demòcrata. Especialme­nt hi ha una munió de polítics en aquesta situació, molts de ben joves i suposadame­nt ben formats; resultat de la mateixa democràcia que fan inoperativ­a anul·lant els seus principis bàsics de funcioname­nt al segrestar-los amb lleis i altres formes de procedimen­ts democràtic­s. Barrejats, esclar, amb els que –joves o més vells– sí que saben que és, però juguen a la confusió per així seguir-se amagant darrere de l’etiqueta –de moment preuada– i salvaguard­ar, així –sense rèdit polític negatiu–, la clara consciènci­a i la pràctica efectiva de no ser demòcrates.

La nostra democràcia es defineix com embolica que fa fort; perquè com més difícil o enrevessad­a és la definició del concepte a l’ús, més clar queda que no sabem què és. No només entre els polítics, a per tot. Per a mi, el sol fet d’haver d’acompanyar la paraula d’epítets ja m’assenyala prou clarament que els principis democràtic­s són la gran assignatur­a pendent del conjunt de l’actual societat espanyola. Franco –allà on sigui o vagi– no pot estar més content.

De fet, l’ofici –en tots els oficis– es demostra en els moments difícils; no en l’esdevenir sense entrebancs de la pràctica habitual, tot i que aquesta sempre dona pistes. I a l’ofici de ser demòcrates, no li hem suposat ni necessitat d’aprenentat­ge ni dedicació. Hem pensat que amb la mera considerac­ió, o el propi etiquetatg­e, n’hi havia prou; i així ens va i pitjor que ens anirà.

Esclar que sempre hi ha qui obre camí i, en aquest cas i ateses les circumstàn­cies –evidentmen­t, sense menystenir els que han fet possible arribar fins aquí–, cal que donem un gran valor als alcaldes del PSC que estan disposats que la ciutadania pugui votar; digui el que digui el seu partit. No es pot negar el dret a votar i menys encara criminalit­zar-lo.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain