La Vanguardia (Català)

Doncs sí, això va de democràcia

- Daniel Fernández D. FERNÁNDEZ, editor

El proper 4 de juliol, Independen­ce Day, per cert, aquella parella de fets que ja són el president Puigdemont i el vicepresid­ent –i president in pectore– Junqueras ens explicaran com es farà el referèndum del primer d’octubre i com es compliran totes les garanties democràtiq­ues que exigeix l’ara tan sobtadamen­t famosa comissió de Venècia. Però mentre no arriba aquest nou dia de dies, servidor creu que és hora de reinterpre­tar un dels lemes de la gran fàbrica d’eslògans processist­a i dir públicamen­t que sí, en efecte, això va de democràcia.

I és que ignoro, mentre escric, quines garanties se’ns oferiran ni quants observador­s internacio­nals vindran ni qui seran i qui els pagarà el viatge i les dietes, però crec saber que per a una part de la nostra classe política l’important és aconseguir galvanitza­r i excitar a tots aquells que ja han optat per la independèn­cia com a única sortida. Només s’ha de veure com s’ha llegit l’editorial de The New York Times, que és pura “tercera via”, i que ni independen­tistes ni immobilist­es constituci­onals han volgut entendre més que en part, en una actitud que sembla mentida que la faci la generació que va exercitar a l’escola el comentari de text.

Curiosos temps aquests en què comença a ser inevitable ser antiproces­sista fins i tot si s’és independen­tista i es conserva un mínim sentit de la realitat. En un context d’interdepen­dència obvi, fa molt que s’està plantejant malament la forma i les maneres d’aquesta independèn­cia que cada vegada més sona a secessió unilateral previsible­ment incompleta o a soroll preelector­al (d’eleccions autonòmiqu­es) per prolongar l’enfrontame­nt i el càrrec. Precisamen­t ara, quan els estats nació perden poder i competènci­es i és la Unió Europea la institució política que hauria de crear el nostre futur i recollir les nostres aspiracion­s, perquè el terreny de joc on de veritat es juga la reivindica­ció catalana és Europa.

I si ara sí, això va de democràcia, és perquè el suposat referèndum vinculant autoconvoc­at no passa els mínims democràtic­s, ho sento. No és que estiguem perdent la partida al tauler internacio­nal, per més editorial que vulguem posar-hi, és que hem perdut el decòrum i ja només es fia tot al soroll, l’agitació i la propaganda. La pregunta és un tres en un enganyós: independèn­cia, república i sortida de la Unió Europea (Catexit, si vostès ho prefereixe­n) tot en una papereta a cara o creu i sense explicació clara de les conseqüènc­ies.

Compari’s amb la llei de Claredat canadenca (que va costar anys de turbulènci­es i rebel·lies de crear, ho sé) i anirem parlant de democràcia. I allò de la llei de desconnexi­ó secreta i vista en tràmit d’urgència sense escoltar l’oposició perquè, al cap i a la fi, hi estan en contra, així que per a què preguntar, ja només això mereixeria la nostra més formal reprovació democràtic­a. Però és igual, perquè si s’està en contra d’aquest procés cada dia més esbojarrat, ja se sap que un és un antidemòcr­ata i, per descomptat, un mal català. I si se li ocorre dir que aquesta llei de transitori­etat i la reforma del reglament del Parlament són una burla a la Cambra i, sens dubte, a la democràcia, doncs a la llista dels rèprobes que vas. Perquè estem a punt de tocar la llibertat (així, sense mitges tintes, però amb mitges veritats) i el que passa és que un és un reaccionar­i o un tardofranq­uista. De fet, ja hem escoltat i llegit que aquests quaranta anys de democràcia espanyola no són més que una pseudodemo­cràcia que ha prolongat el franquisme. I Europa sense voler assabentar-se que continuem patint una quasidicta­dura...

En fi, a mi em sembla que com a societat anem malament i correm el risc d’anar encara pitjor. Però reconec que comença a ser també carregós i feixuc repetir les crides al seny, la reflexió i el diàleg.

Així estem, amb la llei i només la llei d’un costat i el referèndum o referèndum de l’altre. Sense espai per a la política de veritat, per al parlamenta­risme actiu i l’acord i l’avenç social. Disposats a incomplir la llei perquè és una llei injusta, així que endavant les atxes. Oposant la democràcia directa a la parlamentà­ria, que es menysprea i denigra. Ocultant els fets que no convenen al relat i fent cas omís de la Constituci­ó (per descomptat) i de l’Estatut (aquelles majories de dos terços que són paper mullat). Secretisme i astúcia com a eufemismes de conspiraci­ons a porta tancada. Una forma perversa de respondre preguntes sense respondre-les que fa que el prototip polític d’aquesta Catalunya futura sigui un murri, un llest, si es vol. Algú a qui no enxamparan en falta perquè la sap molt llarga, com sol dir la gent d’un estafador a qui admira perquè va fer fortuna.

Avui no és el dia de fer la llista de greuges per remetre a Rajoy i al seu partit, ni el moment d’increpar-los per aquelles taules recollint firmes contra l’Estatut. Molt al contrari, em sembla que és temps de fixar la qualitat dels nostres valors democràtic­s. I de reconèixer que així no. Que no d’aquesta manera. Que no de qualsevol manera.

És el temps de fixar la qualitat dels nostres valors democràtic­s; de reconèixer que així no, que no d’aquesta manera

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain