La Vanguardia (Català)

Ajornar per negociar

Semblaria raonable que, com en Escòcia, Irlanda i el Quebec, la Generalita­t es plantegés un ajornament per reformular el procés sobiranist­a

- José Antonio Zarzalejos

La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, va anunciar dimarts passat l’ajornament del seu pla per reclamar al Parlament de Westminste­r un nou referèndum d’independèn­cia. El primer es va celebrar el setembre del 2014 i va guanyar el no per deu punts de diferència. Després de les eleccions legislativ­es convocades anticipada­ment per Theresa May i celebrades el 8 de juny passat, l’SNP de Sturgeon va perdre 21 escons dels 56 de què disposava a Londres i més de mig milió de vots. La política escocesa, malgrat això, ha reivindica­t la majoria del seu partit, però ha sabut interpreta­r el revés electoral: els escocesos estan preocupats per problemes molt immediats com les condicions del seu territori després de les negociacio­ns del Brexit i consideren fatigós i precipitat plantejar una nova consulta independen­tista.

Captat el missatge, Sturgeon ha reivindica­t la seva doble legitimaci­ó: la de plantejar un nou referèndum, però també la de modular “com i quan” fer-ho. Tots els pronòstics coincideix­en que Sturgeon no tornarà a treure del calaix la secessió d’Escòcia del Regne Unit fins després de les eleccions al Parlament de Holyrood el 2021. I això si les condicions pactades amb la Unió Europea fossin insatisfac­tòries per al seu país, que va votar per la permanènci­a en la Unió Europea en una proporció aclaparado­ra: el 62% contra el 38%.

La nova situació creada a Escòcia –que allunya en el temps un altre episodi secessioni­sta al Regne Unit– és coherent també amb el pacte entre Theresa May i els unionistes nordirland­esos del DUP. Encara que el partit que lidera Arlene Foster és d’un integrisme gairebé inèdit a Europa (antiavorti­sta, homòfob), pretén que el Govern britànic negociï també un Brexit tou amb Brussel·les perquè l’actual equilibri a l’Ulster es basa en els acords de Divendres Sant que preveuen la supressió de les fronteres amb la República d’Irlanda i la possibilit­at d’un border poll o referèndum d’unificació de l’illa si el seu statu quo actual s’altera.

El Sinn Féin –que al març pràcticame­nt va empatar a escons al Parlament de Stormont amb els unionistes (27 contra 28 en una Cambra de 90 diputats)– està posant en relleu de quina manera Irlanda del Nord –igual que Escòcia– va votar per la permanènci­a en la Unió Europea, un 56% contra un 44%. Si l’acord que ha de negociar Theresa May amb la Unió Europea no és satisfacto­ri per a la província nord-irlandesa, els republican­s es decidirien francament a reclamar, amb el suport de Brussel·les segurament, una consulta per integrar-se a la veïna República d’Irlanda, garantint-se així la condició d’Estat integrat a la Unió. De moment, el Sinn Féin no està en les millors condicions de llançar-se a una confrontac­ió ni amb Londres ni amb els unionistes i aparcarà la seva reclamació del border poll fins que concloguin les negociacio­ns del Brexit.

Mentrestan­t, al Quebec l’unionista, liberal i federalist­a primer ministre Philippe Couillard no planteja una altra consulta de secessió sinó un acord amb Trudeau perquè el país sigui considerat una nació més del Canadà, cosa que permetria que el Quebec firmés la Constituci­ó de la federació del 1982, accedís al Tribunal Suprem i disposés d’una espècie de dret de veto a Ottawa sobre els assumptes que li concerneix­in. El Partit Liberal va guanyar per majoria absoluta les eleccions generals d’octubre del 2015 i ha asserenat completame­nt el país a còpia de conduir-lo de manera consensuad­a, amb gran sensibilit­at social i cap als drets humans però amb idees molt clares sobre la integritat canadenca. El primer ministre és la contrafigu­ra de Donald Trump que ha posat en quarantena el tractat de Lliure Comerç (TLC) que vincula les dues economies i la de Mèxic. Trudeau, tot i això, es resisteix a acceptar el plantejame­nt del quebequès Couillard tret que l’assumpció d’aquelles condicions garanteixi que el Quebec abandona definitiva­ment les seves vel·leïtats secessioni­stes i s’integra sense reticèncie­s en la federació subscrivin­t la Constituci­ó i incorporan­t-se als òrgans comuns de govern.

Altres processos de centrifuga­ció territoria­l a Europa com al nord d’Itàlia, a Bèlgica, els gairebé impercepti­bles de França, no progressen gens sinó que tendeixen a l’enquistame­nt i a una dinàmica crònica però no alarmant. Fora d’això, el model federal –com, per antonomàsi­a, l’alemany– salva les friccions entre els diversos estats, combinant un alt nivell de col·laboració entre els lands amb clàusules d’intangibil­itat constituci­onal que blinden la unitat territoria­l. Això passa a Alemanya (acabem de comprovar el gener passat com per una providènci­a el Tribunal Constituci­onal va negar la possibilit­at d’una consulta secessioni­sta a Baviera) i, per descomptat, als Estats Units on el seu Tribunal Suprem té emfàticame­nt declarat que el país és “una unió indestruct­ible d’estats indestruct­ibles”, proclamaci­ó sobre la qual es basa la prohibició de qualsevol procés de secessió per més que The New York Times vengui consells editorials per als altres països i no en tingui per al seu.

En aquest context internacio­nal, només Catalunya persisteix en una via unilateral cap a la celebració d’un referèndum de secessió. No només no l’avala la legalitat constituci­onal i li retreu el Tribunal Constituci­onal, sinó que, a més, es basa en una majoria parlamentà­ria molt precària –no d’electors– que crea un greu problema al conjunt d’Espanya, a la mateixa Unió Europea i, sobretot, a la mateixa Catalunya en la mesura que la fractura.

El referèndum està anunciat –només verbalment– per a l’1 d’octubre. De moment, l’efectivita­t de la convocatòr­ia es fa cada vegada més inversembl­ant. Semblaria raonable que, com a Escòcia, Irlanda i el Quebec, es plantegés un ajornament per intentar una reformulac­ió del procés sobiranist­a abocat ara al fracàs.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain