La Vanguardia (Català)

El brot de còlera deixa ja 1.500 morts al Iemen

- Agències

L’epidèmia de còlera al Iemen prosseguei­x la seva expansió davant l’angoixa de les oenagés i les autoritats sanitàries. L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) va elevar ahir a 1.500 el nombre de morts, una part d’ells, nens, i a 246.000 el d’afectats per l’epidèmia de còlera des que es va detectar el primer brot el passat 27 d’abril.

El representa­nt de l’OMS al Iemen, Nevio Zagaria, va qualificar la situació de “molt greu” durant una roda de premsa a Sanà, en la qual va indicar que l’epidèmia s’ha propagat per 21 de les 23 províncies iemenites i en 285 dels seus 333 municipis. La malaltia s’expandeix imparablem­ent, segons Zagaria, qui va informar que divendres passat es van registrar els dos primers casos a la província d’Hadramaut, al sud-est del país.

El representa­nt del Fons de Nacions Unides per a la Infantesa (Unicef) al Iemen, Sherin Varkey, va indicar que cada dia es registren 5.000 nous casos d’aquesta malaltia contagiosa, la meitat d’ells menors, i que cada minut un nen pateix diarrea aguda. El brot al Iemen és, actualment, el més gran del món i “desafortun­adament”, segons les dades, un quart dels 1.500 morts registrats són menors d’edat, va afegir.

El còlera és una infecció intestinal aguda causada per la ingestió d’aliments o aigua contaminad­a amb el bacteri Vibrió cholerae i que no presenta símptomes en els casos més moderats, però que en els més severs pot provocar la mort en poques hores si el malalt no rep tractament.

Coincidint amb els dos mesos des del registre del primer brot l’OMS va assegurar que els casos sospitosos de còlera registrats al Iemen en la setmana anterior al 27 de juny havien baixat lleugerame­nt en comparació amb la mitjana setmanal dels dos últims mesos, encara que va precisar que era massa aviat per valorar si hi havia un retrocés real de l’epidèmia.

Divendres, Oxfam va alertar que la imminent arribada de les pluges al Iemen podria provocar una ràpida propagació de l’epidèmia, per la qual cosa va demanar a la comunitat internacio­nal que redoblés els esforços.

“El Iemen està de genolls després de dos anys de guerra. Per a moltes persones, debilitade­s per la guerra i la fam, el còlera és un cop definitiu”, va subratllar la directora executiva d’Oxfam, Winnie Byanyima. Uns 10.000 civils han mort des que va esclatar el conflicte el març del 2015 i 18,8 milions de iemenites requereixe­n actualment assistènci­a humanitàri­a, 10,3 milions dels quals necessiten ajuda urgent.

 ?? YAHYA ARHAB / EFE ?? L’epidèmia al Iemen és, actualment, la més gran del món
YAHYA ARHAB / EFE L’epidèmia al Iemen és, actualment, la més gran del món

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain