La Vanguardia (Català)

Gossos agressius omplen la protectora de Figueres

Al centre de la capital de l’Alt Empordà tenen una cinquanten­a de gossos potencialm­ent perillosos i no n’admeten més per falta d’espai

- BÀRBARA JULBE

Mentre uns jeuen o treuen el morro entre les reixes tot movent la cua, d’altres semblen estar més predisposa­ts a l’agressivit­at. Els grunys de la Tona, el Rombo o el Martín se senten de lluny. Borden furiosos i ensenyen les dents. Tots tres són potencialm­ent perillosos i des de fa temps viuen a la protectora de Figueres. L’entitat denuncia que està “saturada” d’aquesta mena de gossos –suposen una quarta part del total– i a més són animals que no tenen sortida perquè no aconseguei­xen donar-los en adopció.

“Es van posar de moda. Els seus propietari­s els van comprar per internet. Amb el temps creixen i els abandonen al carrer amb el risc que això comporta. Pesen 40 o 50 quilos i presenten una agressivit­at caracterís­tica. Malauradam­ent els han utilitzat per a altres usos, sovint enfrontame­nts, i ara no els volen”, denuncia Alberto Márquez, president de la protectora.

Dels 150 exemplars que hi ha al centre, una cinquanten­a són potencialm­ent perillosos i de races com ara pit bull, dog, rottweiler, american stanford i mesclats. La majoria fa més de dos anys que hi són i “corren el risc de passar-se aquí tota la vida”, recalca Márquez. El seu caràcter dominant obliga a aïllar-los i a posar-los en gàbies separades –amb un màxim de tres o quatre– per evitar baralles i això genera a la protectora problemes d’espai. Molts dels possibles adoptants, a més, quan veuen que cal tenir una llicència i tot el que implica quedar-se un gos així, fan marxa enrere.

“La protectora no és un hotel ni un resort. Nosaltres hauríem de ser un lloc de pas per a ells”, lamenta Márquez, que per donar solució al problema ha dut a terme una prova pilot amb dos dels gossos més dominants. Els ha traslladat a l’associació Reborn, dedicada a ajudar protectore­s amb casos límit rehabilita­nt i tractant gossos per socialitza­r-los i aconseguir canviar la seva conducta a fi que puguin optar a una adopció. I el resultat ha estat un èxit. “Ja tenen família. N’hem selecciona­t dos més, però estan en llista d’espera pendents de ser acceptats”, comenta.

A banda de recollir animals de l’Alt Empordà, aquesta entitat cobreix també la comarca del Gironès i rep gossos procedents del centre d’acollida de Girona. En concret, dels 323 que va recollir aquest centre municipal gironí el 2016 un centenar es van traslladar a Figueres. Tot i això, la protectora figuerenca, que acull també gats, ja ha anunciat que no pot admetre més gossos agressius per dèficit d’espai. De manera que el centre d’acollida de Girona ha hagut d’habilitar unes “instal·lacions externes per poder encabir-hi un nombre d’animals superior a la capacitat de les actuals gàbies”, segons detallen des del Consistori.

Altres associacio­ns com la Canae de Figueres admeten que tampoc no recullen més gossos de raça perillosa. “El problema ens el mengem les protectore­s”, assegura José Manuel Fernández, president de l’entitat, que subratlla que “n’hi ha que els compren als països de l’Est per 200 euros quan un exemplar d’aquesta classe pot arribar als 1.200 euros; és una estafa”. I afegeix: “També es venen gossos per internet dient que són de raça, però venen de l’Est i moren pocs mesos després o pateixen malalties”. Altres protectore­s com la de Girona s’apunten a

En una prova pilot s’han socialitza­t dos dels gossos més dominants i s’ha aconseguit que siguin adoptats

les queixes i reclamen “més inspecció i més control” de les races agressives.

El passeig és imprescind­ible per poder fer-los el dia a dia més suportable a aquests gossos potencialm­ent perillosos –molts dels quals han estat requisats en operatius policials– mentre la seva casa continua sent la protectora. L’entitat figuerenca disposa d’un grup de voluntaris que els trasllada a un pati proper, on juguen per descarrega­r tensions. Quan tornen a la gàbia estan molt més tranquils. Si més no per una estona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain