La Vanguardia (Català)

D’on va sortir la matèria que va fer explosió al ‘big bang’?

- Alba Eva Peláez INSTITUT D’ASTROFÍSIC­A DE LES CANÀRIES

El big bang no és una explosió a l’espai, sinó una expansió del mateix espai. Una explosió té un centre a partir del qual la matèria es dispersa dins d’un espai. En canvi, a la teoria del big bang és el mateix espai el que es dispersa, i no des d’un punt en particular sinó a tot arreu i cap a totes les direccions.

És contradict­ori preguntars­e on estava abans la matèria, perquè per definició el big

bang és el començamen­t de l’espai i del temps. Encara que sigui difícil d’imaginar, de moment és el model teòric que millor s’ajusta a moltes evidències observacio­nals, com l’expansió de l’univers o la radiació de fons còsmic.

Però, si abans del big bang no hi havia res, com pot sortir alguna cosa del no-res? Si extrapolem la física que coneixem a aquell moment, es dedueix que la densitat i la temperatur­a havien de ser infinites, la qual cosa no sembla gaire possible, així que creiem que les lleis de la física que coneixem deixen de ser vàlides molt a prop del

big bang. Per això els encarregat­s d’imaginar-s’ho són el departamen­t creatiu de la física: els teòrics. I els teòrics ens diuen una cosa que sembla molt poc intuïtiva: fins i tot el buit (el no-res) té una energia i són les fluctuacio­ns –o petits canvis aleatoris– en aquesta energia les que molt probableme­nt van acabar generant la matèria.

En efecte, la física quàntica permet que es creï alguna cosa del no-res, sempre que duri poc temps. És el que diu el famós principi d’incertesa de Heisenberg. La inflació, una expansió exponencia­l de l’univers que es creu que va tenir lloc gairebé immediatam­ent després del big bang, seria l’ingredient addicional que va permetre que aquelles fluctuacio­ns es mantingues­sin fins a crear per gravetat les galàxies i cúmuls que veiem avui dia.

 ?? NASA / ESA ?? El camp profund del Hubble
NASA / ESA El camp profund del Hubble

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain