La Vanguardia (Català)

El cardenal de Cretes

El papa Francesc dona la birreta vermella a Joan Josep Omella, nadiu de la Franja

- Roma. Servei especial

Si algú recordarà durant molts anys el darrer consistori en el que papa Francesc ha creat cinc nous cardenals és la gent de Cretes. Els habitants d’aquesta població aragonesa de la Franja ja té un cardenal. El cardenal Omella és un orgull per a tot el poble. Familiars, amics d’infància, feligresos i veïns de Cretes l’han acompanyat en els actes que s’han fet durant tota la setmana a Roma. Entre ells la seva mare, que malgrat l’avançada edat no s’ha de perdut cap cerimònia i que també va poder saludar el papa Francesc . No eren la delegació més nombrosa, però era el grup que ha expressat un to més familiar. Amb Omella van acabar el dinar de celebració cantant una jota.

Joan Josep Omella va marxar de jove al seminari. Però tot i la seva trajectòri­a eclesiàsti­ca no ha perdut mai el contacte amb els veïns i amics de Cretes. Ara han decidit que Cretes tindrà una plaça dedicada al cardenal Omella.

Omella deia en la missa que va presidir divendres amb els pelegrins que a Cretes tenen una imatge massa idealitzad­a d’ell i que “quan era petit també havia trencat algun vidre o alguna teula”. Però els veïns veuen, quan torna al poble, com sap estar amb la gent i s’arremanga per arreglar la rectoria o per cobrir les misses dels pobles on no hi arriben els capellans. Omella diu que continuarà sent així com a cardenal: “No m’han tret del poble de Déu, només m’ha donat més responsabi­litats”.

La delegació de Cretes estava encapçala per l’alcalde i per l’actual rector. L’alcalde ha estat la màxima autoritat municipal present a Roma davant la visible absència de l’Ajuntament de Barcelona. Una de les poques ciutats del món que té el privilegi de comptar amb un cardenal –i amb l’emèrit Lluís Martínez Sistach– amb fil directe amb el papa Francesc. Tant el govern de la Generalita­t de Catalunya com el Govern espanyol

L’Ajuntament del seu poble ha decidit que el nou prelat hi tindrà una plaça dedicada

van donar la màxima rellevànci­a a la representa­ció institucio­nal amb el president Carles Puigdemont i la vicepresid­enta Soraya Saenz de Santamaría.

En el pelegrinat­ge a Roma d’aquesta setmana l’accent del català de Cretes es va barrejar amb l’accent del de Barcelona. Diverses institucio­ns de la diòcesis van formar una nombrosa delegació organitzad­a pel club Amics del Setmanari diocesà Catalunya Cristiana. Al costat d’Omella hi havia en tot moment el bisbe auxiliar Sebastià Taltavull i els nous bisbes auxiliars Sergi Gordo i Toni Vadell. Abans del consistori van tenir una breu trobada amb el Papa juntament amb els seminarist­es de Barcelona, alguns col·laboradors del govern diocesà i el cardenal Sistach. El patronat de la Sagrada Família, la Fundació Pere Tarrés, o Càritas són altres institucio­ns diocesanes que també van participar en el pelegrinat­ge.

Omella va rebre la birreta vermella acompanyat d’una trentena de bisbes espanyols, entre ells gairebé tots els catalans, i els cardenals Blázquez, Osoro, Cañizares i Amigo. També hi va ser l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i l’abat emèrit de Poblet, Josep Alegre, aquest darrer amic personal d’Omella amb qui va conviure diversos anys quan tots dos eren capellans de Saragossa.

El nou escut cardenalic­i d’Omella continua mostrant el seu arrelament a Cretes. El símbol que hi domina és la imatge de la Mare Déu de la Misericòrd­ia, que és l’advocació mariana del santuari de Cretes, al costat de les torres del temple de la Sagrada Família i la bandera catalana.

 ?? JORDI LLISTERRI BOIX ?? El nou cardenal Joan Josep Omella amb amics i veïns del poble de Cretes
JORDI LLISTERRI BOIX El nou cardenal Joan Josep Omella amb amics i veïns del poble de Cretes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain