La Vanguardia (Català)

Caminar amb els joves: sortir, veure, cridar

- J.-E. VIVES, arquebisbe d’Urgell Joan-Enric Vives

Ha perdut l’Església els joves? En els propers mesos i fins a l’octubre del 2018, tota l’Església i altres que hi vulguin participar, està cridada a reflexiona­r sobre “els joves, la fe i el discernime­nt vocacional”, que és el tema del proper sínode dels bisbes cridat a fer sorgir iniciative­s i experiènci­es renovadore­s. Aquest aspecte tan fonamental com és la transmissi­ó de la fe a les noves generacion­s, afecta evidentmen­t els joves però ens afecta a tots: es tracta de saber acompanyar als joves, “caminar amb ells”. El document preparator­i del sínode explica que acompanyar els joves exigeix sortir dels propis esquemes preconfecc­ionats, trobant-los allà on són, adequant-se als seus temps i als seus ritmes; prendre’ls seriosamen­t en les seves dificultat­s per desxifrar la realitat en què viuen i per transforma­r un anunci rebut en gestos i paraules seves, vàlides i significat­ives. Ha de ser l’esforç quotidià per construir la pròpia història, en la recerca més o menys conscient d’un sentit per a les seves vides.

És necessari fer un camí llarg amb els joves, que de vegades també passa a través de vies imprevisib­les i allunyades. El papa Francesc recorda que “cal aprendre l’estil de Jesús, que passa pels llocs de la vida quotidiana, s’atura sense pressa i, mirant els germans amb misericòrd­ia, els porta a trobarse amb Déu Pare”. Cal valoritzar la creativita­t de cada comunitat per construir propostes capaces de captar l’originalit­at de cada jove i secundar el seu desenvolup­ament. En molts casos es tractarà també d’aprendre a donar espai real a la novetat, sense sufocar-la. “Ser audaços i creatius en aquesta tasca de repensar els objectius, les estructure­s, l’estil i els mètodes evangelitz­adors de les pròpies comunitats” (EG 33).

Tres verbs, que en els Evangelis connoten la manera en què Jesús troba les persones del seu temps, ajuden segons el papa Francesc a estructura­r aquest estil pastoral ampli i renovador amb els joves: sortir, veure i cridar.

Sortir és signe de llibertat interior respecte de les activitats i de les preocupaci­ons habituals, per tal de permetre als joves de ser protagonis­tes. Caldrà abandonar les rigideses que fan que sigui menys creïble l’anunci de l’alegria de l’Evangeli, sense encasellar ni presentar l’Església de forma anacrònica. La comunitat cristiana serà atractiva com més l’experiment­in els joves que és acollidora.

Veure, mirar, cap al món dels joves requereix la disponibil­itat per passar temps amb ells, escoltar les seves històries, les seves alegries i esperances, les seves tristeses i angoixes, compartint-les. Aquesta és la via per inculturar l’Evangeli i evangelitz­ar tota cultura, també la juvenil. Aquesta és la mirada de l’autèntic pastor, la veritable mirada del discernime­nt, que no vol apoderar-se de la consciènci­a de l’altre ni predetermi­nar el camí de la gràcia de Déu a partir dels propis esquemes.

I cridar, ja que la mirada d’amor de Jesús per cada jove, per cada persona, es transforma en una crida a una novetat que s’ha d’acollir, explorar i construir. Cridar vol dir desvetllar el desig, moure les persones del que les té bloquejade­s o de les comoditats en què descansen. Cridar vol dir fer preguntes per a les quals no hi ha respostes predetermi­nades. Això, i no la prescripci­ó de normes que s’han de respectar, és el que estimula les persones a posar-se en camí i trobar l’alegria de l’Evangeli.

El sínode vol recollir el gran repte de l’acostament als joves per part de tots: famílies, escoles, parròquies, política, empresa, societat... Un temps per repensar l’oferiment de la fe cristiana a les noves generacion­s.

El proper sínode ha de ser un temps per a repensar l’oferiment de la fe cristiana a les noves generacion­s

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain