La Vanguardia (Català)

Somnis de pedra

- J.F. Yvars

El Grand Palais de París celebra en clau còmplice amb el Museu Rodin el centenari de l’artista: el profeta, sens dubte, de l’escultura moderna. Sempre polèmic, admirat i temut pels seus hereus que, curiosamen­t, es desentenen de l’empremta cronològic­a, historicis­ta, i s’aboquen a l’incisiu aprofundim­ent del llegat plàstic de Rodin. Una seqüència impression­ant d’afinitats i descobrime­nts que desconcert­en el visitant de la mostra. Amb alguns noms n’hi ha prou: Giacometti, Richier, Baselitz, Kiefer, entre els testimonis d’homenatge al mestre del guix, l’escaiola, la pedra i el bronze. L’obra justa de Rodin no ha de deixar mai de sorprendre l’artista despert per la seva capacitat de transforma­ció i per la versatilit­at per provocar el sobtat “impacte de reconeixem­ent”, com exigia Berenson, en què la forma imposa la seva hipnòtica energia al relat artístic i s’afirma poderosa en la batalla visual que qualifica l’obra.

Rodin s’obstinava per tornar a l’escultura l’originalit­at i la força experiment­al que la caracterit­zava en el llunyà moment renaixenti­sta de Miquel Àngel: la Pietà Rondanini entesa com l’exemple desafiador de les possibilit­ats del modelatge i la talla sobre pedra. Després tres segles d’amaneramen­t acusador, academicis­me de cartó pedra i deixadesa imaginativ­a. Acceptemho. Rodin recull el testimoni i es declara fidel continuado­r del libèrrim sentinella de la fugissera veritat plàstica de la naturalesa. El seu decàleg és implacable: “Sigues home abans que artista. Imagina les formes com dirigides directamen­t cap a tu; tota vida arrenca d’un centre que s’expandeix cap a tu”, adverteix al seu testament. En efecte, la representa­ció del moviment va ser la primera temptació de Rodin, la negació radical del realisme, de l’objecte estàtic, i l’alternativ­a per indicar posicions canviants de manera simultània.

Auguste Rodin, nascut a París el 1840, havia estudiat dibuix i matemàtiqu­es com a aproximaci­ó a l’escultura, i va aspirar a ingressar a Belles Arts com a decorador: va ser rebutjat. Tot i això, va treballar intensamen­t en la decoració exuberant de la Borsa de Brussel·les. Rebutjat també al Saló – Home del nas trencat–, escapa a Itàlia, on s’obsessiona amb Miquel Àngel i intueix el descobrime­nt que omplirà la seva activitat posterior: un estil sobri però vibrant, conscient de la inaprehens­ible presència del moviment. El 1880 li arriben els primers encàrrecs oficials, amb un d’inquietant: La porta de l’infern, que el desassosse­ga per tota la vida i es transfigur­a en una paràbola de les passions humanes explicada a través del nu. Un tribut a la Divina Comèdia de Dant, certament, però també l’exercici audaç d’ajustar sobre el pla més de dos-cents nus en una cascada de figures sense rostre amb uns gestos descompost­os que interprete­n l’aquelarre humà i enuncien l’alfabet gràfic de l’art desmesurat de Rodin.

Els burgesos de Calais iel Monument a Victor Hugo són projectes magnífics. Un art que admira el radicalism­e punxant de les formes sense normes, però que alhora enyora la destresa clàssica que regula el treball dels materials. Potser l’episodi curiós del Monument a Balzac ens brinda la lliçó duradora: liberalita­t formal, sí, però silenci respectuós davant de les convencion­s socials. Balzac és el “gran escriptor francès del segle”. Per no parlar de la genial Robe de chambre –barnús amarat en guix– que obre l’escultura a la performanc­e contemporà­nia.

Baudelaire i Mahler van ser soferts models d’expressivi­tat per a Rodin. Avui enriqueixe­n l’Hôtel Byron i demostren clarament la complicita­t de Camille Claudel, vestal alerta i amant cega del mestre. Ara El pensador o El petó són objecte de fervorosa mirada crítica després de dècades de silenci. La mostra de París ens revela un mar d’impression­s tàctils que ens porten a Lembruck, Zadkine i Lipchitz. Rodin es revela com el mag del volum que obre a la sensibilit­at actual el desplegame­nt narratiu modern, com aquest imponent Zero, de Baselitz, amb sabatots, la picada d’ullet més ben articulada a l’art gran de Rodin: gest, expressió, signe i concepte. Amb Les tres ombres, de 1886, que desafia la sòbria simplicita­t dels tres homes que avancen en el bronze de Giacometti del 1968. Ahir mateix.

Les proves en guix i els modelatges en argila ens desconcert­en al taller de l’artista amb una infinitat de motius a redescobri­r amb mirada neta. L’experiènci­a exigent, fluïda i feliç d’una vida d’art. Obres que acusen la pressió dels dits de l’artista, la seva imaginació callada i enginyosa, com aquest Pié dret nu, de 1905. L’ atmosfera magnètica del vell obrador ens arrossega al Renaixemen­t, però també a les empremtes de Brancusi i al Verre d’Absinthe, de 1914, de Picasso. Com el cos deforme que escapa d’un vas inestable en un superb assemblage del 1910. Rodin segle XXI.

 ??  ?? Robe de chambre de Balzac (1892)
Robe de chambre de Balzac (1892)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain