La Vanguardia (Català)

Nostàlgia del dimoni

- Llàtzer Moix

Sticky fingers, Exile on Main St. o It’s only rock’n’roll són discos dels Rolling Stones, datats als primers setanta, la publicació dels quals va ser una fita per a molts adolescent­s de llavors. Les seves cançons sonaven una vegada i una altra als nostres tocadiscos. La seva música ens agradava i ens semblava el màxim del rock transgress­or, la banda sonora d’una època de canvis. Potser només una cosa ens agradava gairebé més que la música dels Stones: les noies que els acompanyav­en. I, entre aquestes, Anita Pallenberg, que a més de ser guapa i sexi, sens dubte era la més liberal: havia estat nòvia de Brian Jones, ho era de Keith Richards i, a estones, de Mick Jagger.

Les fotos que es conserven d’aquesta era –desempolse­gades fa unes setmanes, després de la seva mort– mostren una Pallenberg radiant, a cavall dels vint i els trenta anys, amb un look hippy chic que encomanari­a als Stones. Sovint amb la mirada una mica extraviada per l’ús de substàncie­s prohibides. Però sempre amb una aura particular, basada en el seu físic i, també, en el seu principesc hedonisme. Amb ella –i d’altres– els Stones es van aficionar a les drogues, es van acostar al vudú, la màgia negra, els ensenyamen­ts del diví marquès, etcètera. Anita era la temptació personific­ada. Mentre els Beatles feien el baliga-balaga amb el Guru Maharishi i es posaven místics, els Stones forçaven la màquina i consolidav­en la seva fama de satàniques majestats. En certa mesura, gràcies als consells de la musa que avui evoquem, a la qual no per casualitat se sent als cors de Simpathy for the devil, aquell cim del maleïdisme stonià en què els pecadors són qualificat­s de sants.

La joventut de Pallenberg va ser, en certs aspectes, envejable. Va abundar en maratons de disbauxa amb els músics més gamberros i trencadors. I no precisamen­t en pisos ocupats, sinó als hotels clàssics de Londres i a formidable­s mansions de la campanya anglesa. A Roma o a Marràqueix. A bord d’un Bentley o un Rolls Royce... Naturalmen­t, això va tenir el seu preu. Pallenberg va encadenar addiccions i rehabilita­cions, esquitxade­s amb tragèdies en el seu cercle íntim. Tant va decaure que, el 2002, va aconseguir una cosa increïble: una foto al costat de la seva vella amiga Marianne Faithfull, una altra aventurera vital baquetejad­a pels excessos, on aquesta, en comparació amb la pansida Anita, sembla sana com una poma.

L’estil de vida de Pallenberg pot considerar-se envejable però no modèlic. Ara bé, guanya algun punt si l’equiparem al de les dames que avui aspiren a regnar en l’escena pública i enlluernar-nos. Em refereixo a totes aquestes celebritat­s, it girls o influencer­s que volen seduir-nos des de la seva elaborada inanitat, amb el seu combinat de passarel·la, bòtox i marquisme; amb una proposta conservado­ra, de present beneit i futur vacu, que s’alça i s’esgota en el seu narcisisme. I que de vegades ens fa sentir –el cel ens perdoni– nostàlgia del dimoni.

Les noies dels Stones, com Anita Pallenberg, la temptació personific­ada, agradaven més que la música

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain