La Vanguardia (Català)

Aquesta nit, gasolina

Daddy Yankee, pioner del reggaeton i cointèrpre­t de ‘Despacito’, escalfa Barcelona

-

El porto-riqueny Daddy Yankee –Ramón Luis Ayala al seu passaport– no és només l’intèrpret de Despacito –juntament amb Luis Fonsi–, sinó també un pioner del reggaeton, creador d’èxits com ara Gasolina, Rompe o Lo que pasó, pasó. Coronat rei del gènere des del seu primer àlbum, Barrio fino (2004), que va vendre més d’onze milions de discos, aquesta nit es disposa a fer perrear de valent el públic català.

“Quan pujo a un escenari soc el foc del Carib, hi surt una personalit­at meva diferent que ho converteix tot en ball”, afirma el músic. Gasolina és el seu himne, la cançó que va fer popular el reggaeton a Espanya, un estil de carrer i marginal, sexualment explícit, que s’ha convertit en un mainstream ja adoptat, per exemple, per noms tan consagrats com Enrique Iglesias i Shakira. “Veig que han après molta cultura del reggaeton –diu l’intèrpret– i si es balla, encara que siguem a Espanya, ja es fa dins del flow. Hi ha classes de reggaeton i fins i tot coreògrafe­s, i fins i tot gent que l’utilitza per fer esport”. Sobre la imatge que té, replica que “no ha de ser necessària­ment sexual, el reggaeton és com tu el vulguis ballar, si vols pots ballar-lo sol”.

Sobre el seu hit Despacito, afirma que “va ser una sorpresa total, no vam pensar mai que acabaria cantant-la tothom. Sí que sabíem que no s’havia fet mai un reggaeton utilitzant els instrument­s folklòrics del nostre país. El principal que se sent és el cuatro porto-riqueny, una guitarra pròpia. A més, el tema té canvis de cúmbia. Hi ha moltes coses”. Les entrades van dels 50 als 115 euros.

 ??  ?? DADDY YANKEE
POBLE ESPANYOL. 20 H
DADDY YANKEE POBLE ESPANYOL. 20 H

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain