La Vanguardia (Català)

Montoro estudia la viabilitat de divulgar la llista de l’amnistia fiscal

El PSOE ha presentat una proposta per conèixer els noms dels evasors

- Manel Pérez DANI DUCH

Al Ministeri d’Hisenda, que dirigeix Cristóbal Montoro, s’estan estudiant els marges legals i les possibles conseqüènc­ies, jurídiques i polítiques, de divulgar la llista dels 30.000 contribuen­ts que es van acollir a l’amnistia fiscal del 2012, tècnicamen­t coneguda com a declaració tributària especial (DTE), segons han assegurat diverses fonts consultade­s.

La qüestió s’ha posat damunt la taula després de la sentència del Tribunal Constituci­onal que anul·lava l’amnistia fiscal perquè considerav­a inadequat l’ús d’un decret llei per a dur-la a terme, i també la qüestionav­a per motius polítics de fons, especialme­nt des de la perspectiv­a de la fallida de l’obligació pública d’assegurar que els contribuen­ts paguen els seus impostos en funció dels seus nivells de riquesa i dels seus ingressos que, segons el parer del Constituci­onal, va implicar la mesura aprovada pel Govern de Mariano Rajoy.

Com a conseqüènc­ia d’aquesta sentència, el ministre ha acabat sent reprovat al Congrés dels Diputats. Tant la decisió judicial com la seva derivada política han caigut molt malament al ministre, que es considera injustamen­t acusat de favoritism­e cap a determinat­s sectors econòmics i polítics. I, des d’aleshores, el debat sobre la possible revelació de la llista de contribuen­ts no s’ha aturat.

Segons algunes fonts, Montoro ja s’havia plantejat fins i tot insinuar la disposició a pactar una via de revisió legal per revelar els noms dels contribuen­ts en la seva compareixe­nça en la comissió d’Hisenda del Congrés dels Diputats del passat 21 de juny. Finalment no ho va fer.

Durant la sessió, el diputat Julián López Milla, portaveu socialista a la comissió, va pressionar Montoro en aquesta línia: “Faci pública la llista. Li cal canviar la llei per fer pública la llista? Ja té els 84 vots del grup parlamenta­ri socialista per canviar la llei (...) en el passat ja vam demanar que es canviés la llei, vam presentar una proposició per canviar la llei i hi van votar en contra (...) vostès poden agafar la nostra proposició i utilitzar-la”.

Malgrat les expectativ­es que s’havien instal·lat en cercles polítics, Montoro no va caure en el parany, encara que va deixar anar en una de les seves rèpliques al portaveu socialista segons la qual “només la mort i els impostos són ineludicle­s.

La resta és recuperabl­e i n’hi ha prou que ses senyories, els grups polítics, portin les iniciative­s a aquesta Cambra”.

Malgrat aquest replegamen­t, les fonts consultade­s asseguren que a Hisenda han continuat estudiant les possibles iniciative­s necessàrie­s per a la seva viabilitat. L’opinió de Montoro continua sense decantarse en un sentit o en l’altre, asseguren aquestes fonts, encara que pesa molt en el seu ànim el desig de no reobrir un nou front, quan estan pendents l’aprovació del sostre de despesa pública del 2018 i les peticions perquè assumeixi una nova rebaixa de l’IRPF.

En qualsevol cas, el PSOE ha presentat aquesta passada setmana una proposició de llei per obligar el Govern a publicar la llista dels contribuen­ts, persones físiques i jurídiques, acollides a la declaració tributària especial, desglossan­t individual­ment l’import aflorat per cada un d’ells, així com els accioniste­s propietari­s de les empreses.

Aquest debat el segueixen amb inquietud alguns sectors del Govern, pensant en l’impacte públic que podria tenir la divulgació d’aquesta informació.

Del seu contingut se’n sap poca cosa. Hi ha un grup específic, uns 750 contribuen­ts selecciona­ts per la seva condició de personatge­s exposats políticame­nt, és a dir, càrrecs públics, des d’alcaldes a diputats, funcionari­s de l’Estat i familiars de tots ells, que ja es va enviar, a començamen­ts del 2015, al Servei Executiu de la comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals. En aquesta llista reduïda hi figurava, per exemple, l’exvicepres­ident del Govern Rodrigo Rato. També n’hauria format part alguna de les societats a l’exterior utilitzade­s per l’exsenador i tresorer del PP Luis Bárcenas, protagonis­ta destacat del cas Gürtel. Des d’aleshores, coneguts polítics o funcionari­s han estat inspeccion­ats per Hisenda pel fet que familiars directes van aflorar patrimonis no declarats abans del 2012.

Les fonts consultade­s en diferents ministeris asseguren que la informació delicada sobre aquesta llista restringid­a ja ha aparegut a través de les causes judicials instruïdes als tribunals. El més transcende­nt ara afecta els 30.000 contribuen­ts restants, entre els quals es troba “bona part de l’elit econòmica del país, amb imports d’autèntic vertigen”, segons explica a aquest diari una font governamen­tal.

NOMBRE Uns 30.000 contribuen­ts es van acollir a la declaració especial

SIGNIFICAT­IUS Una part dels que s’hi van acollir formen part de l’elit econòmica espanyola

VOLUM Els patrimonis aflorats el 2012 van superar els 40.000 milions d’euros

 ??  ?? El ministre durant la seva última compareixe­nça en la comissió del Congrés dels Diputats
El ministre durant la seva última compareixe­nça en la comissió del Congrés dels Diputats
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain