La Vanguardia (Català)

Sordo crida CC.OO. a sortir “a l’ofensiva, amb el cap ben alt”

El nou líder sindical carrega contra una precarieta­t “injusta i ineficient”

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Nova etapa en un de les dues principals organitzac­ions sindicals a Espanya. El basc Unai Sordo (44 anys) va prendre ahir les regnes de CC.OO., després d’estar vuit anys en mans d’Ignacio Fernández Toxo. El nou secretari general va tancar l’XI congrés confederal a Madrid, enarborant el relleu generacion­al i la necessària adaptació del sindicat a una economia i un mercat de treball en plena transforma­ció.

En la jornada de clausura va sobrevolar l’ombra del moderat suport concitat per la llista unitària de la seva executiva –poc més del 61%, davant el 88% rebut pel mateix Sordo–, després d’incloure el sindicalis­ta andalús Francisco Carbonero, imputat fa poc en un nova peça dels ERO. El líder de CC.OO. va mirar d’esquivar la seva primera disputa interna al capdavant del sindicat i va fer una crida als seus companys a sortir “a l’ofensiva, amb el cap ben alt”. “És la millor executiva per sortir impulsats i reforçats”, va assegurar.

Unai Sordo va plantejar la imperiosa necessitat que el sindicat sigui més a prop dels treballado­rs, “perquè la negociació col·lectiva ha canviat”. “Hem d’estar molt enganxats a la realitat, molt enganxats als centres de treball”. L’ex-secretari general de CC.OO. a Euskadi va apostar, sense renunciar a la derogació de les últimes reformes laborals, per canviar un model laboral “injust”, basat en la temporalit­at i l’acomiadame­nt barat. Un model de precarieta­t, va assenyalar, que a més de segregador resulta ineficient econòmicam­ent. “El que l’empresa ha desintegra­t, que ho integri el sindicat; represente­m els més precaritza­ts”, va reivindica­r davant la presència, entre altres, de la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, i del secretari general de la UGT, Pepe Álvarez.

Sordo va assegurar que donaran batalla en el debat imminent sobre el sostre de despesa i el pressupost per al 2018, així com

“És la millor executiva”, va defensar Unai Sordo, malgrat el desgast intern per la presència d’un imputat

en la defensa de la sostenibil­itat del sistema públic de pensions. Sobre la digitalitz­ació i el canvi del sistema productiu, va recalcar el paper crucial de la formació contínua. Així mateix, es va mostrar partidari d’emprendre canvis fiscals que contribuei­xin a la redistribu­ció de la riquesa. En concret, va fer referència a l’impost de societats i als incentius a les millores tecnològiq­ues.

Sordo va destacar, a més, la composició paritària de la nova comissió executiva, on vuit membres del total de 15 són dones i en la qual romanen sis membres de l’equip anterior, per donar suport al seu compromís amb les treballado­res i defensar “una aposta real” del sindicat per les insubordin­acions d’igualtat.

En sintonia amb la crida a la transparèn­cia del líder acabat d’elegir, els delegats van donar suport a l’obligació dels dirigents del sindicat de donar compte dels seus béns i rendes, així com de publicar les retribucio­ns dels integrants dels òrgans de direcció.

Tant Sordo com Toxo seran rebuts demà dilluns pel president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. Sobre la taula del diàleg social s’acumulen les negociacio­ns obertes sobre les pensions, els aturats de llarga durada, la formació, l’ocupació de qualitat...

 ?? EMILIA DE FRUTOS GUTIERREZ ?? Unai Sordo, nou secretari general de CC.OO., amb Ignacio Fernández Toxo, que és seguidor del Barça
EMILIA DE FRUTOS GUTIERREZ Unai Sordo, nou secretari general de CC.OO., amb Ignacio Fernández Toxo, que és seguidor del Barça

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain