La Vanguardia (Català)

Els autònoms aplaudeixe­n la reforma

El canvi en la llei dona més flexibilit­at i facilita deduccions i desgravaci­ons a la quota

- EDUARDO MAGALLÓN

No és la reforma definitiva del règim dels autònoms en el qual estan compresos prop de tres milions de treballado­rs però tampoc no és un ajust menor. La llei aprovada dijous a Congrés dels Diputats i que ara ha de passar el tràmit del Senat pot ser una realitat a mitjans d’agost o al setembre. La llei dona més flexibilit­at a l’exercici de l’activitat, atorga més deduccions i desgravaci­ons, protegeix més bé l’empleat i s’adapta a les noves realitats del col·lectiu.

Les associacio­ns d’autònoms –tant les que estan englobades en els sindicats com les de les patronals– defensen la utilitat de la reforma. Sandra Zapatero, presidenta de la CTAC–UGT Catalunya, assegura que, segons el seu parer, els elements més importants que incorpora la reforma són la prolongaci­ó de la tarifa plana, que permet una reducció de la quota d’autònoms (només paguen 50 euros) durant 12 mesos. Ara la durada és de mig any. Zapatero diu que és important treballar per aconseguir que els autònoms prosseguei­xin la seva activitat, ja que “el 70% d’autònoms que han gaudit de tarifa plana es donen de baixa del règim al cap de 18 mesos”.

La responsabl­e del sector a la UGT també va destacar que es permeti la quota reduïda a les treballado­res que tornen al mercat laboral després del període de maternitat. Zapatero va afegir que és positiu que es reconeguin els accidents in itinere i les deduccions per despeses corrents com la llum, l’aigua o la telefonia.

Lluís Viguera, responsabl­e de l’àrea d’autònoms a Pimec, assegura que “malgrat que no és una reforma integral que col·loqui l’autònom en el centre de tot, tampoc no és una

reformeta. Hi ha un abans i un després”. Segons el seu parer, els tres grans àmbits en els quals incideix la reforma són la reducció de quotes, l’augment de la protecció i l’adaptació a les noves realitats. Al primer paquet, Viguera destaca l’ampliació de la tarifa plana o les deduccions per manutenció. Al paquet de més protecció, el membre de Pimec destaca la introducci­ó del concepte d’accident in itinere o la compatibil­ització de la feina amb el cobrament d’una pensió. En relació amb l’àmbit de millora de l’encaix dels autònoms davant les noves situacions, Viguera assenyala la nova regulació sobre la flexibilit­at en les altes i baixes.

Fa anys que el portaveu al Congrés del PDECat, Carles Campuzano, treballa en el parlament per adaptar la legislació als canvis del col·lectiu. Campuzano destaca la compatibil­ització de la feina d’autònom amb la jubilació, la definició de l’accident in itinere, la prolongaci­ó de la tarifa plana o la flexibilit­zació de la contractac­ió de familiars.

En el que encara no hi ha acord és en el desenvolup­ament del reglament en relació amb la feina dels autònoms a temps parcial. “Cal un desenvolup­ament reglamenta­ri”, diu Campuzano, de manera que no creu que sigui una realitat aviat. La regulació del temps parcial seria una sortida per a nous treballado­rs autònoms que han aparegut en els últims mesos, com els repartidor­s de menjar amb bicicleta per a empreses que operen mitjançant plataforme­s d’internet. Es tracta d’autònoms que en molts casos, malgrat que amb prou feines treballen 20 hores al mes, han de pagar la mateixa quota d’autònoms que la resta.

Sandra Zapatero assenyala que des de la UGT aposten perquè la quota d’autònoms tingui relació amb els ingressos del treballado­r. “No poden pagar el mateix d’autònoms un treballado­r que ingressa 12.000 euros que un que percep 60.000 euros”, sosté.

La norma reconeix els accidents in itinere, prolonga 12 mesos la tarifa plana i permet deduir-se els àpats

 ?? XAVIER CERVERA /ARXIU ?? Les modificaci­ons legals s’adapten més bé a les necessitat­s dels autònoms sense satisfer-les totes
XAVIER CERVERA /ARXIU Les modificaci­ons legals s’adapten més bé a les necessitat­s dels autònoms sense satisfer-les totes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain