La Vanguardia (Català)

Impulsats per la crisi

Lucas Fox s’ha fet un lloc entre els grans després de començar el 2005 amb un mòbil i un portàtil

- ROSA SALVADOR

Alexander Vaughan va arribar el 2005 a Barcelona amb la intenció de canviar de vida. Britànic, amb 30 anys i una exitosa carrera d’advocat a Freshfield­s i Farrer & Co, confessa que no tenia cap pla. “Volia fer uns cursos de castellà, i després ja ho veuria. Per casualitat vaig conèixer el meu soci, Stijn Teeuwen, que era a Andalusia en el negoci immobiliar­i i que volia venir a Barcelona amb la seva nòvia. I així vam començar Lucas Fox, treballant amb un mòbil i un portàtil des del nostre dormitori”.

Vaughan i Teeuwen (un holandès, també advocat) van començar venent pisos als seus conciutada­ns. “Sense clients i sense cartera d’immobles. Sense recursos i amb la competènci­a de totes les grans agències que llavors aquí eren molt fortes”, recorda. Però el seu nínxol funcionava perquè hi havia molts compradors d’aquests països, i al cap de sis mesos van obrir una oficina. Avui Lucas Fox ocupa 140 persones, i a més de la seva seu a Barcelona té oficines a Madrid, València, Marbella, la Costa Brava, el Maresme, Sitges, Eivissa i Andorra.

Paradoxalm­ent, la crisi immobiliàr­ia va ser la clau: “Van desaparèix­er la majoria de les agències que eren la nostra competènci­a, mentre nosaltres ens vam mantenir perquè el nostre nínxol, de compradors estrangers d’habitatges d’alt standing a Barcelona va aguantar. I a partir del 2012, quan el BCE va assegurar que Espanya no sortiria de l’euro i es va recuperar la confiança internacio­nal vam començar a créixer”.

Lucas Fox ha crescut impulsada pel creixement de la marca Barcelona, i només els últims anys ha començat a créixer fora de Catalunya. El mateix Vaughan gaudeix de l’estil de vida que atreu a la ciutat els clients internacio­nals: viu a l’Eixample i té una segona residència a l’Empordà que li permet gaudir els caps de setmana d’una de les seves passions, els cavalls. “És un esport molt habitual a Anglaterra, però que aquí té menys tradició”. Entre setmana corre i va al gimnàs. “Procuro fer alguna cosa cada dia, encara que no es noti gaire –diu de broma–. Em fa falta per aguantar l’estrès de l’empresa”. I ara, a més a més, s’hi afegeixen les nits sense dormir després del naixement de la seva segona filla, fa només dues setmanes. “La més gran ja té deu anys. És una altra història”.

Segons Vaughan, el punt fort de Lucas Fox és no ser una franquícia sinó una firma independen­t. “Tenir els propietari­s treballant dona un caràcter diferent a l’empresa, una altra intensitat i un altre focus a tot l’equip –assenyala–. I tenim igualment xarxa internacio­nal, perquè hem firmat un acord amb Savills que ens permetrà, a més de vehicular les seves demandes, donar un servei addicional que ens demanen els promotors”.

Lucas Fox ha llançat ara una nova divisió, Lucas Fox Prime, per a habitatges de més de 2 milions d’euros, i un nou servei, que comerciali­tza habitatges “fora del mercat”, amb accés restringit a les seves caracterís­tiques, preus i fotos en una àrea tancada del seu web només accessible a clients que l’empresa “qualifiqui” de seriosos. “Molts dels nostres clients volen discreció, que no transcende­ixi que venen els seus habitatges. O tenen obres d’art i no els ve de gust que sigui públic”, explica Tom Maidment, director de Prime i soci de la Costa Brava i el Maresme.

Vaughan destaca que “la majoria dels nostres clients són particular­s, i la nostra base és el servei al client. I els nostres són estrangers, encara més exigents. També ens hem focalitzat a tenir uns estàndards ètics i de transparèn­cia en un sector que tradiciona­lment no ha tingut bona fama”.

La recuperaci­ó econòmica està donant ales a la firma: l’any passat va mediar amb habitatges valorats en més de 200 milions d’euros, i en el primer trimestre creixia a un ritme del 54% anual, impulsada per l’alça de les vendes a Barcelona, Madrid i València.

LUCAS FOX El 2016 va vendre habitatges valorats en més de 200 milions d’euros El 65% de les vendes són a estrangers El seu nínxol és el luxe: el preu mitjà de les seves vendes és de 720.000 euros Vaughan, anglès, i el seu soci holandès, Stijn Teeuwen, van centrar la firma en habitatge de luxe per a estrangers

 ?? NEUS MASCARÓS MARTINEZ ?? Alexander Vaughan, president de la immobiliàr­ia de luxe Lucas Fox
NEUS MASCARÓS MARTINEZ Alexander Vaughan, president de la immobiliàr­ia de luxe Lucas Fox

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain