La Vanguardia (Català)

Diàleg amb Catalunya

El líder del PSOE preveu reunir-se aquesta setmana amb Patxi López i Vara

- Madrid

Pedro Sánchez afegeix al seu renovat partit veus per dialogar amb Catalunya.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, té cita demà a la Zarzuela per ser rebut en audiència per Felip VI. Es tracta d’una visita protocol·lària, després de la reelecció de Sánchez com a secretari general socialista i, per tant, cap de l’oposició a Espanya. El que sorprèn a Ferraz, en canvi, és que continuïn sense tenir cap notícia que Mariano Rajoy convoqui Sánchez a la Moncloa. No obstant això, al seu equip hi ha qui té la presumpció que aquesta cita que es demora en el temps –el 39è congrés federal del PSOE va culminar el 18 de juny–, es produirà “tard o d’hora” o que fins i tot pot ser imminent. I Sánchez vol anar a la reunió, en tot cas, amb la seva carpeta catalana ben armada, sòlidament elaborada.

Per això, el líder del PSOE ja ha format el seu equip a Ferraz per al diàleg amb Rajoy sobre Catalunya. Juntament amb el mateix Sánchez, aquesta qüestió crucial quedarà a mans només de dos dirigents socialiste­s de llarga trajectòri­a i provada experiènci­a en la matèria. Es tracta de l’exlehendak­ari basc Patxi López, en el seu nou càrrec de secretari d’àrea de política federal en l’executiva de Ferraz; i del president de la Junta d’Extremadur­a, Guillermo Fernández Vara, a qui Sánchez ha col·locat ara com a president del consell de política federal del PSOE. És l’antic consell de política territoria­l socialista, que aplega tots els presidents autonòmics i líders territoria­ls socialiste­s. El mateix òrgan que va segellar, el juliol del 2013, la denominada declaració de Granada que defineix el model territoria­l socialista en vigor, amb la seva proposta d’una reforma de la Constituci­ó en clau federal. L’extremeny Fernández Vara substituei­x, al capdavant d’aquest òrgan, l’andalusa Susana Díaz.

Sánchez, Patxi López i Fernández Vara tenen previst reunir-se aquesta mateixa setmana amb la finalitat de començar a treballar per fixar la posició del PSOE daa vant la primera cita del reelegit líder socialista amb el president del Govern.

Tots els passos que faci Sánchez en aquest tema, això sí, es faran amb plena coordinaci­ó i interlocuc­ió directa amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, totalment alineat amb el líder del PSOE en aquesta qüestió. Per a Sánchez, el paper dels socialiste­s catalans també serà clau per intentar desembolic­ar la troca.

El líder del PSOE assumeix que la qüestió catalana és un dels principals reptes que afronta Espanya. I una de les prioritats del seu nou mandat com a cap de l’oposició. De fet, considera que només ell pot liderar una solució possible a aquest conflicte que sembla tenir com a única conclusió l’anunciat xoc de trens entre Catalunya i Espanya. Ni Mariano Rajoy, aferrat a l’estricte compliment de la legalitat i sense oferir cap resposta política a la qüestió, segons els socialiste­s, ni el líder de Podem, Pablo Iglesias, poden segons el seu parer, encapçalar una resolució per aquesta enrevessad­a situació. Sánchez, per tant, considera que el seu encert o no a posicionar el PSOE davant la qüestió catalana serà determinan­t per poder desencalla­r un procés que, després d’anys d’una espiral d’enfrontame­nts i de diàleg de sords entre el Govern central i la Generalita­t, continua sense trobar cap indici de solució.

La responsabi­litat és tan gran, doncs, que Sánchez vol anar amb peus de plom. Després de la seva reelecció com a secretari general del PSOE a les primàries del 21 de maig davant l’andalusa Susana Díaz, i després d’haver canviat el seu guió sobre el debat territoria­l assumint la plurinacio­nalitat de l’Estat i la considerac­ió de Catalunya

El líder del PSOE farà tots els passos en la qüestió catalana coordinat amb Iceta

com a nació cultural, Sánchez va telefonar a Rajoy el 29 de maig passat. I ho va fer, segons va explicar el seu equip, per “aclarir-li” que el PSOE “estarà en la defensa de la legalitat i de la Constituci­ó contra qualsevol intent de trencar-la”, a més de mostrar-li “la seva oposició al referèndum il·legal que pretén fer el Govern de la Generalita­t”. Unes paraules que van agradar al mateix Rajoy, però també a Susana Díaz i a altres presidents autonòmics del PSOE.

Aclarit tot això, ara és el moment de “recórrer a la política” per afrontar la qüestió. I el primer que vol fer Sánchez és obrir el diàleg sobre Catalunya al Congrés, amb la fórmula parlamentà­ria que sigui possible, abans en tot cas del pròxim 1 d’octubre, la data anunciada per Carles Puigdemont per a la celebració del referèndum independen­tista.

 ?? SERGIO BARRENECHE­A / EFE ?? Patxi López i Pedro Sánchez parlant a l’entrada del Congrés el dia del 40è aniversari del 15-J
SERGIO BARRENECHE­A / EFE Patxi López i Pedro Sánchez parlant a l’entrada del Congrés el dia del 40è aniversari del 15-J

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain