La Vanguardia (Català)

Els banquers dels Estats Units cobren el triple que els seus competidor­s

- BARCELONA Redacció

Els banquers als EUA cobren de mitjana tres vegades més que la resta dels seus col·legues. I així des del 2004. És el que es desprèn de l’últim informe de Bernstein Report, que ahir va revelar el Financial Times en la seva edició digital. Qui encapçala el rànquing és el conseller delegat de JP Morgan, Jamie Dimon, amb una retribució anual que s’acosta als 20 milions de dòlars.

L’estudi constata que el salari dels executius nord-americans de la banca “gairebé no ha canviat al llarg dels últims anys, en els quals ha tingut lloc una profunda crisi econòmica i canvis a nivell regulatori. En particular, la disparitat de tractament s’ha intendific­at fa poc. Per exemple, el 2016 els consellers delegats de la banca dels EUA van cobrar 3,26 vegades més que la mitjana del sector. Es tracta de la diferència més gran des de l’any 2006.

El rècord es va marcar el 2004, quan, segons Bernstein Report, els banquers dels Estats Units es van embutxacar gairebé set vegades el que acostumave­n a ingressar els seus homòlegs en altres països.

Els analistes, tot i que reconeixen que la banca als EUA és un sector molt rendible gràcies a un mercat obert i homogeni, es pregunten si la magnitud d’aquests salaris està justificad­a. “Amb tots els respectes, dirigir una entitat als Estats Units no pot ser molt més complicat que gestionar altres bancs, com RBS o Unicredit”.

Si es compara la seva retribució amb la que perceben executius en les altres companyies agrupades a la llista de Fortune 500, la desproporc­ió dels banquers continua sent manifesta: la seva remuneraci­ó supera de mitjana un 66% la dels executius de les empreses nord-americanes més importants.

Això sí, els experts de Bernstein consideren que els accioniste­s europeus tampoc no posarien objeccions a augmentar el sou dels seus consellers delegats si els resultats fossin semblants als dels Estats Units.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain