La Vanguardia (Català)

Puigdemont fulmina un conseller per dubtar de l’1-O

oeBaiget, un home de Mas, va dir que el referèndum s’assemblarà a un 9-N oeVila assumeix Empresa arran d’un cessament exigit per la CUP

- Isabel Garcia Pagan

Vila assumeix Empresa i mantindrà la cartera de Cultura fins que hi hagi nou conseller

Baiget va reiterar la lleialtat al president, però el relleu va ser ràpid per a sorpresa del partit

Carles Puigdemont no està disposat que es qüestioni la seva autoritat ni el projecte que el va portar a acceptar la presidènci­a de la Generalita­t, i ahir va fulminar Jordi Baiget com a conseller d’Empresa i Coneixemen­t per haver manifestat dubtes sobre el referèndum. No hi va haver possibilit­at de rèplica. El president va citar el conseller al Palau de la Generalita­t a les 17.30 h i, al cap de pocs minuts, l’“accident en el recorregut”, tal com ho van definir al seu equip, va quedar resolt.

Segons fonts del Govern, Puigdemont va explicitar al ja exconselle­r la seva sorpresa amb l’entrevista

personal, publicada per El Punt Avui, en què Baiget afirmava: “Probableme­nt no podrem fer el referèndum i haurem de fer alguna cosa diferent, que s’assembli al 9-N”. El president va subratllar que no acabava d’entendre com un conseller del Govern podia posar en qüestió l’objectiu de la legislatur­a, més encara quan els membres de l’Executiu van firmar un compromís solemne amb la convocatòr­ia del referèndum. De tota manera, Baiget es va reafirmar en la seva lleialtat al president i va insistir que en les seves paraules no hi havia una negació del referèndum i es va disposar a deixar el càrrec de manera immediata.

La decisió inclou un moviment destacable al Govern. Puigdemont opta per augmentar el protagonis­me de Santi Vila, que assumirà com a titular la cartera que ara queda vacant i la compaginar­à amb la de Cultura fins que es nomeni un nou responsabl­e per al departamen­t els pròxims dies. La gestió va ser igual de ràpida. Trucada del president i una conversa durant un trajecte amb cotxe després d’assistir a la presentaci­ó del llibre de Ferran Mascarell. Vila va citar el seu equip passades les 21 h per preparar l’assumpció del nou departamen­t, del qual prendrà possessió aquest matí. L’elecció de Vila no és menor en el relat que ahir va voler fixar Puigdemont. L’exalcalde de Figueres és un home de la seva total confiança malgrat les discrepànc­ies evidents, però sempre manifestad­es amb “lleialtat al president”, subratllen al Palau de la Generalita­t. A més a més, condiciona el missatge cap als consellers que en privat manifesten dubtes sobre el procés sobiranist­a, ja que Vila és un dels noms permanents en el punt de mira d’ERC i la CUP. De tota manera, fonts del PDECat assumeixen que el gest d’autoritat del president suposa un nou cop al partit, que es disposa a celebrar el seu primer any de vida sense viure ni un dia de treva.

El conseller més discret del Govern havia destapat la caixa dels trons en la majoria independen­tista poques hores abans que es fes pública la llei del referèndum i els detalls de l’organitzac­ió per a l’1 d’octubre. És públic que a la taula del Consell Executiu s’asseuen consellers més o menys informats, i, com a conseqüènc­ia, el nivell d’inquietud va per barris. A l’entrevista, Jordi Baiget es confessava membre del grup que Puigdemont manté in albis.

La reflexió de Baiget explicitav­a els sentiments de força consellers, principalm­ent del PDECat, i també de la seva direcció, que ahir li va oferir una tancada defensa i en què el seu relleu va causar un ampli malestar. “Políticame­nt, aquestes decisions ni sumen ni amplien el projecte, sinó al contrari”, va dir, queixant-se, Francesc Homs a Twitter. Però també xoca frontalmen­t amb la proposició de llei del referèndum d’autodeterm­inació que avui diputats de Junts pel Sí i la CUP presentara­n al Parlament i que ahir va avançar La Vanguardia. L’article 3.2 de la norma ja preveu el xoc institucio­nal i avança que la nova llei “prevaldrà jeràrquica­ment sobre totes les normes amb què pugui entrar en conflicte”. Així que la desobedièn­cia a l’ordenament jurídic actual està servida. I les seves conseqüènc­ies són un altre dels maldecaps al Consell Executiu que Baiget explicita: “Podria aguantar haver d’anar a la presó, però no si van contra el patrimoni”. L’amenaça no és lluny: els condemnats del 9-N, Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs, que ara afronten un procedimen­t del Tribunal de Comptes en què se’ls reclamen més de cinc milions d’euros.

Al matí Baiget va participar en la reunió del comitè nacional del PDECat. Ni ell va prendre la paraula ni ningú va fer cap comentari, tampoc el president. Només una intervenci­ó d’Artur Mas anunciava el que estava a punt d’arribar: “Qui no ho vegi clar que se’n vagi”. Baiget va abandonar la seu del partit i va negar davant els mitjans que les seves paraules fossin una “deslleialt­at” cap al president. De tota manera, tots a la reunió van assumir que hi havia una conversa pendent entre el president i el conseller, que aquest mateix li va reclamar després de coincidir en un acte oficial al migdia.

La defensa que Marta Pascal va fer del conseller, destacant el seu compromís “clar, inequívoc i sense fissures” amb l’1-O, no va acabar d’esborrar el convencime­nt al

Mas va advertir a l’executiva del PDECat que qui tingués dubtes abandonés

ERC va optar per un perfil baix, mentre que la CUP va demanar la dimissió urgent

PDECat de l’“error de càlcul” de Baiget i dels problemes objectius que generaven les seves declaracio­ns, malgrat que en privat havia manifestat en reiterades ocasions que assumia els riscos d’arribar fins al final amb el referèndum. De fet, l’obsessió de Jordi Baiget ara és no quedar com el “traïdor” del procés sobiranist­a, més encara quan va ser ell com a secretari del Govern qui va redactar el decret de convocatòr­ia de la consulta del 9-N el 2014.

Durant el dia, els republican­s recordaven en privat que el futur del conseller estava en mans de Puigdemont i que les opcions no eren gaires: o desautorit­zació o cessament. Tot i així, el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va envoltar el seu discurs públic de comprensió, i fins i tot va considerar “lícit” que hi hagi “por”, malgrat que, va afegir, “això no ens pot parar”. Va ser la CUP qui va marcar perfil sense embuts augmentant la pressió dels últims dies. “Qualsevol persona del Govern que no estigui compromesa amb el referèndum s’ha d’apartar”, i l’advertènci­a del diputat Benet Salellas no es limitava a Baiget.

Ahir els anticapita­listes també van atacar, per exemple, el conseller d’Interior, Jordi Jané, que acusen de falta de compromís amb el procés sobiranist­a després de la detenció de tres membres d’Arran.

 ?? MARTA PEREZ / EFE ?? El president Puigdemont va acudir a la presentaci­ó del llibre de Mascarell després de destituir Baiget
MARTA PEREZ / EFE El president Puigdemont va acudir a la presentaci­ó del llibre de Mascarell després de destituir Baiget
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain