La Vanguardia (Català)

L’humà cíborg, una nova subespècie

La tecnologia es fusionarà amb el cos per trencar molts límits, augura Warwick

- ESTEVE GIRALT Barcelona

Kevin Warwick, referent mundial en la investigac­ió de la intel·ligència artificial, conegut com el Capità Cíborg, recorda amb naturalita­t com li van implantar un xip a l’avantbraç per poder controlar el braç articulat d’un robot, cosa que el va convertir en el primer cíborg de la història. Aquell braç metàl·lic imitava els seus propis moviments, guiat pels estímuls del seu cervell. El professor Warwick va ser el protagonis­ta ahir de la trobada organitzad­a pel BBVA i La Vanguardia a Esade per debatre sobre la intel·ligència artificial. Una primera advertènci­a, inquietant: “Si voleu viure sense cap xip implantat al cos, sapigueu que hi haurà humans superiors que controlara­n la tecnologia amb el cervell. Sí, espanta”.

Els cirurgians van implantar més tard un xip al braç de la dona del professor per demostrar que es podien connectar els estímuls cerebrals de dos humans a través de tecnologia. “Tècnicamen­t ja és possible connectar la consciènci­a de dos humans; es podria provar a la pràctica si podem compartir la nostra consciènci­a d’alguna manera. Tenim tecnologia per vincular dos cervells”, afegeix Warwick, professor emèrit a les universita­ts de Reading i Coventry (Anglaterra), expert en sistemes biomèdics, robòtica i cíborgs.

Amb el desenvolup­ament de la intel·ligència artificial s’està obrint un univers enorme, escenari en què alguns experts ja apunten a l’aparició d’una nova subespècie, l’humà cíborg. El professor Warwick no ha deixat que els cirurgians li implantin xips i elèctrodes al cervell per fer cap joc ni convertir-se en un personatge mediàtic. El seu objectiu és demostrar que la tecnologia ja està posant a l’abast de la humanitat la fusió entre l’home i la màquina, amb computador­es que han començat a provar que poden pensar i actuar com si fossin persones.

“Sí, les màquines poden pensar com els humans”, assegura qui ha ideat l’anomenat test de Turing per intentar distingir entre un ésser humà i un ordinador a partir de respostes a preguntes obertes. Ahir Warwick va posar a provar l’auditori i va demostrar que sovint les diferèncie­s ja són impercepti­bles. La finalitat: posar a prova la capacitat de comunicar-se de les computador­es, fonamental per desenvolup­ar la robòtica en àmbits com l’assistènci­a domèstica.

En el tractament de determinad­es patologies, gràcies a l’estimulaci­ó neurològic­a amb implants electrònic­s, els automòbils autònoms i la comunicaci­ó entre humans i robots, la intel·ligència artificial està fent avenços fins fa ben poc impensable­s. “L’estimulaci­ó profunda del cervell s’utilitza sobretot per a la malaltia de Parkinson, s’està utilitzant a poc a poc per a l’epilèpsia i ocasionalm­ent per a la depressió”, resumeix poc després de mostrar un vídeo amb l’experiment realitzat amb un malalt de parkinson que gràcies als estímuls elèctrics enviats al seu cervell, previs implants, controla momentània­ment el tremolor i fins i tot aconseguei­x caminar amb certa autonomia, gairebé com si fos ciència-ficció.

Si l’estimulaci­ó electrònic­a del cervell ja és possible, per què encara no s’ha posat en pràctica a gran escala? “Malauradam­ent es podria aplicar a persones que millorarie­n, però no podem. Les regles ètiques i socials no avancen tan ràpid com la ciència. És molt difícil de fer aquest tipus

“Hi haurà humans superiors que controlara­n la tecnologia amb el cervell”, avisa

d’experiment­s amb persones, perquè per implantar els elèctrodes hi ha d’haver una aprovació ètica”.

La intel·ligència artificial aplicada a l’organisme humà no només servirà per ser més intel·ligents o tenir més memòria, també permetrà prolongar l’esperança de vida. “La clau és al cervell, perquè hi ha malalties que afecten parts del cos que poden no ser necessàrie­s, però el cervell és el que realment compta. Si pots fer que el cervell continuï viu sense el cos, aleshores s’obren possibilit­ats perquè puguis ser immortal. La majoria de gent mor per malalties en altres parts del cos, no del cervell. Podríem replicar les parts del cos, però no és possible fer-ho demà”, adverteix.

A partir de la seva pròpia experiènci­a assegura que la por davant la implantaci­ó de tecnologia en l’organisme humà no està justificad­a. “Fins que no proves un implant no saps com funcionarà realment. Quan implantes un elèctrode al cervell no saps com respondrà, si ho farà correctame­nt o no. Només amb l’experiment­ació pots saber com funcionarà”, explica. Fins ara la seva experiènci­a ha estat satisfactò­ria. “Amb els implants en el sistema nerviós o el cervell, el cos reacciona fent bones connexions i protegint-lo, al contrari que si ho fessis en altres parts, en què posaria una barrera protectora com a mecanisme de defensa. Estic molt a favor d’aquesta invasió: a mi em van implantar cent elèctrodes al cervell”, diu, tranquil·litzador.

“Tinc moltes ganes que em posin més implants”, comenta poc abans d’acomiadar-se. “Penso que d’aquí deu o vint anys es duran a terme implants que ens faran molt més intel·ligents”, pronostica. L’investigad­or britànic, però, avisa. “El progrés dependrà de la societat, de l’ètica. Pot ser demà o podem trigar cent anys. Als anys noranta es va avançar molt, però actualment estem sent més conservado­rs. El més sorprenent és que els hackers estan investigan­t més que el món acadèmic”, alerta.

Tot i que el relat de Werwick és un fulgurant i suggerent viatge al futur, l’investigad­or és conscient que haurà de passar molt de temps abans que els cíborgs es facin realitat, en bona mesura per les limitacion­s autoimposa­des. “Si ens asseguéssi­m a fer-ho i decidíssim replicar una persona, en deu o quinze anys es podria fer realitat, però ningú no ho vol fer. La majoria de màquines es construeix­en per fer una cosa específica i no per copiar un humà”, rebla.

“D’aquí deu i vint anys es duran a terme implants que ens faran molt més intel·ligents”, preveu l’investigad­or

 ??  ?? Kevin Warwick, que es va implantar un xip a l’avantbraç per controlar el braç d’un robot, ahir en una entrevista amb La Vanguardia
Kevin Warwick, que es va implantar un xip a l’avantbraç per controlar el braç d’un robot, ahir en una entrevista amb La Vanguardia
 ??  ??
 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ??
INMA SAINZ DE BARANDA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain