La Vanguardia (Català)

Sense sostre, no sense dignitat

- Barcelona

Dos anys de presó i diversos milers d’euros d’indemnitza­ció és el que sol·licita la Fiscalia per als dos joves de 33 i 36 anys que de forma absolutame­nt arbitrària i gratuïta van clavar una pallissa a un indigent que dormia en un caixer automàtic, que a més va haver de suportar les amenaces dels dos acusats.

La Fiscalia demana dos anys de presó per a dos joves de 33 i 36 anys que l’octubre de l’any passat van agredir un home sense casa que passava la nit refugiat en una sucursal bancària.

El relat que en fa el fiscal és el següent. Els presumptes agressors van despertar en Manuel, l’home sense sostre, picant a la porta amb insistènci­a fins que els va obrir. Un dels acusats, sense intercanvi­ar cap paraula, el va empènyer i tot seguit li va clavar un cop de puny a l’ull esquerre que el va fer caure per terra. Quan l’home va intentar incorporar-se, el mateix jove li va tornar a clavar dos cops de puny més. L’escena va tenir lloc davant la presència del seu amic, que “reia i assentia a tot el que estava passant, sense fer el més mínim gest per impedir-ho”, fins que quan marxaven “per reforçar la situació de por” li va dir en to desafiant: “En un moment s’acaba tot”. Segons el fiscal, els dos acusats van actuar “amb ànim no només de menystenir la integritat física d’en Manuel sinó d’humiliar-lo i denigrar-lo per la seva situació de vulnerabil­itat derivada de la seva extrema pobresa”.

La víctima, en el moment que van passar els fets, feia quatre anys que vivia al carrer i pateix de diverses malalties que li han suposat importants limitacion­s, com la pèrdua de la visió, que només conserva en un 40% de l’ull esquerre, precisamen­t el que va rebre els impactes.

Per tot plagat, el fiscal demana d’acusar els dos homes d’un delicte contra la integritat moral i un delicte lleu de lesions amb l’agreujant d’abús de superiorit­at. També sol·licita la imposició d’una multa de 1.680 euros i indemnitza­r la víctima amb 3.500 euros.

Els dos joves van ser detinguts pels Mossos quan la víctima va denunciar els fets. El cas va causar una profunda indignació. Tres mesos més tard hi va haver un nou cas d’aporofòbia també a Barcelona quan un youtuber d’èxit es va gravar en vídeo donant-li de menjar a un sense sostre una galeta amb pasta de dents.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain