La Vanguardia (Català)

Mercedes Vidal

TMB i sindicats reprenen el diàleg després del novè dilluns d’aturades donant per fet que el conflicte continuarà tot l’estiu

- PRESIDENTA DE TMB

Ja són nou els dilluns en què els ciutadans de Barcelona i l’àrea metropolit­ana pateixen les molèsties provocades per la vaga de metro. L’Administra­ció s’ha vist incapaç fins ara de resoldre aquest seriós problema.

El conflicte entre els treballado­rs del metro i la direcció de Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB) ha arribat a un punt que la solució sembla molt llunyana. Tant, que ja es donen per fetes les possibles convocatòr­ies de vaga per a la Diada i la Mercè. Hi ha fins i tot qui ja parla del Mobile World Congress del febrer de l’any que ve. Encara queda lluny, però, almenys fins al setembre, tot apunta a un estiu en què les setmanes continuara­n començant per a milers de treballado­rs en un comboi de metro rebotit de gent.

Els sindicats van descartar traslladar a l’assemblea de treballado­rs l’última proposta de conveni col·lectiu, i els canvis que proposen sobre el text són considerat­s “inassumibl­es” per l’empresa perquè superen els límits legals pressupost­aris. No s’entreveu cap solució a curt termini, tot i que avui es reprendran les negociacio­ns entre les dues parts a la taula de mediació de la Conselleri­a de Treball.

Fa setmanes que els partits de l’oposició municipal reclamen que la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, faci un pas al costat i deixi pas a l’alcaldessa. “Si les persones que estan negociant no tenen capacitat, que pleguin i es busqui un nou equip negociador”, va denunciar ahir el portaveu del grup municipal Demòcrata, Joaquim Forn. En la mateixa línia es va pronunciar el líder d’ERC, Alfred Bosch, que reclama “la màxima responsabl­e del govern de la ciutat al capdavant de les negociacio­ns”. Per la seva banda, el popular Alberto Fernández demana a Colau que expliqui “les diferèncie­s entre treballado­rs i empreses i l’opacitat de la negociació”. Pels sindicats, la diana de les crítiques més que Vidal o Colau és el director de la xarxa de metro de TMB, Marc Grau. L’acusen de ser el responsabl­e de dinamitar els acords gairebé segellats les dues vegades que s’ha estat a punt de firmar.

Mentrestan­t, els passatgers continuen aguantant els efectes d’una vaga que ha viscut uns quants canvis amb l’arribada del mes de juliol. Les regulacion­s de passatgers habituals a les estacions de Sagrera i Sagrada Família van començar ahir una mica més tard que de costum a causa del final de les classes en escoles i universita­ts. A la tarda el personal de metro va haver d’aplicar controls a l’estació de la Barcelonet­a a causa de la gran quantitat de banyistes que tornaven de passar el dia sota el sol i intentaven pujar al suburbà en un dels trams horaris en què circulaven el 40% dels trens.

En les vuit aturades prèvies a la d’ahir es van perdre un total d’1,4 milions de validacion­s. Segons va explicar l’alcaldessa en el ple municipal de divendres passat, les jornades de vaga han suposat un impacte econòmic negatiu de 546.000 euros per a la companyia de transports.

L’oposició municipal reclama a Colau que lideri la negociació que fa setmanes que està enquistada

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain