La Vanguardia (Català)

Llibertina­tge expressiu

- Jordi Amat

Jordi Amat analitza la problemàti­ca llibertat d’expressió a les xarxes socials: “La presència d’internet en les nostres vides i els mecanismes de control, censura i transmissi­ó d’informació dins de la xarxa han creat problemàti­ques inèdites relacionad­es amb la llibertat d’expressió que són font de conflictes globals”.

Fa una setmana, altra vegada, el CCCB va ser altaveu d’un dels referents mundials de la cultura del nostre temps. L’impacte social del diàleg que l’autobiògra­f Karl Ove Knausgård va mantenir amb els seus lectors recorda l’atmosfera cosmopolit­a que desprenien les memorables sessions que es podien viure a l’Ateneu durant la seva edat d’or. Un dia era Valéry, l’altre Einstein i de tant en tant retornava el sarau Dalí. En aquestes ocasions, ahir com avui, la ciutat s’integra al mapa del saber perquè d’una manera natural s’hi fan escoltar les veus i les idees més punyents del present. Tal vegada demà dimecres es repeteixi un esdevenime­nt similar. Amb motiu del dia Orwell, Timothy Garton Ash –catedràtic d’Estudis Europeus a Oxford, un dels intel·lectuals liberals amb més prestigi del món (com un Buruma o un Snyder)– exposarà al CCCB els propòsits del seu projecte d’investigac­ió Free Speech Debate i algunes de les conclusion­s a les quals han arribat, recollides al solidíssim Libertad de palabra que Tusquets acaba de publicar.

Allò que Garton Ash es planteja, com tots els temes essencials, interpel·la la majoria dels ciutadans del món. Potser perquè avui allò que no sigui un repte de la globalitza­ció a escala local no passi de regionalis­me retardatar­i. La majoria, ara, convivim en ciutats globals on gairebé tots els seus habitants, amb estatus diferents i orígens nacionals més i més barrejats, duem a la bossa o a la butxaca un telèfon intel·ligent. En aquesta realitat que res fa pensar que decreixi, en estat de mutació constant i amb legislacio­ns contraposa­des (on els estats competeixe­n o s’alien amb grans companyies –Twitter, Google, Facebook– amb un poder similar o més gran), com es defensa, s’articula i augmenta la llibertat d’expressió? Aquest desafiamen­t havia estat tradiciona­lment una problemàti­ca interna d’Occident. Ara ja no. La presència d’internet en les nostres vides i els mecanismes de control, censura i transmissi­ó d’informació dins de la xarxa han creat problemàti­ques inèdites relacionad­es amb la llibertat d’expressió que són font de conflictes globals. Fa anys que Garton hi treballa. Demà exposarà el decàleg que proposa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain