La Vanguardia (Català)

Juny canicular

- BARCELONA Redacció

El Servei Meteorològ­ic de Catalunya ha qualificat el mes de juny, el més calorós des de l’any 2003, com un període termomètri­cament molt càlid a tot el territori a excepció de zones del litoral i punts del prelitoral, de la depressió central i del Prepirineu, on ha estat un mes considerat càlid.

Catalunya ha viscut el juny més calorós des del 2003, segons el Servei Meteorològ­ic. El període s’ha de qualificar de termomètri­cament molt càlid a Catalunya, a excepció de zones del litoral i punts del prelitoral, de la Depressió Central i del Prepirineu on el mes ha estat càlid. El juny ha estat sec en gran part del territori i molt sec en zones del litoral i prelitoral, mentre que ha estat molt plujós a la Terra Alta i plujós en punts de la plana de Lleida, Baix Empordà, litoral Central, Prepirineu occidental, Pirineu central, nord de la Val d’Aran i plana interior gironina. L’episodi de calor intensa va ser del 10 al 26 de juny, amb valors de temperatur­a màxima que durant diverses jornades es van situar entre els 35°C i els 40°C en bona part de l’interior i entre els 30°C i 35°C a la franja litoral i a les valls del Pirineu.

Aquestes anomalies tèrmiques van ser fruit de la dorsal anticiclòn­ica i la massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica que va afectar Catalunya durant aquell període del 10 al 26, quan la temperatur­a es va mantenir clarament per sobre dels valors normals per l’època durant més de dues setmanes. El fet més destacat de la calorada va ser que l’arribada de la massa d’aire molt càlid va tenir lloc la primera quinzena de juny, i cal remarcar especialme­nt la persistènc­ia.

Les condicions meteorològ­iques del mes que hem deixat enrere han estat marcades per una dorsal anticiclòn­ica persistent en els nivells mitjans de la troposfera acompanyad­a d’una massa d’aire càlid que ha afectat, especialme­nt, els nivells baixos. D’una banda, els primers dies del mes (entre els dies 1 i 5) van venir marcats per un flux zonal en altura (vents de l’oest) que va provocar el pas de dos sistemes frontals amb precipitac­ió puntualmen­t intensa i una temperatur­a baixa. D’altra banda, el pas d’una pertorbaci­ó a finals de juny va provocar un descens tèrmic i tempestes gairebé generals. Durant la part central del mes, tot i la dorsal anticiclòn­ica, puntualmen­t hi va haver incursions d’aire relativame­nt fred en altura, cosa que va provocar tempestes al terç nord.

El 4 de juny en quatre de les 138 estacions de la xarxa XEMA amb més de deu anys de dades es va registrar la temperatur­a màxima més baixa de la seva sèrie. Són estacions de la Noguera i el Segrià. La massa d’aire no va ser excepciona­lment freda (el dia 4 al migdia el radiosonda­tge de Barcelona va registrar 11,2°C, i la matinada del dia 5, 9,2°C, quan la mitjana d’aquesta època és d’uns 12°C - 13°C), però l’abundant nuvolosita­t i la precipitac­ió que hi va haver durant les hores centrals del dia a ponent van impedir l’escalfamen­t diürn en superfície.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain