La Vanguardia (Català)

Esprint a Lorena

L’eslovac s’imposa amb facilitat a la costa de Longwy, tot i perdre peu a l’esprint

- XAVIER G. LUQUE

El Tour dels Sky continua amb vent de popa i l’etapa del final explosiu a la frontera entre França i Luxemburg va ser un tràmit per a l’equip britànic, que manté el mallot groc de Geraint Thomas i ja ha col·locat Chris Froome al segon lloc de la general.

El Tour dels Sky continua amb el vent de popa i l’etapa del final explosiu a la frontera entre França i Luxemburg va ser un tràmit per a l’equip britànic, que no va patir gens pels intents de Richie Porte i Alberto Contador, manté el mallot groc de Geraint Thomas i ja ha col·locat Chris Froome al segon lloc de la general. Una situació immillorab­le. Si tot els plans de l’Sky funcionen amb tanta perfecció, poca cosa podran fer els seus adversaris en aquest Tour.

En un final idoni per a les seves caracterís­tiques, el doble campió del món Peter Sagan no va perdonar. I, com sempre, va vèncer amb espectacle. La seva victòria a la costa de les Religioses de Longwy va ser gairebé insultant. Es va situar al davant potser massa d’hora, va pujar mirant enrere per vigilar si algú reaccionav­a i quan li va semblar que quedaven els metres que s’ajustaven a les seves forces va accelerar i va guanyar. Encara més, perquè en ple esforç el peu dret li va perdre el pedal, però va tenir temps de tornar-lo a encaixar en el seu lloc i guanyar sense que ni l’australià Michel Matthews –tot i que va fer una bona remuntada– ni l’irlandès Dan Martin –el millor dels escaladors clàssics ahir– poguessin fer-li cap mena d’ombra a Sagan.

Ja és la seva vuitena victòria al Tour, on aquest any, mentre espera ser pare els pròxims mesos, persegueix una sisena victòria consecutiv­a en la classifica­ció per punts, el mallot verd. Si ho fa, igualarà el rècord absolut de l’alemany Erik Zabel, que en va aconseguir sis, també seguits, entre el 1996 i el 2001.

“No sé què pot haver passat però m’he descalçat. Per sort encara he tingut temps de rectificar. Porte havia sortit amb molta empenta i quan l’he agafat he vist que la meta encara era lluny. Per això m’he assegut i he esperat abans d’anar-hi a fons”, va resumir el ciclista del Bora.

Dels homes de la general els que més es van deixar veure en aquest primer final amb truc van ser Porte i Contador. Però ni l’un ni l’altre van tenir tantes forces com es pensaven.

L’Sky, en canvi, es va mantenir en una prudent segona fila, deixant fer, veient-les venir, per acabar situant Thomas, Froome i Landa, tots els seus elements clau, al grup capdavante­r, d’una trentena d’unitats. “Aquest ha estat un dia més tranquil”, va ser el comentari del gal·lès Thomas, que ja va pel tercer dia de liderat en aquest Tour.

Contador semblava disposat a seguir Porte i anava molt ben situat en el tram més dur, se’l va veure tercer, segon, fins que de cop i volta va perdre pistonada i van començar a avançar-lo molts corredors. Va arribar amb el grup bo, però en la posició divuitena, darrere de Quintana, Bardet, Porte i Aru.

“A uns 700 metres –va explicar el madrileny del Trek– he vist que si continuava a aquell ritme se’m faria molt llarg el final. Era una pujada molt explosiva, no tenia més gas i potser si arribo a voler atacar ho hauria acabat pagant. En tot cas, em sento content de com va tot. No he patit caigudes i això és el que més m’agrada”. Sobre el retard amb Froome, Contador va ser més optimista que a Düsseldorf: “42 segons poden semblar molts, és cert, però davant de tres setmanes de cursa no són tants”.

Finalment la primera prova per als escaladors no va registrar diferèncie­s de cap mena entre els favorits i es manté la jerarquia de la contrarell­otge.

D’altra banda, Ion Izagirre, que continua ingressat a l’hospital de Düsseldorf des de dissabte amb dues vèrtebres fracturade­s, va ser intervingu­t ahir d’una (L1), que presentava un desplaçame­nt ossi. Haurà de continuar ingressat aproximada­ment una setmana i el seu temps de baixa s’estima d’entre tres i sis mesos. La pluja alemanya haurà passat una factura terrible.

 ?? CHRISTOPHE ENA / AP ?? Peter Sagan es dirigeix cap a la victòria, amb Matthews a l’esquerra de la foto i Dan Martin a la dreta
CHRISTOPHE ENA / AP Peter Sagan es dirigeix cap a la victòria, amb Matthews a l’esquerra de la foto i Dan Martin a la dreta
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain