La Vanguardia (Català)

Canvi de rasant

El gasoil predomina al mercat espanyol de turismes des del 1999

- Barcelona

Segons les patronals de fabricants, concession­aris i venedors del sector automobilí­stic, el mes de juny s’han matriculat a Espanya, per primer cop en molt de temps, més cotxes de gasolina que dièsel.

Sorpasso al mercat automobilí­stic espanyol. Per primera vegada en molts anys hi ha més matriculac­ions, en xifres mensuals, de cotxes de gasolina que de dièsel. Ha passat al juny, segons les dades difoses ahir per les patronals Anfac (fabricants), Faconauto (concession­aris) i Ganvam (venedors). La diferència és mínima, tan sols d’una dècima, 47,7% per 47,6% del total, la qual cosa es concreta en únicament 132 unitats sobre un volum global de vendes de 131.797. El 4,7% restant correspon a elèctrics, híbrids i vehicles d’altres carburants. En l’acumulat del 2017, el gasoil continua regnant, amb una quota del 49,9% davant el 45,7% i el 4,4% dels altres dos grups.

El dièsel és el carburant que predomina al mercat de turismes a Espanya des del 1999, segons les estadístiq­ues de les patronals (vegeu el gràfic). Pocs anys enrere, la gasolina estava clarament per sobre. El descens de preus dels vehicles, el menor cost del proveïment, la vida útil més llarga dels motors, que eleva el valor residual, i les menors emissions de CO2 van contribuir al seu ràpid enlairamen­t, que va arribar al màxim del 71% el 2007, just abans de la crisi, que també va ser quan més cotxes es van vendre en termes absoluts. Els sis anys següents el gasoil va mantenir el percentatg­e en l’entorn del 70% fins que, el 2013, va començar a caure.

El descens de les matriculac­ions de cotxes dièsel ha estat molt pronunciat el 2016 i des de principis del 2017. En l’actual exercici la diferència a favor d’aquest carburant era encara de 10 punts però en tan sols sis mesos s’ha evaporat. Difícilmen­t hi haurà sorpasso en el global de l’any, segons les fonts del sector consultade­s. Per això, la progressió de la gasolina hauria no només de mantenir-se sinó accelerar-se en els propers mesos. Cal tenir en compte que les vendes pel canal de companyies llogateres es fan principalm­ent el primer semestre, de cara a Setmana Santa i les vacances d’estiu, i té un fort component de cotxes petits, majoritàri­ament de

Les raons: eficiència dels motors de gasolina, el ‘dieselgate’ i les restriccio­ns per contaminac­ió

gasolina. En canvi, al canal d’empreses, que té una presència més homogènia al mercat al llarg de l’any, el dièsel té més penetració.

Hi ha diversos factors que expliquen el repunt de la gasolina, que el sector preveu que continuï en els propers temps. Els econòmics són els que més compten, en la seva opinió, principalm­ent a causa de la creixent eficiència dels motors, que aconseguei­xen consums molt baixos. Però hi ha altres raons que també hi influeixen, com la mala imatge dels dièsel arran del trucatge perquè semblés que emetien menys gasos contaminan­ts –el dieselgate –i també les mesures preses per grans ciutats europees, entre les quals Madrid i Barcelona, per restringir i fins i tot prohibir la circulació d’aquests cotxes –els que tinguin certa antiguitat– durant els episodis d’alta pol·lució a causa dels seus elevats nivells d’emissions de diòxid de carboni i de micropartí­cules.

En conjunt, les matriculac­ions de cotxes van créixer un 6,5% al juny respecte al mateix mes del 2016, impulsades, sobretot, pel canal d’empreses, que ho va fer un espectacul­ar 23,5%. En els sis primers mesos de l’any s’han venut un total de 667.494 vehicles (+7,1%). El canal de particular­s va matricular-ne 308.386 (+2,4%), el d’empreses, 183.386 (+13,9%) i el de rent a car, 175.722 (+9%).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain